Pohjola-kodin tapauksessa syyttämättäjättämis-päätös

Yhden koulukoti Pohjolakodin toimintaa koskevista seitsemästä syyteharkinnassa olevista rikoskokonaisuuksista kohdalla on päädytty syyttämättäjättämiseen, kertoi syyttäjälaitos tänään.

Poliisi on esitutkinnan aikana tutkinut koulukoti Pohjolakodin neljän yksikön toimintaa ja  niihin sijoitettujen nuorten kohtelua. Syyttäjän arvioitavaksi on lähetetty seitsemän epäiltyä rikoskokonaisuutta, joissa rikosnimikkeinä olivat muun muassa virka-aseman väärinkäyttäminen ja kunnianloukkaus.

Yhden rikoskokonaisuuden osalta syyttäjä on tehnyt neljä syyttämättäjättämispäätöstä, -perusteella ei todennäköisiä syitä epäillä. Epäiltyinä tässä kokonaisuudessa ovat olleet Pohjolakodin johtaja, perhekotivanhempi ja kaksi Pohjolakodin ohjaajaa. Heitä on epäilty virka-aseman väärinkäyttämisestä. Kysymys on yhdestä syyteharkintaan lähetetystä asiasta, jossa eduskunnan apulaisoikeusasiamies on tehnyt poliisille tutkintapyynnön heinäkuussa 2018. Apulaisoikeusasiamies oli tehnyt tarkastuskäynnin Pohjolakotiin ja tehnyt selvitystä vaativia havaintoja vuosien 2013–2019 välillä.  Keskusrikospoliisi sai esitutkinnat valmiiksi tämän vuoden helmikuussa.

Muut rikosepäilyt yhä syyteharkinnassa

Esitutkintamateriaali ja syyttämättäjättämispäätökset ovat salassa pidettäviä julkisuuslain 24 §:n 1 momentin 25 ja 26 kohtien perustella. Muut Pohjolakotiin liittyvät rikosepäilyt ovat edelleen syyteharkinnassa, ja niiden valmistumisesta tiedotetaan erikseen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Scroll to top