Piispa: Koronarajoitukset loukkaavat uskonnonvapautta

Suomen evankelisluterilaisen lähetyshiippakunnan piispa Risto Soramies tarkastelee uskonnon ja uskonnonvapauden kannalta hallituksen kuluvalle keväälle määräämiä liikkumisen ja kokoontumisen rajoituksia. Piispa täsmensi Extrauutisille kritiikkiään.

Suomen hallitus on tänä keväänä esittänyt koronapandemian torjumiseksi kokoontumis- ja liikkumisrajoituksia, jotka koskevat myös uskonnollisia kokoontumisia. Uskonnon yhteisöllisen harjoittamisen kieltäminen tosin saattaa olla ristiriidassa perustuslaissa säädetyn uskonnon vapauden kanssa: Suomessa ei ole itsenäisyyden aikana säädetty vastaavanlaisia kieltoja, vaan uskonnolliset kokoontumiset on turvattu poikkeusoloissakin, -mm. sodan aikana. Kun esitetään kieltoa, vastuullisten kokoontumisjärjestelyjen edellyttämisen sijasta, loukataan kansainvälisten ihmisoikeusnormien lisäksi myös kansalaisten yleistä oikeustajua. Hallituksen ehdottama menettely, uskonnonvapauden ydinalueeseen kuuluvien jumalanpalvelusten kieltäminen, luo myös vaarallisen ennakkotapauksen tulevaisuuden tilanteissa sovellettavaksi.

”Oliko hallituksella siinä jokin ajatus vaientaa kristityt, sitä en voi tietää. Se on huonoa politiikkaa, se ei ole oikein eikä minun nähdäkseni laillistakaan. Heidän motiiveitaan minä en voi tietää”, täsmeni piispa Risto Soramies Extrauutisille.

”Uskonnon ja omantunnon vapauteen sisältyy oikeus tunnustaa ja harjoittaa uskontoa.” Perustuslaki 11 §

Suomen valtioneuvoston esityksessä liikkumisrajoituksiin ollaan sisällyttämässä myös jumalanpalveluksiin osallistuminen. Kieltäessään uskonnon yhteisöllisen harjoittamisen — myös pienissä ryhmissä ja vastuullisin turvajärjestelyin — hallitus loukkaa uskonnonvapautta. Uskonnonvapaus ei toteudu eristyksissä, sillä uskonnonvapaudella on siihen sisältyvä ja aivan olennainen yhteisöllinen ulottuvuutensa, mikä tunnustetaan myös kansainvälisissä ihmisoikeussopimuksissa, kirjoitti Suomen evankelisluterilaisen lähetyshiippakunnan piispa Risto Soramies.

Piispa pitää kirkollisiin kokoontumisiin kohdistunutta rajoittamista ylimitoitettuna toimenpiteenä, ja myös vaarallisena ennakkotapauksena. Hän vetoaa valtiovaltaan, että se tunnustaisi kristittyjen välttämättömän oikeuden saada osallistua jumalanpalveluksiin kaikissa olosuhteissa.

Timoteus 2.1: Kehotan ennen kaikkea anomaan, rukoilemaan, pitämään esirukouksia ja kiittämään kaikkien ihmisten puolesta, kuninkaiden ja kaikkien vallanpitäjien puolesta, jotta saisimme viettää tyyntä ja rauhallista elämää, kaikin tavoin hurskaasti ja arvokkaasti. Tällainen rukous on oikea ja mieluisa Jumalalle, meidän pelastajallemme,

Pääsiäinen alkoi synkästi Indonesiassa: Itsemurha-isku kirkkoon

6 Comments

 1. Terhomatti Hämeenkorpi
  29.3.2021 22:19

  Näin se on. Mutta virallisen kirkon lälly, kaiken salliva politiikka on saanut aikaan, että valtio ei enää tunne mitään velvoitusta kuunnella kirkkoa. Kunnioitus on mennyt. Sensijaan Lähetyshiippakunta (Luther – säätiö) on skarpannut lujasti, mist’ä tuokin piispa Soramiehen kirjoitus on hyvä osoitus. Tsemppiä sinne päin !

