Poliisi pyysi Sebastian Tynkkyseltä Oulun mielenilmaisussa puhuneiden nimiä, Tynkkynen kieltäytyi

Oulussa paljastunut laaja seksuaaalirikosten vyyhti ymmärrettävästi suututtaa oululaisia, ja Sebastian Tynkkysen koollekutsumassa mielenilmaisussa sai puhua julki tuntemuksiaan. Nyt poliisi on tivannut Tynkkyseltä puhujien nimiä.

Sebastian Tynkkynen (PS) twiittasi tunti sitten, ettei hän luovuta poliisin pyytämiä mielenilmaisussa puhuneiden nimiä, ja että tilaisuudessa oli vapaa mikki, kuten asiallisessa mielenosoituksessa onkin tapana olla.

Oulun seksirikosvyyhti, johon liittyy tuntematon määrä maahanmuuttajataustaisia miehiä, hätkähdytti suomalaista lukevaa yleisöä uhrien nuoren iän ja tekojen törkeyden takia. Tapauksen tultua julkisuuteen Oulun poliisi julkaisi Suomessa poikkeuksellisen varoituksen lasten vanhemmille: Suomessa tapahtuu suunnitelmallista lasten seksuaalista hyväksikäyttöä, ja tekijät vaanivat uhreja mm. sosiaalisessa mediassa. Varoitus ei yksilöinyt, vierailevatko potentiaaliset rikolliset kouluissa ja päiväkodeissa joidenkin sopeutus-ohjelmien kautta, ja tarkkailevat sopivia uhreja myös reaalimaailmassa.

#Grooming, jolla nimellä ”Oulu-ilmiötä” kutsutaan ulkomailla, on toimintaa jossa rikollisjengi etsii sopivia nuoria tyttöjä, hakeutuu kontaktiin heidän kanssaan, ja pyrkii alistamaan heidät seksibisnekseen, kierrätettyään ensin kaveriporukassa. Englannissa on paljastunut useita hyvin järkyttäviä rikostapauksia, joissa grooming-rikolliset ovat ottaneet valvontaansa tuhansia kouluikäisiä tyttöjä, ja kaupanneet heitä vuosien ajan viranomaisten ja poliitikkojen puuttumatta asiaan.

Rikoslajin lyhyt kuvaus:

 • Rikollisten ”tavaranhankkija” hakeutuu kontaktiin tulevan uhrin kanssa joko sosiaalisessa mediassa, tai koulumatkalla, vapaa-ajalla, -tai jopa koulussa. Tampereella on kiinnitetty huomiota pöhinään Koskipuistossa.
 • Rikollinen houkuttelee uhrin seksuaaliseen kanssakäymiseen, joko vapaaehtoisesti tai vastoin tämän tahtoa.
 • Uhri totutetaan saamaan rikollisilta huumeita ja alkoholia, ja joskus hän saa rikollisketjuun kuuluvasta pikaruokalasta ilmaisia annoksia.
 • Uhri painostetaan myös kaverien käyttöön, ja hänelle pyritään aiheuttamaan traumaattisia kokemuksia jotka heikentävät radikaalisti hänen itsekunnioitustaan. Tämä madaltaa siirtymistä seuraaviin vaiheisiin.
 • Kun uhrin omanarvontuntoa on riittävästi vahingoitettu, ja hänestä on kerätty kiristykseen sopivaa videomateriaalia tms., häntä aletaan myymään jengin ulkopuolisille. Itse hän ei saa rahaa, vaan on yhä enemmän ”velkaa”.
 • Tytön irtautumisyritys voi päättyä pahimmassa tapauksessa henkirikokseen.

Näin siis kokemukset muualta Euroopasta.

Poliisi varoittaa lasten vanhempia: ”Suomenkieltä taitamattomat miehet houkuttelevat nuoria tyttöjä somessa”

”Oulu-ilmiö” Saksassakin 9:n miehen joukko 12-13 -vuotiaiden kimpussa

Vilma-viestillä varoitettiin ”Oulu-ilmiöstä” jo v.2015

2 Comments

 1. Juurekas
  11.12.2018 12:27

  Miksi poliisi on kiinnostunut puhujista jälkeenpäin? Joku poliittinen poliisi löysi jotain huomautettavaa tai sanoi, että täytyy jotain löytää?

  Hyvä, että Tynkkynen ei kertonut nimiä. Ehkä hän ei kaikkia tiennytkään ja ehkä jatkossa kaikissa tilaisuuksissa onkin hyvä, jos puhujista ei tehdä mitään listoja.

  Vastaa
  1. Pekka Kemppainen
   11.12.2018 17:34

   Nimenomaan. Nimilistat l. nomenklatuura ei kuulu kansalaistoimintaan, eikä erityisesti mielenilmaisuihin. Ehkä joku ylempää poliisissa halusi änkyröidä, vaikka paikalla olleet eivät havainneet puheissa mitään laitonta.

   Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Scroll to top