Poliisi varoittaa: Ulkomaalaiset asuntomurtomiehet kiertävät Suomea

Ainakin osa kesällä yleistyneistä asuntomurroista selittyy Suomessa vain murtokeikoilla käyvien rikollisten toiminnalla, kertoo poliisi oululaislehdelle. Asuntomurtojen määrä ylitti jo heinäkuussa koko viimevuonna tilastoidun määrän.

Oulu:

  • 2017, koko vuosi: 54 asuntomurtoa.
  • 2018, alkuvuosi heinäkuuhun asti: 58 asuntomurtoa.

Koko maa:

  • 2017, koko vuosi: 726  asuntomurtoa.
  • 2018, alkuvuosi heinäkuuhun asti: 956 asuntomurtoa.

Tämä on melko tylyä tilastoa, ja siihen täytyy olla erityisiä syitä. Oululaisen Kalevan haastattelema poliisi, Jan Sormunen, arvelee po. rikostapaan erikoistuneita rikollisia vapautuneen vankiloista, tai joidenkin vanhojen taparikollisten olevan juuri nyt rahapulassa. Tämän johdannon jälkeen hän menee asiaan:

Sormunen kertoo lehdelle ulkomailta tulevan ammattirikollisia, jotka toimivat kahdessa vaiheessa:

  • #Tiedustelijat selvittävät ensin kohteita Suomessa ja Ruotsissa.
  • Varsinaiset tekijät tulevat Suomeen hyvin pikaiselle vierailulle, ja poistuvat nopeasti, miltei suoraan murtopaikoilta kohti satamaa tai rajaa saalis mukanaan.

Useasti lomailija löytää kotinsa ryöstettynä, eikä ilmoittaminen poliisille auta enää muussa kuin vakuutuskorvauksen saamisessa. Rikolliset ovat jo kotimaissaan, tai uusilla saalistusalueilla, missä paikalliset rikolliset ovat laatineet heille listat kohteista.

Sormunen arvelee tiedustelijoiden tulevan Suomeen edeltä, missä hän saattaa erehtyä: Rikollisturisteille kohteet ja niiden mahdolliset arvotavarat selvittävät avustajat ovat todennäköisemmin pysyvästi -tai ainakin pitkäaikaisesti- Suomessa. Heillä on jopa vuosia aikaa kartoittaa ryöstökohteita, ja sitten myydä lista ammattivarkaille.

Rikollisten avustajat voivat olla jopa syntyperäisiä Suomen kansalaisia, pikkurikollisia tai muuten epärehellisiä, jotka ovat aiemmin myyneet tietonsa kotimaisille #osaajille. Tämä murtorikosten kansainvälinen organisoituminen valtioiden rajat ylittäviin suorittaviin ketjuihin jäi oululaislehdeltä huomaamatta.

Miten voimme ennaltaehkäistä asuntomurtoja?

Murtomiehet siis tulevat yhä useammin ulkomailta, eivätkä he ole poliisin tuttuja, ja ovat vaikeasti pysäytettävissä. Rikoskoplan tiedustelijat sensijaan joutuvat pakostakin näkymään ja liikkumaan omakotialueilla ja kerrostalojen porraskäytävissä. Epäillyttävä liike siis varoittaa mahdollisista murtoaikeista.

  • Ilmoita poliisille epämääräisestä ovikellonsoittajasta.
  • Kerro naapureillesi oudoista pälyilijöistä.
  • Ollessasi pitkään poissa, jätä asuntosi sen näköiseksi, että oletkin paikalla. Kukkia kastelemassa käyvä tuttu voi vähän lasvastaa. (haravoida pihaa, etc.)
  • Kun jätät autosi lentoparkkiin, teippaa rekisterikilpi näkymättömiin. Rikollisten avustajat kiertelevät lukemassa niitä, ja selvittävät helposti kotiosoitteesi.

Kuten oululaispoliisikin totesi, Suomi ei ole enää #lintukoto. 

Lähde: Kaleva.fi.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top