Poliisihallitus: Hyvekauppa ei kuulu lentoyhtiöille, Finnairin ilmasto-omatunto -kytkylle täystyrmäys

Finnairin Push for Change -päästöhyvitysohjelma, jossa matkustaja voi  osallistua biopolttoaineiden suosimiseen ja päästöjen vähentämiseen, joutui törmäyskurssille rahankeräyslain kanssa, ja lopetettiin, kertoo yhtiön tiedote. Poliisihallituksen mukaan hiilidioksidi-synninpäästön myyminen matkalipun lisänä on rahankeräystoimintaa, ja siis em. lain alaista, eikä kuulu liikeyrityksen toimialaan.

Push for change -palvelu tarjosi matkustajalla kalliimpaa lentolippu-vaihtoehtoa, joka sisälsi biopolttoaineiden suosimisen ja Mosambikissa toimivan päästövähennysprojektin tukemisen.  Finnairin yhteistyökumppani, ympäristörahoitusyhtiö NEFCO on pyörittänyt Mosambikissa operaatiota, jolla edistetään polttoainetehokkaaampien liesien käyttöä kotitalouksissa. Ruuan valmistaminen nuotioon verrattavilla  välineillä on merkittävä rooli polttopuun tuhlaajana Afrikassa, ja kehittyneempi liesi säästää metsävaroja ja myös parantaa köyhimpien perheiden elämää. Myös hiilidioksidi mainitaan ohjelman mainoslauseissa, mutta Afrikan alueella merkittävin hiilidioksidilähde on kasvillisuuden kulottaminen, mihin millään toteutetulla ohjelmalla ole pyritty vaikuttamaan.

NEFCO on ympäristö- ja ilmastoprojekteja rahoittava kansainvälinen rahoituslaitos, jonka takana ovat Suomen, Ruotsin, Norjan, Tanskan ja Islannin valtiot. Finnairin Push for change -ohjelmalla kerättyä rahaa käytettiin myös biopolttoaineostoihin, kertoo yhtiön tiedote.

”Tämä on ikävää asiakkaillemme, sillä kiinnostus hiilijalanjäljen pienentämiseen on ollut selvää, ja palvelu on kasvattanut suosiotaan kuukausi kuukaudelta,” sanoo Finnairin vastuullisuusjohtaja Anne Larilahti. ”Yhteensä asiakkaamme ovat kompensoineet Push for change -palvelun kautta lähes 6 900 tonnia hiilidioksidia, ja olemme lentäneet asiakkaiden biopolttoaineostoilla jo kolme kaukolentoa San Franciscosta Helsinkiin.” (Finnair, tiedote)

Finnairin biopolttoainekumppanina toimi hollantilainen SkyNRG, jonka välittämä biokerosiini valmistetaan Los Angelesissa toimivassa jalostamossa, Myös suomalainen Neste Oy valmistaa kierrätetystä raaka-aineesta lentokerosiinia.  Tokihan matkustajien keventynyt omatuntokin merkitsee jotakin, mutta sen vaikutuksia polttoaineen kulumiseen ei ole mitattu.

Finnairin ensilento biosekoitteisella kentokerosiinilla tapahtui vuonna 2011, Amsterdamista Helsinkiin. Silloin bioperäistä kerosiinia oli tankin sisällöstä noin puolet.

Tällä hetkellä biopohjaisen lentopolttoaineen kysyntä on selvästi yli tarjonnan. Biokerosiinia valmistaa edellä jo mainittu kalifornialainen jalostamo, joka on myös Shellin yhteistyökumppani. Ainoa eurooppalainen valmistaja on Neste Oy.  On arvioitu, että vasta vuoden 2025 jälkeen tarjonta voi vastata kysyntää, kertoi myntipäällikkö Varpu Tammela Shelliltä,

Lentopetrooliin on jo aiemmin kiinnitetty huomiota, ja fossiilisperäisen polttoaineen osuttaa on pyritty laskemaan.  Nykyisen Suomen hallituksen ohjelmassa on korottaa bioperäisen aineosan osuutta lentopetroolissa 30%:iin, vuoteen 2030 mennessä. Valtion kompensaatio lento-biopolttoaineelle törmännee kuitenkin EU:n rajoituksiin lentoyhtiöden tukemisesta valtioiden taholta.

