Poliisi aloittaa YT-neuvottelut, selvitettävänä yhden viraston malli

Tänään julkistetussa valtion talousarvioesityksessä poliisille on myönnetty 807,9 miljoonaa euroa, kun vuonna 2021 käyttö on arviolta 838 miljoonaa. Seuraavien vuosien rahoituskehys on edelleen laskeva.

”Välitön arvioni nyt julkistetusta budjettipäätöksestä on se, että ensi vuonna poliisin henkilöstömäärä laskee 200-250 henkilötyövuodella ja olemme pakotettuja käynnistämään yhteistoimintaneuvottelut”, poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen sanoo.

Kolehmaisen mukaan myös poliisikoulutuksen aloituspaikkoja joudutaan mitä todennäköisimmin vähenntämään.

Poliisin henkilöstön määrä sopeutettava pysyvän määrärahan mukaan

”Poliisin suurin kustannuserä eli henkilöstömäärä on sopeutettava pysyvän määrärahan määrittämälle tasolle, jotta poliisiksi koulutettavien määrä voidaan suunnitella pitkäjänteisesti”, toteaa poliisiylijohtaja. ”Aloituspaikkojen vähentämisen vaikutukset näkyvät vasta kolmen vuoden päästä, joten ensi vuonna poliiseja jäänee työttömäksi”, Kolehmainen täsmentää.

”Poliittiset päätökset toteutetaan tinkimättä”

Poliisin sopeuttamissuunnittelun lähtökohtana ovat hallitusohjelman painotukset ja talousarvion kohdennukset sekä poliisin strategia ja arvot, kuten palveluperiaate, oikeudenmukaisuus ja henkilöstön hyvinvointi. Kolehmainen vakuuttaa, että poliittiset päätökset toteutetaan tinkimättä, ja ensi vuodelle kohdennettu lisärahoitus muun muassa harva-alueiden näkyvyyteen ja ihmiskaupan torjuntaan toteutetaan täysimääräisesti.

”Poliisin strategian mukaisesti pyrimme priorisoimaan erityisesti kiireelliset hälytyspalvelut, rikosten ja häiriöiden estämisen ennalta sekä vakavimpien rikosten torjunnan. Valvonnasta – liikennevalvonta mukaan lukien – joutunemme tinkimään”, Kolehmainen toteaa.

Kaikki toiminnot ja yksiköt arvioidaan

Poliisien määrää on pystytty nostamaan kuluvana vuonna hallitusohjelman tavoitteiden mukaisesti. Tämä oli mahdollista viime vuodelta siirtyneen 33 miljoonan euron määrärahan ja kuluvan vuoden 6,7 miljoonan euron lisätalousarvion ansiosta.

Vuoden 2021 määrärahoista ei ole jäämässä siirtyvää erää einsi vuodelle. Lisäksi kustannusten kasvu jatkuu. Poliisin sopeuttamistyöryhmän puheenjohtaja, hallintojohtaja Anne Aaltosen mukaan yhteistoimintaneuvotteluissa suunnitellaan ne keinot, joiden avulla talous tasapainotetaan.

”Tarkastelussa ovat esimerkiksi määräaikaiset virkasuhteet ja poistumien kautta vapautuvat virat sekä kaikki muut mahdolliset säästökohteet. Lomautukset ja irtisanomiset ovat viimesijaisia keinoja.”

Nopeita säästöjä yritetään hakea muun muassa ajoneuvo-, varuste- ja polttoainehankinnoista. Hiilijalanjäljen pienentämisen tiekartan mukaisia toimenpiteitä jatketaan niiltä osin, kun niistä ei tule lisäkustannuksia. Ensi vuoden tavoitteisiin päästään vielä ilman poliisin autokaluston sähköistämistä. Tietojärjestelmiin liittyvistä palvelusopimuksista ei saada juurikaan välittömiä säästöjä.

Sopeuttamisen haitat pyritään minimoimaan

Sopeuttamisen vaikutukset pyritään arvioimaan ja niiden haitat minimoimaan. Seurattavia asioita ovat muun muassa avunsaanti kiireellisissä tilanteissa, läsnäolo ja ennalta estävä valvonta, rikosten tutkinta-ajat ja selvitysprosentit, reagointikyky yllättäviin tilanteisiin, kyky antaa virka-apua ja henkilöstön työhyvinvointi. Pitkän tähtäimen toimenpiteenä käynnistetään muun muassa esiselvitys yhden viraston mallista. Tähän on jo menty esimerkiksi naapurimaissa Ruotsissa ja Virossa.

Lisäksi arvioidaan nykyinen toimipisteverkosto ja toimitilat sekä poliisilla olevat muut kuin lakisääteiset tehtävät. Esimerkiksi nk. rauhallisten päihtyneiden kuljetus ja majoittaminen kuuluvat kuntien vastuulle ja poliisi voisi laskuttaa niihin liittyvistä virka-aputehtävistä. Tulojen osalta selvitetään myös lupavalvonnan maksullisuus.

”Yksityiskohdat täsmentyvät suunnittelun edetessä ja valmiita vastauksia kaikkiin kysymyksiin ei ole juuri nyt saatavilla.”

Aaltonen korostaa, että sopeuttamistoimissa korostuu työnantajan vastuu henkilöstön työhyvinvoinnista.

