Poliisi  vakuuttelee asioinnin olevan turvallista Varsinais-Suomen kauppakeskuksissa

Extran saamien tietojen ja yhteydenottojen mukaan Turun seudun kauppakeskuksissa on ollut varsinkin nuoriin naisiin kohdistuvaa häirintää ja ahdistelua 2016 keväästä lähtien. Tiistaina Lounais-Suomen Poliisi tiedotti erityisesti Turun keskustan Hansa-korttelin rauhattomuudesta.

Lounais-Suomen Poliisin tekemien havaintojen, hälytystehtävien määrän, ja tietoon tulleiden rikosilmoitusten perusteella nuorten häiriökäyttäytymisessä on tapahtunut selvä muutos pahempaan suuntaan alueen isoimmissa kauppakeskuksissa ja niiden läheisyydessä.

Extraan yhteyttä ottaneen nuoren naisen mukaan ongelma on jatkunut samanlaisena jo vuosia. Kertomansa mukaan hän ei enää asioi tietyissä kauppakeskuksissa yksin. Aiemmin kevättalvella 2016 hän on joutunut turvautumaan vartijan apuun, -päästäkseen turvallisesti bussin kyytiin Hansasta poistuessaan.

Uutisia samansuuntaisistä ilmiöistä kantautuu myös Ruotsista ja pääkaupunki-seudulta. Onko ”kulttuuri” siis saapunut turkuunkin?

Näpistyksiä ja toisiin nuoriin kohdistuneita rikoksia

Niin Satakunnan kuin Varsinais-Suomen suurimmissa kauppakeskuksissa on viime aikoina havaittu aiempaa enemmän nuorten häiriökäyttäytymistä. Se on näkynyt poliisille muun muassa kauppakeskusten liikkeissä tapahtuneina näpistyksinä sekä toisiin nuoriin kohdistuneina rikoksina.

Lounais-Suomen poliisi selvittää viimeaikaisia tapauksia, ja on levottomuuden johdosta lisännyt näkyvää valvontaa erityisesti Turun Hansakorttelissa. Poliisi tukee myös muiden alueen kauppakeskusten turvallisuustoimijoita siinä, että asiakkaiden olisi turvallista asioida niissä.

– Asioiden keskeneräisyyden takia poliisi ei vielä halua yksityiskohtaisemmin avata selvitettäviä rikoksia, mutta tähän mennessä on tehty ilmoituksia muun muassa pahoinpitelyiksi ja ryöstöiksi epäillyistä teoista. Epäillyt tekijät ja rikosten uhrit ovat iältään noin 13–17-vuotiaita, kertoo rikoskomisario Kirsi Alaspää Turun lapsirikostutkintaryhmästä.

Poliisi  joutuu vakuuttelemaan asioinnin turvallisuutta kauppakeskuksissa

Epäillyistä rikoksista ja levottomuuksista huolimatta poliisi painottaa, että kauppakeskuksissa on turvallista asioida. Kauppakeskukset ovat panostaneet asiakkaidensa turvallisuuteen paikalla olevalla järjestyksenvalvonnalla. Kattavien valvontajärjestelmien ansiosta useimmat tapaukset pystytään jälkikäteen tarkastamaan ja mahdollisesti tapahtuneet rikokset saadaan selvitettyä.

Aluehallintovirasto päätti tänään Varsinais-Suomessa sijaitsevien kauppakeskusten yleisten oleskelutilojen sulkemisesta loppuvuoden ajaksi koronatilanteesta johtuen..

Rikoskomisario Alaspää uskoo Avin päätöksen rauhoittavan tilannetta ainakin Hansassa, mutta levottomuudet voivat siirtyä muihin ympäristöihin.

Poliisi toivookin nyt nuorten vanhempien kiinnostuvat jälkeläisten tekemisistä

Porissa sijaitseva kauppakeskus Puuvilla  lähettää lähipäivinä nuorten vanhemmille viestiä koulujen kautta.

– Vanhempien tulisi olla kiinnostuneita siitä, missä nuoret viettävät aikaa ja mitä siellä tapahtuu. Vanhempien olisi hyvä ihan itse käydä välillä katsomassa sitä ympäristöä, missä nuori viettää aikaa, neuvoo rikosylikonstaapeli Teemu Huttunen Porin Ankkuritiimistä.

Nuorten hengailupaikoissa tapahtuvat asiat koetaan nuorisoporukassa (-”jengi” paha sana) usein ikäluokan sisäisiksi jutuiksi, joista ei puhuta koulukuraattoreille, eikä edes omille vanhemmille.  Poliisin mukaan nuoria olisi kannustettava kertomaan asioista ja ongelmatilanteista omille vanhemmilleen ja/tai viranomaisille.  Kertomiskynnys on valitettavasti kaikkein korkein juuri poliisiin ja omiin vanhempiin nähden, senkin takia että kertomatta jäävät asiat voivat olla -paitsi laittomia- myös noloja myöntää. Tässä piileekin eräs etsivän nuorisityön haasteista: Luottamuksen saavuttaminen. Siihen ei ole patenttiratkaisua.

Turun Hansa-korttelin häiriöistä on tänään uutisoitu useassa mediassa, mutta lukijalle on jäänyt epäselväksi, miksi turkulaiset nuoret ovat selittämättömällä tavalla muuttuneet huonotapaisiksi ja alttiiksi häiriökäyttäytymiselle, kuten toinen-toisensa ryöstämiselle. Toki, rohkenemme odottaa, ettei tämä ilmiö jää lukijalle mysteeriksi, vaikkei syitä joka lehdessä sormella osoiteta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top