Pohjois-Pohjanmaa: Koronan leviämisvaiheessa mennään, mutta periksi ei anneta

Alueellinen koordinaatioryhmä linjasi leviämisvaiheen suosituksista Pohjois-Pohjanmaalle 29.11.2020 16:16

Pohjois-Pohjanmaan alueellinen koordinaatioryhmä on sunnuntaina 29.11. antanut alueen kunnille suosituksensa koronaepidemian leviämisen hillitsemiseksi. Ryhmä linjasi lauantaina 28.11. pidetyssä kokouksessaan epidemian siirtyneen Pohjois-Pohjanmaalla leviämisvaiheeseen. Suositukset noudattavat Sosiaali- ja terveysministeriön (STM) ohjeita ja suosituksia leviämisvaiheessa oleville maakunnille.

”Alueellinen koordinaatioryhmä linjaa suosituksista, mutta päätökset esimerkiksi julkisten tilojen, kuten kirjastojen ja uimahallien sulkemisesta tekee lopulta kunta.” Pohjois-Pohjanmaan alueellisen koordinaatioryhmän puheenjohtaja, johtajaylilääkäri Juha Korpelainen sanoo.

Pohjois-Suomen aluehallintovirasto valmistelee tartuntatautilain mukaista päätöstä kokoontumisrajoituksista. Koordinaatioryhmän suosituksen mukaan aluehallintovirasto kieltäisi sellaiset yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset, joihin osallistuu yli 10 henkeä.

Suositukset astuvat kuitenkin voimaan välittömästi, jo sunnuntaista lähtien. Suosituksista tiedotetaan tiistaina (01.12.)

Oulussa, missä epidemiatilanne poikkeaa muusta maakunnassa, kaupungin johtoryhmä on tehnyt päätöksen leviämisvaiheen suositusten mukaisista toimenpiteistä sunnuntaina 29.11. Kaupunki tiedottaa päätöksistään leviämisvaiheen taltuttamiseksi sunnuntaina klo 18 järjestettävällä tiedotustilaisuudella.

Koordinaatioryhmän suositukset koko Pohjois-Pohjanmaalle. Suositukset astuvat voimaan välittömästi ja ovat voimassa 18.12. asti

Suositukset viranomaisille:

 •  Yleisötilaisuudet: Sisä- ja ulkotiloissa tapahtuvien yleisötilaisuuksien osallistujamäärä rajataan 10 henkilöön aluehallintoviraston päätöksellä.
 • Julkiset tilat: Suljetaan kuntien päätöksillä kaikki yleisölle avoimet kuntien hallinnoimat julkiset tilat, mutta turvataan oikeus välttämättömiin palveluihin ja asiointiin.

Suositukset väestölle, toiminnan harjoittajille sekä opetuksen järjestäjille:

MASKISUOSITUKSET (koskee yli 15-vuotiaita):

 • Aina joukkoliikenteessä ja muissa julkisissa liikennevälineissä.
 • Koronavirustestiin hakeutuvat henkilöt matkalla näytteenottoon ja ennen testituloksen valmistumista, jos on välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella.
 • Riskialueelta Suomeen saapuneet matkailijat heidän siirtyessä maahantulopisteeltä omaehtoiseen karanteeniin, tai jos heillä on omaehtoisen karanteenin aikana välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella
 • Terveydenhuollon henkilöstölle kaikessa potilastyössä. Suositus koskee myös potilaita, omaisia, opiskelijoita ja vierailijoita.
 • Aina julkisissa sisätiloissa ja yleisötilaisuuksissa.
 • Yksityisten palveluntarjoajien tiloissa (kaupat, pankit jne.)
 • Toisen asteen oppilaitoksissa (mukaan lukien lukiot) ja korkeakouluissa.
 • Työpaikoilla sisätiloissa, joissa maskin käyttö on mahdollista.

Yksityistilaisuudet:

 • Yksityistilaisuuksia ei järjestetä. Poikkeuksena suositukseen on pienimuotoiset muistotilaisuudet, joita voidaan järjestää.

Ryhmäharrastustoiminta:

 • 18 vuotta täyttäneiden ryhmäharrastustoiminta keskeytetään. Mahdollisuuksien mukaan harrastustoimintaa toteutetaan etämuotoisena.
 • Lasten ja nuorten ryhmäharrastustoiminta alle 12-vuotiaiden osalta voi harkinnan mukaan jatkua. 12-17 vuotiaiden ryhmäharrastustoiminnan jatkamisen suhteen tulee käyttää erityistä harkintaa. Jos harrastustoimintaa ei keskeytetä, tulee huomioida sosiaali- ja terveysministeriön ohje siitä, että osallistujien sekä lasten saattajien tulee voida välttää lähikontakti toisiinsa. Lasten ja nuorten ryhmäharrastustoiminnan jatkumisen osalta kunnat tekevät lopulliset päätökset.

Julkiset tilat:

 • Toiminnanharjoittajia pyydetään keskeyttämään hallinnassaan ja määräysvallassaan olevien julkisten tilojen käyttö.
 • Ikääntyneet ja riskiryhmät: Julkiset ja yksityiset palveluntuottajat ryhtyvät omassa toiminnassaan tehostettuihin suojaustoimenpiteisiin, joilla varmistetaan korkean sairastumisriskin ryhmien suojaaminen koronavirustartunnalta. Toimenpiteissä noudatetaan THL:n ohjeistusta.

Opetuksen järjestäminen:

 • Lukiot, ammatilliset oppilaitokset, vapaan sivistystyön oppilaitokset (yli 15-vuotiaiden osalta), ammattikorkeakoulut, ja yliopistot siirtyvät etäopetukseen. Suositus koskee sekä julkisia että yksityisiä toimijoita. Suositus ei koske välttämätöntä lähiopetusta.

Etätyösuositus:

 • Kaikki työntekijät työskentelevät etätyössä mahdollisimman laajasti.

Etäkokouskäytännöt:

 • Siirrytään mahdollisimman kattavasti etäkokouskäytäntöihin sekä työpaikoilla että vapaa-ajan kokouksissa

Ravitsemusliikkeet:

 • Toimitaan valtioneuvoston ohjeistuksen mukaisesti.

Tietolähde: PPSHP:n tiedote tänään. Keski-Pohjanmaalla ja Satakunnassa kiihtymisvaihe:

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmältä ja Avilta löytyy sitä toimintakykyä, mitä hallitukselta ei löytynyt

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top