  Vastaa
 2. Huru-ukko
  29.3.2021 22:47

  Vain paremman uskonnon harjoittaminen on sallittua. Kristinusko ei kuulu siihen ryhmään.

  Vastaa
 3. Late
  29.3.2021 23:29

  Kommunistit ovat aina pyrkineet hävittämään erityisesti Kristinuskon. Neuvostoliitto on hyvä.esimerkki läheltä mitä tapahtuu kun vieraat pääsevät hallitsemaan. Ketkä vieraat, ei saa sanoa.

  Vastaa
 4. juha II
  30.3.2021 14:31

  Suomen Jumalaton hallitus pelaa yhteen globalistien kanssa, jotka ovat todistettavasti saatananpalvojia ja vapaamuurareita, johon liitetty muka kristillisyys on vain silkkaa Jumalan pilkkaa. Eräskin merkittävä vapaamuurari amerikassa 1800-luvun loppupuolella ”teki” oman Raamatun leikellen ”lähdeaineistoa” mielensä mukaan ja liimasi ”sopivat” (hänelle itselleen) kohdat vihkoon. Josta sitten tuli ”sanaa”, joka ”eivät sekoita ympyröitä”.

  Suomen kommunistihallitus haluaa islamilaisten mielitiettyjensä kanssa tuhota länsimaisen kristillisyyden ja sen vaikutuksen suomalaisessa yhteiskunnassa, johon ovat paljolti pohjautuneet konservatiiviset arvot ja moraali, etenkin rehellisyys. Kommunisti Marin on nyrkki pystyssä taivaalle, joka kuvaa kapinaa Jumalaa vastaan. Vapaussodassa v. 1918 punikit teloittivat useiden seurakuntien pappeja valta-alueellaan ja häpäisivät kirkkoja. Tämä sama häpäisy realisoitui uudestaan 1960-luvullla nk. Taistolaisten terrorina, jonka mahdolliesti nk. Reporadio, pääjohtajanaan Eino S. Repo. Jälkeenpäin on selvinnyt ettei tuo aikakausi ollut aivan harmiton, sillä koko provokatiivista toimintaa johdettiin Neuvostoliitosta tarkoituksena tehdä kommunistinen vallankaappausb Suomessa. Tuolloin terrorisoitiin ja häirittiin järjestelmällisesti kokoomuslaisia vaikuttajia mm. puhelinsoittojen muodossa yötä päivää. Kaikkien hermot eivät tätän kestäneet vaan kaikki mahdollinen kiusanteko ja julkea solvaaminen johti kaikkein vakavimpaan seuraamukseen eli asianomaisen itsemurhaan. Että sellaista.

  Kommunistit ja vihreät eivät tunnusta ihmisen henkisyyttä eikä näin ollen Jumalaakaan vaan ovat materialisteja, jotka eivät kunnioita elämää eikä sen säilyttämistä. Luonnollisesti ai9na kollektiivin etu menee yksilön edelle ja on näin uhrattavissa ”yhteisen hyvän” eteen tavalla, jossa ruumiita ei lasketa. Kaikki vasemmistolaisauutten liittyvä ”humanismi” ovat silkkaa valetta ja tämä totalitaristinen yhteiskuntajärjestelmä ei tunnusta yksilönvapautta, sananvapautta eikä edes oikeutta arvostella tuon hirmuvallan sortopolitiikkaa ilman, että hänet vangitaan, saatetaan pakkohoitoon mielisairaalaan tai kaikkein ”mieluisampana” vaihtoetona raahata kuopanreunalle ja ”nappi” niskaan maassa, jossa kansalaisilta on riistetrty lailliset aseet ”humanismin” nimissä NYT KYLLÄ – elämän suojelun” perusteella!!!

  Tunnetuimpia Jumalan kieltäjiä on Erkki Tuomioja (SDP), joka on vaatinut uskonnon opetuksen lopettamista suomalaisissa kouluissa, koska on olemmassa ”tärkeämpiäkin” oppiaineita. Ilmeisesti tämä tarkoittaa Marxismi-Leninismiä.

