Poimintoja eduskunnan keskusteluista tänään tiistaina 14.04.

Eduskunnassa keskustellaan par’aikaa mm. hallituksen lisäbudjettiehdotuksesta ja koronapandemiaan kohdistuneiden toimien vaikutuksista. Poimimme pari mielenkiintoista puheenvuoroa.

Jussi Saramo (Vas) muistutti (klo.14:49) Suomen huoltovarmuutta heikentäneistä budjettileikkauksista eräiden aiempien hallitusten aikana, ja mm. hengityssuojain-tuotannon myymiseen ulkomaille,  -vain muutama vuosi sitten, ja kotimaisen tuotannon lopettamisesta:

”Vaikka viranomaisten osaamista ja varautumista on viime vuosikymmenellä heikennetty leikkauksilla ja esimerkiksi laadukas ja voitollinen suojavarustetuotanto myyty maasta pois, pystyy suomalainen hyvinvointivaltio suojelemaan ihmisiä muunlaisia yhteiskuntajärjestelmiä paremmin. Ne maat, jotka ovat luottaneet markkinoiden hoitavan kaiken, ovat nyt pulassa.”

Saramo muistutti aiemmasta vakavasta kriisistä, vuoden 1991-lamasta, johon kuluvan kevään tilannetta on verrattu monen muunkin toimesta.

On ollut ilo kuulla, kuinka iso osa oppositiostakin on ollut hallituksen tukena. Lähes yksimielisesti on toistettu, kuinka nyt ei haluta toistaa 90-luvun virheitä. Silloin työntekijät, yrittäjät ja lapset pantiin maksamaan poliitikkojen virheistä ja työpaikkojen sijaan pelastettiin pankkien omistajat.

Toteamus pankkien pelastamisesta ja niiden asiakasyritysten uhraamisesta on ilmeisen paikkansapitävä. Saramo pitää hallituksen rohkeaa lainanottoa oikeana ratkaisuna nykyisessä tilanteessa:

”Rajoitustoimet ovat välttämättömiä, mutta niillä on myös valtava hintalappu. Suomen valtio saa korotonta lainaa, ja meidän kaikkien kannalta on järkevintä, että pahimman iskun ottaa nyt vastaan valtio. On erittäin tärkeää, että hallitus on lähtenyt tukemaan työttömäksi jääviä, lomautettavia, yrityksiä sekä kuntia. Tämä lisätalousarvio on merkittävä osa kriisistä selviämistä, vaikka tämäkään ei tule riittämään.”

Aivan toisella tavalla näki velanottoon turvautumisen Perussuomalaisten puheenjohtaja:

Jussi Halla-aho (PS) kiinnitti puheenvuorossaan (klo.16:24) huomiota mm. korona-toimien aiheuttamaan lisävelkaantumiseen:

”Ilman pandemiaakin hallitusohjelma lepää liiaksi velkaantumisen ja valtion omaisuuden myynnin varassa. Tämä kriisi on tuonut hyvin esille sen, miten vaarallista strategisten omistusten myyminen on. … Kyse on myös siitä, onko Suomessa huoltovarmuuden kannalta elintärkeää tuotantoa ja osaamista. On irvokasta puhua huoltovarmuudesta, jos Suomi on perustoimintojenkin osalta riippuvainen globaaleista tuotanto- ja kuljetusketjuista ja jopa vierastyövoimasta.”

Halla-aho ulotti kritiikin myös edellisiin hallituksiin, joiden(kin) aikana nyt ongelmallisia ratkaisuja on tehty. Tämänhetkiseen hallitukseen kohdistui moite epärealististen ja ideologisten tavoitteiden ajamisesta akuutin kriisin oloissa:

”Hallituksen ei kuitenkaan pidä käyttää koronaa verukkeena holtittomuudelle ja vastuuttomuudelle ja omien ideologisten hankkeidensa edistämiseen. Hallitusta on syytä moittia siitä, että se ei pysty panemaan asioita tärkeysjärjestykseen tai sen tärkeysjärjestykset ovat vääriä. Nyt ei ole aika toteuttaa kallista ja turhaa oppivelvollisuuden pidentämistä. Nyt ei ole aika tehdä maailman kunnianhimoisinta kansallista ilmastopolitiikkaa.”

Halla-ahon mielestä pandemiakriisi on tuonut esiin globalisaation aiheuttamia ongelmia, joista suhteellisen vapaan liikkuvuuden kielteiset seuraukset ovat vain yksi. Toinen on jo mainituksi tullut tuotannon siirtyminen halpatyövoima-maahan Kiinaan: ”Itse asiassa vaikuttavinta ilmastopolitiikkaa on huolehtia siitä, että tuotantoa palautetaan kotimaahan ja Kiinan kivihiilisähköllä pyörivät tehtaat pysyvät kiinni.” -Näin toimimalla korjaantuisivat siis sekä huoltovarmuus että ilmasto, ajattelee Halla-aho.

Keskusteluissa tuotiin esiin paljon muutakin tärkeää ja mielenkiintoista. Koko pöytäkirjan voi lukea eduskunnan julkaisusta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top