Poliisi ampui koiran konepistoolilla. Oikein vai väärin?

Viime viikon torstaina poliisi ampui irallaanolevan koiran nelostiellä Kuopion pohjoispuolella, kertoo paikallislehti. Tapaus aiheutti kohua sosiaalisessa mediassa. Tapahtumahetkellä koira, husky, oli ollut karkuteillä viikon.

Nettikommentoijien huolenaiheina ovat olleet mm. järkytys, jonka kulkukoiran lopettamisen näkeminen voi aiheuttaa lapsille, ja huoli tilanteesta, jossa oma koira on karkuteillä. Poliisin mukaan useita muitakin isoja koiria omistava kasvattaja oli yrittänyt saada karannutta koiraansa houkuteltua kiinniotettavaksi, epäonnistuen. Omistaja oli ollut yhteydessä poliisiin, ja kertonut koiran villiintyneen.

#Villiintymiseksi sanotaan lemmikkieläimen karkaamisen t. heittelejätön jälkeistä ihmisten välttelyä ja luonnonmukaisten tapojen omaksumista. Villiintyneen lemmikin takaisinsaaminen voi olla haasteellista, mutta se on usein mahdollista. Karkaamisen uusiutuminen on todennäköistä.

Kuopion tapauksessa poliisi löysi koiran kuljeskelemasta moottoritiellä, aiheuttaen paniikkijarrutuksia ja vaaratilanteita. Tällä seikalla lienee ollut vaikutusta toimintatavan valitsemiseen: Poliisi ampui koiran konepistoolilla. Silminnäkijöiden mukaan se ei näyttänyt siististi hoidetulta operaatioilta. ”Jos minä aikuisena järkytyin poliisin tappamasta koirasta, miten tuollaisen lahtaamisen olisivat kokeneet lapset, joita saattoi olla ohikulkevissa autoissa”, kommentoi eräs tapauksen nähnyt Viikkosavolle.

Paikalla olleen poliisipartion mukaan ennen ampumista oli oltu yhteydessä koiran omistajaan, joka oli antanut suostumuksensa toimenpiteeseen. Ajoittain kiivassa some-keskustelussa poliisin kertomaa ei ole aina uskottu. 

Asiasta kertoi ensimmäisenä Viikkosavo 18.07.2018.

Lemmikkikoirien villiintymisestä kirjoitti Maaseudun Tulevaisuus 18.06.2016.

Eläimen kiinniottaminen ja lopettaminen:
Poliisilla on oikeus ottaa kiinni ja viimesijaisena keinona lopettaa eläin, joka aiheuttaa vaaraa ihmisen hengelle tai terveydelle tai huomattavaa vahinkoa omaisuudelle taikka vakavasti vaarantaa liikennettä.
Sairaat tai vahingoittuneet kotieläimet pyritään saamaan hoitoon. Jos eläintä ei voida parantaa, se on lopetettava.
Lähde: poliisi.fi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top