”Sopeuttaminen toteutetaan hallitusti ja poliisin arvojen mukaisesti hyvää ja oikeudenmukaista henkilöstöpolitiikkaa noudattaen. Tehtäviä priorisoidaan, osaamista vahvistetaan ja kuormittumiseen puututaan ennakoivasti.  Pyrimme suunnittelussa äärimmäiseen avoimuuteen ja vuoropuheluun sidosryhmien ja oman henkilöstömme kanssa”, lupaa Aaltonen.

Grafiikasta näkee, että poliisin aiemmalta budjettivuodelta säästämiä määrärahoja ei edellisvuosien tapaan jää vuodelle 2022:

Aiheesta aiemmin:

https://www.extrauutiset.com/poliisitoimi-rahoituskriisin-kourissa-budjettiriihi-lahestyy/

5 Comments

 1. Poliisi alas kuin ennen Antifa/BLM mellakkoja demarialueilla
  27.9.2021 15:19

  Jenkeissä demarijohtoiset osavaltiot ajoivat poliisia alas ennen odotettavia ja toteutuneita Antifa/BLM mellakoita. Sitten poltettiin taloja, rikottiin näyteikkunat, pahoinpideltiin satunnaisia tuntemattomia ja putsattiin kauppoja vedoten mielikuvitusrasismiin. Aidot USA:n alkuperäiset tummaihoiset olivat mellakointia vastaan, mutta joku Sorosin ykä tms maksoi Obaman roudaamille siirtolaisille mellakoinnista ja mellakoijia tuotiin tilausbussikuljetuksilla mellakka-alueille. Bussit odottivat peräkkäin parkissa jonossa kiven heiton päässä alueelta.

  Vastaa
 2. valtiontalous kuntoon
  27.9.2021 15:19

  Sen 2nettipoliisi” yksikön voisi lopettaa kerralla ja sieltä vapautuvilla vakansseilla vahvistaa talousrikos yksikköä. Sieltä tulisi valtiollemme sitä rikoksella saatua hyötyjä niin että… Olisi huutokaupattavaksikin vähän isompaakin menopeliä. Ja kenties kiinteistöjäkin silkan rahan lisäksi.

  Vastaa
 3. Obelix
  27.9.2021 16:38

  ” Kolehmainen vakuuttaa, että poliittiset päätökset toteutetaan tinkimättä”, ei voi olla totta?!…..Voi h****tti mitä matelua – napsahtivatkohan kantapäätkin yhteen tuonkin sisäministerin *käskyn* edessä? Voihan pyhä sylvi ja hellanlettas sentään miten ylevää uskollisuutta. Jos spanieli osaisi puhua, niin se varmaan ”TINKIMÄTTÄ” sanoisi juuri noin lakupötkön toivossa. Toisaalta, irtisanomiset tuskin koskettanevat poliisijohtoa.😎 Wuf, Wuf!

  Saksassa ww2:n jälkeen lanseerattiin käytäntö Innere Fuhrung – Sisäinen Johtajuus. Toisin sanoen; väkivaltakoneiston jäsenellä on oikeus ja _velvollisuus_ kieltäytyä typerästä tai moraalittomasta käskystä. Kyllä Kolehmaisenkin pitäisi tajuta se, että hänen palvelemansa yhteiskunnan kipeästi kaipaamia rahoja on kipattu älyttömästi vakuusrahastoon ja kaikkeen muuhunkin härskiin toimintaan. Ja, jos koko suomalaisen yhteiskunnan turvallisuus kärsii tahallisesta toimintojen rampauttamisesta, jotka ovat suoraan johtaneet rahanpuutteeseen, niin kyllä sitä pitäisi KOKO poliisijohdonkin uskaltaa protestoida, esim. eroamalla väliitömästi!
  Ps. Mistäköhän säästetään seuraavaksi – ei kai vaan puolustusvoimista?

  Vastaa
 4. juha II
  27.9.2021 23:11

  Olisi luullut, että valtriovaltaa kiinnostavat poliisien määrät, joilla voi harjoittaa ylinopeusvalvontaa tehokkaasti, joka realisoituu rahan kilinänä valtion kirstuun, josta se alipaineen imulla valonnopeudella vilahtaa kuin sielu ennen katolisen kirkon anekaupassa pääministeri Sanna Marinin (WEF) jiäkuappiin!!!

  Vastaa
 5. Kalergi-suunnitelma
  28.9.2021 15:18

  Viherkommunistien apupuolue, ENTINEN ”koti-, uskonto- ja isänmaa”-puolue kokoomus, jossa maanpetturit ovat kaapanneet vallan, on sisäisen turvallisuuden vihollinen numero yksi: https://oikeamedia.com/o1-165700

  Paitsi että kokoomus on eniten vaikuttanut poliisien määrän vähentämiseen se on myös viherkommunistien tavoin edistänyt kehitysmaalaisten rikollisten ja rikollisjengien maahantunkeutumista Suomeen: PettUri Urpo otti syksyllä avosylin vastaan yli 30000 kehitysmaalaista elintasopakolaista, 80-prosenttisesti nuoria miehiä – maahantunkeutujan taustan selvittämiseen riitti taikasana ”asylum”. Kokoomuslainen sisäministeri Mykkänen puolestaan kävi joulukuussa 2018 allekirjoittamassa Marokossa maanpetoksellisen, tuhoisan GCM-sopimuksen, jolla tullaan vastaisuudessa takaamaan vapaa maahantunkeutuminen kehitysmaalaisille miehitysjoukoille mm. Suomeen.

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top