Poliisi varoittaa valepoliisitoiminnan uudesta tekomuodosta

Kansalaista oli yritetty erehdyttää antamaan pankkitunnuksiaan poliisina esiintyneelle rikolliselle. Rikollinen oli lähestynyt aiottua uhriaan sähköpostilla. Poliisi varoittaa uudesta rikoksentekemis-tavasta.

Sähköpostissa, joka oli tullut osoitteesta verkkotutkinta.poliisi.fi., oli pyydetty valokuvaa nettipankin avainluku-listasta ja salasanasta. Kyseinen internetosoite ei kuulu poliisille. Sähköpostin sisältö oli laadittu suomenkielellä. Viestissä oli kerrottu, että asianosaisen tililtä oli yritetty siirtää huomattavia rahasummia ulkomaille ja poliisi tarvitse asianosaisen pankin avainlukulistasta ja salasanasta valokuvat. Sähköpostissa oli yksilöity asiaosaisen oikeat henkilötiedot sekä tilinumero. Asianosainen ei ollut lähettänyt pyydettyjä kuvia.

Muita vastaavia tekoja ei ole vielä tässä vaiheessa tullut esille.

Poliisi muistuttaa jälleen, ettei poliisi virkatehtävän hoitamista varten koskaan soittamalla tai sähköpostilla kysy kansalaisten pankkitileihin liittyviä tietoja, kuten tunnuslukuja, käyttäjätunnuksia tai muitakaan sellaisia tietoja, joilla suojataan kansalaisen pankkitiliä ulkopuolisilta.

4 Comments

 1. Orang Utang
  17.4.2020 20:22

  Kansainvälisesti juuri nyt on muodissa lähettää posteja WHO:n nimissä
  https://tutanota.com/blog/posts/fake-email-sender-dkim-dmarc/

  Niillä kun on postipalvelimen asetukset vähän niin ja näin. — Eikä siinä vielä kaikki mikä WHO:lla on ”hieman huonolla säädöllä”.

  Vastaa
 2. Minä
  18.4.2020 03:50

  ”tullut osoitteesta verkkotutkinta.poliisi.fi”

  Lähettäjäksi voi laittaa minkä tahansa osoitteen.
  Olennaista tässä tapauksessa on, että mikä on laitettu vastausosoitteeksi.
  Sen saa näkyviin, kun avaa vastausikkunan.

  Vastaa
  1. Pekka Kemppainen
   18.4.2020 12:51

   Nörteillä on ohjelmakaupasta haettuja ohjelmia, jotka kätkevät sähköpostin lähettäjän osoitteen, ja ilmoittavat jotain keksittyä. Olisko hyvä neuvo kysyä vastauksessa lähettäjän puhelinnumero? Kun tämä antaa prepaid-numeronsa, vastaa että kiitos, soitankin sinulle viraston keskuksen kautta (-ja poliisi soittaa pian sinulle).

   Vastaa
   1. Minä
    18.4.2020 14:51

    Ei tarvitse mitään ohjelmia etsiä siihen tarkoitukseen. Tuollaisten massalähetysten suorittamiseen tarvitsee osata esim. PHP-kieltä ja siinä voi antaa lähetettävälle sähköpostille ihan minkä tahansa osoitteen.

    Ei kannata kysellä. Jos on syytä, voi ilmoittaa poliisille, mutta muutoin ei kuin roskikseen.

    Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Scroll to top