Poliisille lisää rahaa lasten ja nuorten rikollisuuden ennaltaehkäisyyn, -ministeri näkee ”oireilun” taustalla koronarajoitukset

Hallituksen 3. lisätalousarviossa luvataan poliisille 3 miljoonaa euroa lisää lasten ja nuorten rikollista käyttäytymistä ennaltaehkäisevään toimintaan, kertoi sisäministeriö tänään.

Sisäministeri Maria Ohisalo näkee nuorten rikollisuuden olevan ainakin osin pahoinvoinnin purkamista, johon pitää reagoida tukemalla nuoria ja ehkäisemällä pahoinvointia ennakolta:

”Lapset ja nuoret ovat joutuneet kantamaan kohtuuttoman suuren taakan koronarajoitusten seurauksista. Erityisesti jo valmiiksi vaikeassa asemassa olevat lapset ovat kärsineet paljon. Osa nuorista voi erittäin pahoin ja purkaa tätä jopa rikollisin keinoin. Meidän pitää pystyä tukemaan näitä nuoria nyt ja toisaalta taas ennaltaehkäisemään nuorten pahoinvointia. Tässä poliisilla on myös iso rooli ja olen erittäin iloinen siitä, että pystymme kohdentamaan poliisin ennalta estävään työhön lisää rahoitusta,” toteaa sisäministeri Maria Ohisalo ministeriön tiedotteessa tänään.

Poliisi saa lisätalousarviossa lisää muihinkin tarpeisiin. Mm. rikostekniselle laboratoriolle esitetään 1,8 miljoonan euron lisämäärärahaa. Koronapandemian aiheuttamiin välineiden ja palveluiden hankintakustannuksiin esitetään 0,823 miljoonaa euroa.

Rahaa toiseen ulkovartiolaivaan

Rajavartiolaitos kuuluu sekin sisäministeriön hallinnonalaan, ja saa lisätalousarvio-esityksessä 120 miljoonaa euroa toisen ulkovartiolaivan hankinta varten, mistä sovittiin kevään kehysriihessä. Kahdella uudella ulkovartiolaivalla korvataan kolme vanhaa laivaa.

”Rajavartiolaitoksen vanhentuneiden ulkovartiolaivojen korvaaminen on välttämätön hankinta, jonka aloittamista ei voitu enää lykätä. Ulkovartiolaivat ovat tärkeä osa Suomen rajavalvontaa, meripelastusta ja ympäristövahinkojen torjuntaa merialueella. Hyvä, että rahoitus saadaan nyt vahvistettua,” sanoo sisäministeri Ohisalo.

Sisärajavalvonnan aiheuttamiin kustannuksiin rahaa

Koronapandemiasta johtuen Rajavartiolaitos on suorittanut rajavalvontaa sisärajoilla koko alkuvuoden 2021, mikä on lisännyt henkilöstön työtehtäviä, ja aiheuttanut kuluja, mm. ylitöinä kun sama henkilöstö suorittaa sekä ulko- että sisärajojen valvonnan. Sisärajavalvontaan esitetään 5,88 miljoonan euron lisäystä.

Lisää hätäkeskuspäivystäjiä

Hätäkeskuspäivystäjiä kurssitetaan lisää akuutin päivystäjien tarpeen helpottamiseksi: Pelastusopistolle esitetään 0,955 miljoonan euron lisäys ylimääräisen hätäkeskuspäivystäjäkurssin järjestämiseen.
Puolitoista vuotta kestävä 24 aloituspaikan hätäkeskuspäivystäjäkurssi alkaa Kuopiossa syksyllä.

EU-elpymisvälineestä rahaa poliisille ja Maahanmuuttovirastolle

Poliisille ja Maahanmuuttovirastolle esitetään  EU-elpymisvälineeseen liittyviä lisäyksiä. Lisäksi näille virastoille esitetään määrärahaa tietojärjestelmien EU-yhteentoimivuuden (Interoperability) vaatimiin muutoksiin. Vuoden 2021 kolmas lisätalousarvioesitys annettiin eduskunnalle torstaina 27. toukokuuta.

 

6 Comments

 1. Peku
  27.5.2021 16:14

  Eikö rahalla pitäisi hankkia pidempiä pamppuja ja lisää kaasua riehuvien kakaroiden kuriin saattamiseen? Pampun ”läpsähdyksen” pelko on parasta ennakolta ehkäisyä! Eikä edes syrjäydy, kun saa huomiota oikein isolla kädellä (ja pampulla).

  Vastaa
 2. pöh
  27.5.2021 16:33

  Samalla logiikalla Ruotsissa on kärsitty koronarajoituksista jo vuosikausia ennen koronaa…

  Mitähän kaikkea muuta voisi koronan syyksi laittaa? Ja lopulta ilmastonmuutoksen, koska hallitushan on keksinyt että korona johtuu ilmastonmuutoksesta.
  Itse kyllä olisin enemmän sen Wuhanin laboratorion kannalla, jota mm. Anthony Fauci rahoitti..

  Vastaa
 3. Puolueeton
  27.5.2021 17:35

  Mikähän on todellinen syy nuorten rikollisuuden lisääntymiseen? Voisiko olla mahdollista, että koronarajoitukset olisivat päinvastoin vahentäneet suomalaisten nuorten tekemiä rikoksia.

  Vastaa
 4. Tehdäänkehitysmaayhdessä
  27.5.2021 17:49

  Mitä vittua suomalia tekee rajavalvontavälineillä? Kyttää ettei tule Kiinapaketteja ilman tulleja?

  Vastaa
 5. Ref Jetson
  27.5.2021 19:12

  Tämä ministerin esitelmää pitävä hutisalo on oiva ihminen pohtimaan syitä kun ei osaa edes omaa elämäänsä hoitaa.

  Vastaa
 6. juha II
  27.5.2021 23:21

  Rahan kylväminen ei ratkaise matujen rikollisuutta, koska rikollisuuteen puuttuminen jää jutustulun asteelle!

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top