Pohjois-Korean ohjuskoe aiheutti lentoliikenteen katkoksen Yhdysvalloissa

Yhdysvaltain ilmailuviranomainen keskeytti lennot länsirannikolla NORAD:n varoitettua Pohjois-Korean ohjuskokeesta tiistaina.

Ilmailuvirasto FAA määräsi useille Yhdysvaltain länsirannikon lentokentille nousu- ja laskeutumiskiellon ohjuspuolustusjärjestelmä NORAD:in annettua varoituksen Pohjois-Korean tiistaina tekemän ohjuskokeen aikana. Kielto määräsi laskussa olevat koneet nousemaan takaisin odotuskorkeudelle, ja kentillä olevat keskeyttämään nousunsa. Kielto kesti suhteellisen lyhyen ajan.

Yhdysvaltain lennonjohdosta ja ilmaliikenteestä vastaava Federal Aviation Administration (FAA) ja NORAD eivät ole selitelleet medialle toimiaan.

Lennonjohtotallenteiden mukaan Kalifornian Burbankin lentokentän lennonjohtaja viestitti Southwest-yhtiön lennolle maanantaina: ”Meillä on ground stop  kaikille lähdöille, kaikille kentille juuri nyt. Saamamme viesti on, että se on toistaiseksi voimassa.

Toinen uutistoimiston saama nauhoitus radioliikenteestä lennonjohtotornin taajuudella on Hillsborosta, Oregonissa: Lennonjohtaja käskee Cessnan laskeutumaan sanoilla: ”Saimme juuri ilmoituksen, että meidän on suoritettava kansallinen (koko liittovaltiota koskeva) pysähdys”. San Diegon kansainvälisen lentokentältä vahvistettiin, että ground stop oli tapahtunut, mutta se kesti vain 5-7 minuuttia. Tällä määräyksellä keskeytetään kaikki liikenne kentille ja kentiltä.

US Strategic Command ja NORAD valvovat mahdollisia ohjuksia satelliiteista ja tutkilla. Pohjois-Korean viimeisin ohjuskoe, Hwasong-8 -ohjuksen testi, jota väitetään hypersooniseksi ohjukseksi, laukaistiin tiistaina klo. 07:27 Korean aikaa. Aikavyöhyke-erosta johtuen USA:n länsirannikolla elettiin vielä maanantaita, klo. 17:30, lentoliikennehäiriön sattuessa. Ohjus kuullemma lensi 1000 kilometriä.

Pohjois-Korean hypersooninen ohjus saavuttaa 5-10 machin nopeuden, kerrotaan. Hwasong-8 ei riitä uhkaamaan Yhdysvaltoja sen kotimantereella, mutta muuttaa pelintilanteen Korean niemimaalla: Yhdysvaltain joukkoja on Etelä-Koreassa noin 28 000, ja kriisitilanteessa pääosa tuodaan merikuljetuksilla. Ne, ja lentotukialus-ryhmät, ovat alttiita hypersoonisella ohjuksella tehtävälle ydin-iskulle. Hypersoonisia ohjuksia ei toistaiseksi voida luotettavasti torjua. 

Luettavaa:

2 Comments

 1. murre iisakki riepunen
  12.1.2022 09:19

  Siellä se ” pikku-ukko ” värkkäilee erilaisia tuhoaseita, muun maailman seuratessa katseella.

  Vastaa
 2. Obelix
  12.1.2022 15:24

  Joo, koko ajan tuntuu yhä selvemmin, että maailma on mennyt ihan kaistapäiseksi ja värkkäilee erilaisia tuhoaseita johtajineen. Ehkäpä parhaan kuvan maailman poliittisesta ja talouspoliittisesta tilanteesta ja sen päähenkilöistä – tavallisen tallaajan näkökulmasta – antaakin mad magazine don martin characters.

  Naurattaisi, jos ei tietäisi, että kyseessä on muutaman täyskusipään, lue; liian suuren egon, sekä heitä kutakin yhdessä ja erikseen tukevan sotahullun kabinetin valtapeli, jossa pottina on koko ihmiskunnan kohtalo. Kyseessä on valtapeli, jossa länsi ei pääse ikinä edes tasapeliin, ellei se poista keskuudestaan sisällään toimivia valheellisia, vihollisensa yllyttämiä ja demokraattisiksi voimikseen naamioimia, _narsistisia_ ”ulkomaisia agentteja”.

  Lännessä valinta on helppo, mikäli useammat johtajat uskaltaisivat kysyä itseltään, että valitsemmeko: Joko hyvät pöytätavat, vaiko henkemme. Ellei kysymystä tohdita esittää edes itselleen, niin vastauksen voi lukea nyky EU:n poliittisesta heikkoudesta – se seuraa patteri kädessään tutisten katseella, kun sen kohtalosta päätetään toisaalla? Tai katsokaa Ruotsia ja Saksaa, miten niille kävikään, kun ne vaihtoivat puolustuksensa keskenään riitelevään nynnypolitiikkaan ja takoivat aseensa auroiksi ja pattereiksi talousfoorumien esityksistä!

  Ps. Suomessa onneksi sentään on joillain ollut järkeä päässään – edes siteeksi, vaikka ns. ”(epä)demokraattisten voimien” jyrkkä vastustus onkin ollut pitkäjänteisen massiivista, aivan yhtälailla, kuin se sama vastustus on ollut pitkäjänteisen massiivista muuallakin EU:ssa.

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Scroll to top