Pohjois-Karjala varautuu 0,7 hoitajamitoitukseen oppisopimuskoulutuksella

Pohjois-Karjalan sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä, Siun sote, varautuu vanhuspalvelujen työvoimatarpeen kasvuun mm. kouluttamalla oppisopimuksilla  ammattilaisia ikäihmisten palveluun. Vanhuspalvelulain muutokset henkilöstömitoitukseen ympärivuorokautisessa hoivassa, ja väestön ikääntyminen, nostavat henkilöstön tarvetta.

Marraskuun puolivälissä haettavaksi tulee oppisopimuskoulutuksena 20 työpaikkaa Siun soten läntisellä alueella eli Liperin, Polvijärven, Outokummun ja Heinäveden kunnissa. Hakuaika tehtäviin on 16.11.-6.12.2020. Lisää oppisopimuspaikkoja tulee hakuun elokuussa 2021 Siun soten keskisellä alueella.

Lähihoitajaopinnot oppisopimuskoulutuksena

Oppisopimusoppilaat saavat toistaiseksi voimassa olevan työpaikan viimeistään valmistumisen yhteydessä  Siun soten ikäihmisten palveluista. Osa oppisopimuskoulutettavista on aloittanut toisen asteen ammatillisessa koulutuksessa:

– Aloitin lähihoitajaopintoni koulutuskuntayhtymä Riveriassa elokuussa 2019. Koronatilanne muutti keväällä opintojen suorittamisen tapoja ja päätin kysyä mahdollisuutta jatkaa opintoja oppisopimuskoulutuksena. Opettaja suostui tähän ja siitä lähtien olen suorittanut opintoja hoivakoti Sinikellossa Heinävedellä, kertoo Joe Kivelä.

Oppisopimuskoulutus tapahtuu työn ohella, mutta oppilaille on 2-4 kertaa kuukaudessa oppitunteja ammattioppilaitoksissa, -kuten tässä tapauksessa Riveriassa.

Joulukuun alussa 31:n määräaikaisen lähihoitajan ja hoiva-avustajan työsuhde vakinaistetaan, millä Suin sote myös varautuu henkilöstötarpeen kasvuun. Ikääntyneiden palvelemisessa Siun sotella on 2200 työntekijää, suurimmalta osin lähi- ja perushoitajia. Hallitusohjelman tavoite 0,7 hoitajaa hoidettavaa vanhusta kohti lisää siis työntekijöiden tarvetta, ja tähän haasteeseen ollaan sote-alueilla vastaamassa.

Tällä hetkellä vanhuspalvelulain mukaan tehostetussa palveluasumisessa on oltava 0,5 työntekijää yhtä asiakasta kohti. Henkilöstömitoitus nousee asteittain niin, että huhtikuussa 2023 yhtä asiakasta kohti tulee olla 0,7 työntekijää. Ensimmäinen henkilöstömitoituksen muutos tapahtuu vuoden 2021 alussa, jolloin yhtä asiakasta kohti tulee olla 0,55 työntekijää.

Oppisopimuskoulutus tukee osaltaan hoitajamitoitus-tavoitteen saavuttamista. Toimialuejohtaja Eija Riepon mukaan henkilöstömitoituksen nostaminen 0,7 työtekijään asiakasta kohti edellyttää lisähenkilöstöä 200:n henkilötyövuoden verran. Hoitajamitoituksen lisäksi toinen tämän vaalikauden poliittisista tavoitteista on kattavan toisen asteen koulutuksen rakentaminen. Oppisopimus-koulutettujen avulla saatu henkilöstölisä on tarpeen, eikä laske palvelun ja hoidon tasoa, mutta suuntaa epäilevän katseen koko ikäluokan kattavan toisen asteen koulutuksen ideaan. 

 • Tiedot poimittu Siun soten tiedotteesta.

2 Comments

 1. Taas huti
  24.11.2020 10:12

  Tämä on toisaalta hyvä asia mutta tämä hanke olisi pitänyt käynnistää jo neljä vuotta sitten.

  Koulutus kestää sen kolme vuotta jolloin sote-alue saa opiskelijoista sitä alipalkattua työvoimaa ettei tarvitse oikeita hoitajia palkata. Ja neljän vuoden päästä noin 30% koko väestöstä on siirtynyt tuonpuoleiseen kun ikä vain tekee tehtävänsä. Eli hoitajat valmistuvat juuri kun hodettavien määrä on pudonnut 60-70%. Ja taas on paljon työttömiä hoitajia kuten Mokian jälkeen työttömiä luokattomia insinöörejä.

  Miksi Suomessa joka alalla tehdään aina näin? Miksei Suomessa osata laskea ja ennaltaehkäistä näitä onelmia? Saksa on erinomainen maa tämän suhteen. Sielä mm. tiedoitetaan ihmisille lakimuutoksista ja veromuutoksista viisi vuotta ennenkuin ne tulevat voimaan. Ja katsokaa miten hyyvin sielä talous rullaa ja pyöriin. Noin 380 miljardia ylijäämäisesti.

  Miksi Suomessa, varsinkin nyt, ovat aina ne tyhmimmät päättäjät? Onko Suomen kansa niin tyhmää että äänestää kansalaisten kerman tekemään päätöksemme puolestamme?

  Vastaa
  1. Pekka Kemppainen
   24.11.2020 14:28

   Oppisopimus-väki on töissä jo ennen valmistumistaan t. pätevöitymistään, siis heti. Systeemin vaara on tämä sokeus ns. toiseutta kohtaan: Katsotaan sormien välistä joidenkin virheitä ja sopimattomuutta alalle, ”positiivisena syrjintänä”. Minulle on kerrottu tapauksesta, jossa koulun opinto-ohjaaja yritti painostaa harjoittelupaikan työn valvojaa, hoitajaa, kirjoittamaan myönteisen lausunnon opiskelijan suorituksesta, koska ”kaikissa muissa paikoissa oli annettu ylistävät lausunnot”. Hoitaja ei pelännyt rasistileimaa, vaan kieltäytyi valehtelemasta virallisessa asiakirjassa.

   Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top