Poliisi koululaisten vanhemmille: Olkaa puhelimella tavoitettavissa viikonloppuna

Poliisi varautuu eri paikkakunnilla koulujen päättymiseen ja koululaisten juhlimisen sivuilmiöihin. Perjantai 31.05. ja lauantai tulevat olemaan vilkkaita päiviä, tiedetään kokemuksesta.

Oulussa poliisi tiedottaa näin:

Tehostettua valvontaa kohdennetaan alueille, joihin nuoret mielellään kokoontuvat juhlistamaan koulujen loppumista. Valvontaa tullaan kohdentamaan erityisesti kaupunkien ja kuntien keskuksiin, puistoihin ja toreille. Myös tiedossa olevat nuorten sosiaalisessa mediassa sopimat kokoontumispaikat huomioidaan.

Oulun poliisi korostaa, että vastuu lapsista, nuorista ja heidän tekemisistään on vanhemmilla. Vanhempien on tiedettävä, minne lapset menevät, kenen kanssa ja milloin he tulevat kotiin. Sopikaa yhdessä lastenne kanssa selvät pelisäännöt juhlimiseen ja kantakaa kasvatus – ja valvontavastuu.

Vanhemmat, olkaa tavoitettavissa päättäjäisiltana. Poliisi toivoo, että vastaatte myös tuntemattomasta numerosta tulevaan puheluun. Puhelu voi olla poliisilta tai päivystävältä nuorisotyöntekijältä.

Aikuisten on joskus vaikea muistaa, että lapsen tai kolulaisen ympäristö on tänään toisenlainen kuin omassa nuoruudessa. Riskit ja uhkat ovat moninkertaistuneet, ja aivan uusia uhkatekijöitä on tullut kuvaan. Entiset turvalliset miljööt eivät ole sitä enää.

Aikaisempina keväinä on havaittu niinkin porvarillisessa ja säntillisessä kaupungissa, kuin Espoossa, jopa järjestelmällistä juhlivien nuorten väijymistä mm. bussipysäkeillä, -odotellen huonossa kunnossa kotiinpalaavia. Asuinalueen tai paikkakunnan keskiluokkaisuus ei ole tae siitä, että ongelmat jotka mielikuvissa liitetään ”huonompiin” alueisiin, pysyisivät siellä jossain kaukana. Nykyiset puhelimet tarjoavat erinomaisen keinon olla yhteydessä juhlivaan jälkipolveen milloin tahansa, ja kuulla kuulumiset, mutta ne mahdollistavat myös ongelmien nopean kärjistymisen esm. kotibileissä.

Itä-Uudenmaan poliisi tiedottaa:

Vantaalla Jokiuomanpuiston alue on hyvin laaja ja heikosti valaistu. Alueella tapahtui viime vuonna koulujen päättäjäisiltana väkivallantekoja ja samanlaista toimintaa on odotettavissa tänäkin vuonna. Päättäjäisiä juhlivien joukossa on aina nuoria, jotka ovat varustautuneet erilaisin astaloin ja teräasein pääasiallisena tarkoituksenaan haastaa riitaa, vahingoittaa muita juhlijoita ja varastaa kännyköitä ja rahaa. Kun suuri joukko nuoria kokoontuu yhteen paikkaan juhlimaan, tulee paikalle usein myös sivullisia päihtyneitä täysi-ikäisiä ihmisiä seuraamaan nuorten juhlimista ja tekemään ei-toivottavaa tuttavuutta alaikäisten kanssa.

Nuorten ymmärtämättömyyden, luottavaisuuden ja avuttomuuden hyödyntäminen on siis saanut vakiintuneita muotoja ja vakiintuneen tekijäjoukon. Koulun, viranomaisten ja vanhempien vastuulle jääkin sitten nuorten ja lasten varoittaminen muuttuneen ympäristön uusista vaaroista.

Poliisi: Koulujen päättäjäisviikonloppuna nuoret kokoontuvat juhlimaan – Vastuullisesta juhlimisesta on hyvä keskustella kotona.

1 Comment

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top