Poliisi löysi takseista runsaasti puutteita perjantain suurratsiassa

Taksiliikenteen säännöt muuttuivat kesällä 2018, ja eilen perjantaina Helsingin poliisilaitos, Liikenne- ja viestintävirasto Traficom, ja Verohallinto tekivät yhteisoperaation tarkistaakseen, miten sääntöjä noudatetaan. 150 autoa, joista 111 taksiliikenteessä, tarkastettiin ja yhteensä 131 puutetta havaittiin 77:ssä eri autossa.

Operaatiossa jokainen viranomainen valvoi oman toimialansa asioita, poliisin keskittyessä kuljettajan ja ajoneuvon kuntoon. Taksiluvaat ja niiden myöntäminen on 01.07.2018 alkaen ollut liikenne- ja viestintävirasto Traficomin vastuulla.

Laissa edellytetään, että taksina käytettävä ajoneuvo on rekisteröity luvanvaraiseen liikenteeseen, taksiliikennettä harjoittavalla yrityksellä tulee olla voimassa oleva lupa sekä taksinkuljettajalla voimassa oleva ajolupa. Muun muassa näihin asioihin kiinnitimme valvonnassa huomiomme, sanoo Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin johtava asiantuntija Pasi Hautalahti.

Verohallinnon harmaan talouden valvontapäällikkö Tarja Valsin mukaan operaatiossa katsottiin mm. ajopäiväkirjojen ja kuittien oikeellisuutta. Näin kerättyjä vertailutietoja voidaan käyttää myöhemmin, jos on tarvetta toimenpiteisiin. Valsi toivoo myös kuluttajilta aktiivisuutta, jos epäilyä väärinkäytöksestä herää. Havainnot voi ilmoittaa Verohallintoon vihjetietolomakkeella.

Eilinen yhteisvalvonta-operaatio oli ensimmäinen laatuaan. 111 tarkastetuista ajoneuvoista oli takseja, ja valvontaa tehtiin mm. Helsingin Rautatieasemalla, Jätkäsaaren laivaterminaalissa ja useissa kaupunginosissa. Operaatio työllisti 16 poliisia Helsingin poliisilaitoksen Liikennevalvontatoiminnosta. Traficomilta oli operaatiossa kahdeksan ja Verohallinnolta kuusi tarkastajaa. Taksien tarkastamisen lisäksi havaittiin myös muun liikenteen rikkeitä.

Puutteita havaittiin 77:ssä taksiliikenteessä olevasta autosta, mikä tekee 69% tarkastetuista takseista. Kuutta ajoneuvoa ei oltu merkitty taksiliikenteeseen, ja 61:ssä taksissa ei ollut asiakkaan näkyvillä luvanhaltijan tietoja. Kolmella kuljettajalla ei ollut taksinkuljettajan ajolupaa, ja kymmenestä autosta puuttui ajopäiväkirja. Kuljettajan nimi oli unohtunut laittaa asiakkaiden näkyviin 37:ssä tapauksessa, ja 14:ssa autossa eivät hintatiedot olleet sääntöjen edellyttämällä tavalla näkyvissä.

Poliisin näkökulmasta keskeiset liikenneturvallisuuteen vaikuttavat asiat, kuten ajo-oikeus ja ajoneuvon kunto ovat hyvällä mallilla. Myös taksinkuljettajan ajolupa löytyi lähes kaikilta, ja kaikkien taksien taustalta löytyi asianmukainen taksiliikennelupa. Ne kolme kuljettajaa, joilta puuttui taksinkuljettajan ajolupa, saivat sakon ja asiakaskuljetus keskeytettiin, liikennevalvonnasta Helsingissä vastaava ylikomisario Jarkko Lehtinen summaa.

Traficomin Pasi Hautalahti kertoo, että uuden liikennepalvelulain aikana on tullut jonkinverran ilmoituksia ajoneuvoista, joita käytetään takseina, mutta joita ei ole rekisteröity luvanvaraiseen liikenteeseen.

Eilinen operaatio olikin ensimmäinen yritys hakea kokonaiskuvaa siitä, mitä uudistuksen jälkeen taksiliikenteessä tapahtuu. Ylikomisario Lehtinen on tyytyväinen saatuihin tietoihin.

Koska sääntely on uutta, tämä ensimmäinen valvonta oli myös osaltaan valistustapahtuma. Annetaan ensin kuljettajille mahdollisuus korjata toimintaansa, ja otetaan sitten vasta toiset keinot käyttöön, jos epätoivottu käyttäytyminen jatkuu, ylikomisario Jarkko Lehtinen päättää.

Viranomaiset ovat siis ottamassa tilannetta haltuunsa, ja kehittävät valvontaa uuden tilanteen vaatimukset täyttäväksi. Vielä ei kuitenkaan ole näkyvissä, millaisiksi taksipalvelut tulevat muodostumaan nykysäännöstön aikana. Moni mittarikyydin käyttäjä kysyykin, miksi uudistus piti tehdä, kun vanha systeemikin vei asiakkaat perille kohtuuhinnoilla ja turvallisesti. Nyt odotamme jännityksellä, mikä on seuraava asia joka uudistetaan.

1 Comment

 1. Monkey business
  3.2.2019 10:16

  ”Moni mittarikyydin käyttäjä kysyykin, miksi uudistus piti tehdä, kun vanha systeemikin vei asiakkaat perille kohtuuhinnoilla ja turvallisesti. Nyt odotamme jännityksellä, mikä on seuraava asia joka uudistetaan.”

  Osa Orpon kokoomuksen ja Sipilän kepun porvarihallituksen normitolkunpurkutalkoita tämä taksiuudistuskin soten ym. tapaan.
  Autetaan veronkiertoa ja ihmisten kusetusta eli ns. kokpanssibisnestä.

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top