  Vastaa
  1. Merceeri
   30.3.2021 15:02

   https://asiakas.kotisivukone.com/files/cuttingedgefinland.kotisivukone.com/ce1007_–_teesi_x_antiteesi__synteesi.html

   Time-lehti  25.5.1992, ”Keskustelu Gorbachovien kanssa”sivu 52 ”Ei mikään Mihail Gorbachovin voitokkaan kahden viikon USA:n kiertueen aikana  viitannut siihen, että hän olisi vallasta syrjäytetty poliitikko. Amerikkalaiset … vastaanottivat hänet kunnianosoituksin … Vaikka hänen vierailunsa USA:an oli suunnattu keräämään varoja ja luomaan yhteyksiä  … Gorbachovin säätiölle, se myös siirsi hänet pehmeästi niiden vanhempien valtiomiesten harvinaistuneeseen kastiin, joiden julistusten odotetaan saavan maailmanlaajuista kaikupohjaa. Hänen teemansa on seurausta hänen omasta perestroikastaan: koko maailma on muutoksen ja uudelleenasennoitumisen tarpeessa … Gorbachovia ei saa myöntämään, että sosialistinen teoria olisi pettänyt tai, että kommunismi olisikuollut. Vaihtoehto kapitalismin ja kommunismin väliltä on näköpiirissä  (in the offing) …

   Useimmat teistä luultavasti pudistatte päätänne hämmentyneinä huomaamatta, että tämä artikkeli sisältää yhden nykymaailman historian suurimmista myöntämisistä! Jokainen joka on tutkinut UMJ:tä puuhaavaa Illuministien  salaliittoa on heti selvillä mitä Gorba tarkoitti sanoessaan, että, ”vaihtoehto kapitalismin ja kommunismin väliltä on näköpiirissä”.  Kun pohdimme Gorban lausuntoa huolellisesti, huomaamme hänen sanoneen  meille, että on olemassa kolme hallinnon järjestelmää, kaksi voimassaolevaa ja yksi tulossa. Hän erittelee kommunismin ja kapitalismin nykyisin voimassaolevina maailmassa, mutta väittää, että kolmas vielä nimeämätön hallinto on tulossa, eikä se ole kommunistinen eikä kapitalistinen. 

   Ps. Jos jaksoit lukea tähän saakka, niin kehoitan lukemaan loppuun koko artikkelin.

   Vastaa
 5. Obelix
  30.3.2021 14:32

  ”Oliko hallituksella siinä jokin ajatus vaientaa kristityt, sitä en voi tietää. Se on huonoa politiikkaa, se ei ole oikein eikä minun nähdäkseni laillistakaan. Heidän motiiveitaan minä en voi tietää”, täsmeni piispa Risto Soramies Extrauutisille.

  Päättäjien tämän päivän laillisuus-motiiveista tulee yht’äkkiä mieleen, erityisesti uskonnonvapauden yhteydessä juristerian käyttö ihmisten kristillisiä perusarvoja vastaan. Anglosaksiset kristityt väittävät, samoin kuin messiaaniset juutalaiset – tässä yhteydessä – rohkeasti, kyseessä olevan antikristuksen hengen, joka riehuu maailmassa. Eräs kansainvälinen evenkelista sanoi painokkaasti:
  Kristityt ovat maailman vainotuin ja inhotuin ihmisryhmä valtapolitiikan ytimessä, niin lännessä, kuin idässäkin! Jos ylin laillisuusvalvoja Suomessa olisi Raamatun periaatteiden mukaan rehellinen, niin hän ymmärtäisi sanan analoginen merkityksen seuraavasti:
  ANALOGIA, yhdenmukaisuus, on termi tavalle selittää asioiden yhdenmukaisuutta, verrattavuutta, tai vastaavuutta. Mutta, jostain syystä laillinen esivalta puolustaakin juristeriallaan antikristillistä mielivaltaa, eli vetää sen tahtoa noudattaen selvät asiat hämähäkinverkko-analogian lävitse, kuin pahahenki Jezebel.

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top