Pitkät jäähyväiset

Kolmekymmentäkaksi vuotta ja kuusi kuukautta sitten vakavailmeinen venäläinen kenraali ylitti Amudarja-joen, Afganistanista silloiseen Neuvostoliittoon. Tämän episodin kaikuja saattoi kuulla eilen, minuttia vaille puolenyön, kun viimeinen amerikkalainen sotilas Afganistanin maaperällä astui viimeiset askeleet  Kabulin siviililentokentällä, nousten C-17 sotilaskuljetuskoneeseen.

15. helmikuuta vuonna 1989 päättyi Neuvostoliiton kymmenisen vuotta aiemmin, joulukuussa 1979, alkanut sotilaallinen läsnäolo Afganistanissa. Neuvostoliiton 40. armeijan komentaja kenraali Boris Gromov käveli yli rajasillan tyylillä, kuten historialliseen hetkeen sopiikin.  USA:n 18. ilmakuljetusdivisioonan komentajan Kenraalimajuri Chris Donahuen vuoro päättää huonosti suunniteltu, ilman selkeitä poliittisia tavoitteita, käyty puolinaisten tekojen sota oli viime yönä.

Helmikuun 15. 1989 viimeinen neuvostosotilas, kenraali Boris Gromov, kävelee poikansa kanssa yli ”Ystävyyden sillan”, joka Amudarjan yli yhdistää (silloisen) Neuvostoliiton ja Afganistaniin.

Afganistanin maaperällä huonosti menestynyt sota vauhditti Neuvostoliiton valtiollista rapautumista, ja koko valtio kaatui vuonna 1991, suurimman osavaltion -Venäjän federaation- erotessa liitosta. Onko tapauksilla eilen ja kolmisenkymmentä vuotta sitten muutakin yhteistä, kuin viimeisten komentajien uhmakkaan teatraaliset encoreet, sitä voimme pohtia.

Neuvostoliiton kaataminen -en puhu kaatumisesta sillä historiassa asiat eivät tapahdu passiivissa- oli globaali finanssipoliittinen operaatio, jolla viimeiseltä puoluesihteeriltä, Mihail Gorbatshovilta, vedettiin matto alta. ”Siinä käytettiin kaikkien rahoja”, sanoi kryptinen tietolähde-asiantuntijamme. NL:n kassa tyhjennettiin, rahat oli loppu, kun ”Gorba” oli astunut miinaan lähdettyään keinottelemaan valuutoilla yms., ja ”suuri isänmaa” oli menetetty, kuten virastossa sanottiin.

Tuleeko Yhdysvaltain ja dollarin romahduksesta ”historian suurin geopoliittinen katastrofi”?

Yhdysvaltain sotilaallinen uskottavuus -liittolaisena ja turvatakuiden antajana- on nyt pohjalukemissa, ja ”hiiret hyppivät pöydällä”: Kiina on jo julistanut purjehduskieltoja muiden valtioiden vesialueille Etelä-Kiinanmerellä, ja suuri epätietoisuus vallitsee amerikkalaisiin sitoutuneissa maissa.  USA:n sotilaallista voimaa ei enää tarvitse ottaa huomioon, ajatellaan liian monessa paikassa. Mikä tämän seikan vaikutus on esm. siellä ja täällä meneillään oleviin hävittäjäkauppoihin, sen tarkastelun jätän muille.

Pienen ihmisen kannalta kaikki muutokset ja järistykset ovat pahasta, koska hänellä ei ole edunvalvojaa isojen pöydissä. Globaalit epäjärjestykset ovat samaa, mega-mittakaavassa. Afganistanin ja Keski-Aasian epävakautumisen hyötyjänä on jo ehditty mainita Kiina, jonka hämmästyttävän nopea talouskasvu tehtiin energiaa hinnoittelemalla. -Ei siis Kiinassa tarjottu halpaa energiaa teollisuudelle, vaan vanhoissa teollisuusmaissa tehtiin energia keinotekoisesti kalliiksi: Lyhytnäköiset firmat alkoivat siirtää tuotantoaan Kiinaan.

Arvostelijoiden mielestä Kiina sekä varasti työpaikat, hintakilpaili pois markkinoilta ympäristövastuulliset vanhat teollisuustoimijat, että varasti länsimailta poissiirtyneen teollisuuden verotulot. Aika mahtavat täsmäaseet Kiinan tekemiseksi maailman johtavaksi teollisuusmahdiksi. Keräämillään pääomilla Kiina on tuottanut viruksia ja mm. ostanut infraa pitkin maailmaa: Afganistanin kautta tavoittaakin kivasti Iranin (=> öljykenttien ääreen) ja Pakistanin (=> Intianvaltamerelle, saartaa Intiaa). -Tämän rinnalla spekulointi Bidenin kiinalaisista sitoutumisista on pikkujuttua. Kiina on siis Afganistanin katastrofin ilmeinen hyötyjä.

USA:n Afganistaniin jättämät aseet suuri riski naapurimaille

Ashraf Ghanin hallituksen romahdettua Yhdysvaltain aseistaman armeijan kalusto päätyi suurimmalta osin talebaanien terroristijoukolle. Vaikka Talebanin johtaja lupailivat eräissä neuvotteluissa, Moskovassa 08.07. ja Tianjinissa Kiinassa 28.07., ettei Afganistanista tule heidän valtansa alla samaa koko maailman terrorismin kehtoa, kuin heidän edellisen valtansa aikana 1996-2001, niin ”Tadzikistanin Taleban”, pohjoisen rajanaapurin Tadzikistanin paikallinen islamistipoppoo, on jo saanut talebaaneilta vastuulleen tärkeimmät rajanylityspaikat maiden rajalla. Se jää nähtäväksi, kuinka hyvin he valvovat, ettei terroristeja kulje rajan ylitse.