Lentoliikenne on tähänastisessa mielikuvapelissä ollut hiilidioksidisyyllisyys-häviäjä, ja siihen on kiinnitetty tunteenomaista huomiota ihmiskunnan CO2-päästöjä hahmoitettaessa. Todellisuus on kuitenkin toisennäköinen: Esimerkiksi Suomen sisäisillä lennoilla suosittu ATR-72 -potkuriturbiinikone kuluttaa 2,5-3 litraa polttoainetta sataa matkustajakilometriä kohden, kun koneen paikat on myyty täyteen. Pitkillä lennoilla laajarunkoisten matkustajakoneiden kulutus on kolmen litran paikkeilla, per 100 matkustajakilometria Tätä voi jokainen verrata omaan henkilöautoonsa.

Lentoliikenteen osuus fossiilis-lähtöisissä ihmisen aiheuttamissa hiilidioksidipäästöissä on arvion mukaan 2-3%. Ihmisen toiminnan vaikutus planeetan kokonaispäästöissä on noin 4%. Ilmakehän hiilidioksidin määrän vaihtelut ovat yleensä seuranneet viiveellä meriveden pintalämpötilojen vaihteluja. lämpenemisen lisätessä hiilidioksidia.

Omatunto-lisään myydyssä kaupallisessa tuotteessa suhtaudutaan siis lainsäädännössä ja poliisihallinnossa penseästi.

Aiheesta lisää:

 • Yle 13.11,2019: Helsinki–Vantaa haluaa vihreäksi lentokentäksi biopolttoaineen avulla,
 • Kauppalehti 12.11.2019: Finnair ja Neste puuhaavat biokerosiinin käyttöä – Helsinki-Vantaan lennoista halutaan ”vihreämpiä”,
 • Lentoposti 10.11.2019: Finnairin biopolttoaine- ja CO2-yhteistyökumppanit ovat Shell, SkyNRG ja NEFCO,
 • Iltalehti 12.11.2019: Unohtakaa lentovero – Lintilä haluaa lentokoneisiin biopolttoainetta: Näin lippujen hinnat kallistuisivat,
 • Finavia: TIETOA FINAVIASTA VASTUULLISUUS HYVÄ YMPÄRISTÖTYÖ, Ilmanlaatu ja päästöt,
 • Suomen Ympäristökeskus 15.01.2019: Lentämisen päästöt kasvavat – tekninen kehitys ja kompensaatiot eivät riitä päästöjen vähentämiseen,

4 Comments

 1. ro
  2.3.2020 17:33

  No. Voihan V####!

  Vastaa
 2. Voitonkiimaiset
  2.3.2020 20:46

  Tuo finnair on täynnä idiootteja. Miksi se piti valjastaa rahankeräykseksi? Olisihan sen voinut valjastaa joukkorahoitukseksi jolloin se olisi ollut sallittua. Tai sitten anoa rahankeräyslupaa.

  Joukkorahoituksen kohteena olisi voinut olla vaikka sähkölentkoneiden investoinnit. Siinä se olisi ollut se kohde.Tai vähemmän saatuttava polttoaine. Mutta kun ei. Pelkkää voittoa ne ajattelee.

  Vastaa
 3. IsäNMaallinen
  3.3.2020 11:44

  No nyt on edes pieni askel oikeaan suuntaan tässä ilmastohumpassa.

  Vastaa
 4. Jaaha
  3.3.2020 23:53

  Höpö höpö, ihmisen toiminta, vaikkapa kulotuskin, ei edes afrikassa Afrikassa tuota merkittävää osaa hiilidioksidista. Termiitit tuottavat enemmän kuin ihmiset.

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top