Talebaanien Afganistanin armeijalta ottama aseistus on sekä määrältään että laadultaan ylivoimaista mm. Tadzikistanin armeijaan verraten. Venäjä onkin vahvistanut maassa olevia tukikohtiaan. Kenraali Gromoville tuttua siltaa saattavat jo valvoa jo hyvin arveluttavat ”rajavartijat”.

Boris Gromov ja Chris Donahue jättivät kukin vuorollaan epäystävällisen maan taakseen katsomatta, standing tall. Maailman olisi kuitenkin v.1979 kannattanut jäädä seuraamaan, mihin kehitys Afganistanissa johtaa. Sittenpä vuonna 2001 koimme herätyksen, ja haasteeseen vastasi USA, mutta puolinaisilla teoilla: Taleban kaadettiin vallasta, mutta osaaminen ja tahto ei riittänyt afganistanilaisen yhteiskunnan uudelleenrakentamiseen, ja 20-vuoden jälkeen ollaan lähtökuopissa, -ja vuoden 1989 tilannetta pahemmassa jamassa.

Luettavaa:

The Times of India 31.08. 2021.

5 Comments

 1. Obelix
  31.8.2021 16:44

  ”Tämän rinnalla spekulointi Bidenin kiinalaisista sitoutumisista on pikkujuttua. Kiina on siis Afganistanin katastrofin ilmeinen hyötyjä.”

  Tarkoitatko, että Neuvostoliiton _KAATAMISEN_ ja USA:n ”kaatamisen” takana on sama globaali finanssipoliittinen auktoriteetti?

  Kirjoitit tarkkanäköisesti: Afganistanin ja Keski-Aasian epävakautumisen hyötyjänä on jo ehditty mainita Kiina, jonka hämmästyttävän nopea talouskasvu tehtiin energiaa hinnoittelemalla. -Ei siis Kiinassa tarjottu halpaa energiaa teollisuudelle, vaan vanhoissa teollisuusmaissa tehtiin energia keinotekoisesti kalliiksi: Lyhytnäköiset firmat alkoivat siirtää tuotantoaan Kiinaan. Totta, sillä tuo sana _keinotekoinen_ viittaa suoraan rahavaltaan, eli länsimaiden sisällä toimiviin finanssipoliittisiin organisaatioihin, joilla on valtavan suuri auktoriteetti tässä maailmassa! Niin suuri, että sillä voidaan kaataa niin Neuvostoliitto, kuin USA:kin, ja tietenkin rahoittaa Kiinan energia -ja maailmanvalloitus suunnitelmat.

  Jäljelle jää enää yksi kysymys: MIKSI? Mitä on tämän Great Reset suunnitelman takana – muuta, kuin maapallon energiavarat?

  Ps. Minusta EU:n, Venäjän -ja USA:n kannattaisi lähentyä toisiaan taloudellisesti ja sotilaallisesti nopealla aikataululla, sillä aika on käymässä vähiin. Lue; unohtaa keskinäiset kiistansa paljon suuremman uhan edessä. Tosin USA:n on ensin jotenkin päästävä eroon Bidenin hallinnosta.

  Pss. Länsi ja Nato eivät ole Venäjälle enää uhka, vaan se uhka nousee Venäjälle sieltä Siperian Amur joen suunnalta.

  Vastaa
  1. Pekka Kemppainen
   31.8.2021 19:06

   Ussuri on Amurin sivujoki. Siellä on joskus nämä virvelinheittäjät nahistelleet keskenään. Kalat jäi varmaan saamatta?

   Vastaa
 2. juha II
  31.8.2021 23:36

  Sanokoot kuka tahansa NATO-pissis mitä haluaa, mutta Venäjä on se ainoa voima, jolla on ”Force”. Ja se kulminoituu yhteen mieheen nimeltä Vladimir Putin!

  USA:lle ja sen käsikassaralle NATO:lle voidaan kuitata kylmästi kuitata: ”Se, joka toiselle kuoppaa kaivaa…!!!”

  Yksikään vääramielinen afgaani ei kiikkuisi ”Talebanien” kopterissa modernissa hirttopuussa, jos Yhdysvalloissa olisivat olleet rehelliset vaalit, jonka tuloksena tuota suurvaltaa johtaisi presidenttinä Donald Trump! Miestä, jota vihaa koko maailmat ”seteliselkärankaiset” ”rötosherrat” -ja etenkin nyt rouvat. On peruskallioon hakattuna joitain ominaisuuksia, joka saa kaikki yhdysvaltalaiset tavalliset työtätekevät kunnon kansalaiset etnisyyteen katsomatta kerääntymään spontaanisesti ilman päinvastaista julkeaa viha propagandaa suotavaa alhaista ja matalamielistä valtamediaa tuon särmikkään epäpoliitikkomaisen miehen ympärille!!!

  Vastaa
 3. Orang Utang
  1.9.2021 10:44

  Jotain symboliikkaa liittynee tähänkin uutiseen: Kadonnut neuvostoliittolainen sotilas löytyi Afganistanista 30 vuoden jälkeen. Elossa!

  Lost in Afghanistan: A missing Soviet pilot found after 31

  Vastaa
 4. Orang Utang
  3.9.2021 13:46

  Kiinan vuoro tulla Afganistaniin.

  – Taliban Announces China Will Be Their Main Partner

  Maailmanjärjestys, jossa jokainen valtio on jonkun toisen pelinappula, ei salli itsenäisten valtioiden olemassaoloa. Tällä tavalla [geo]poliittiset rakenteet määräävät, että Afganistan ei voi mitenkään selviytyä omin avuin.

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top