Poliisin tehostettu valvonta Keravalla tuotti tulosta – turvallisuustilanne parantunut

Itä-Uudenmaan poliisi suoritti tehostettua valvontaa Keravalla koko kuluneen kevään ajan.
Tavoitteena on ollut parantaa turvallisuustilannetta yhteistyössä muiden viranomaisten ja sidosryhmien kanssa. Toimenpiteiden myötä Keravan turvallisuustilanne on poliisin näkökulmasta parantunut.

Koko tehostetun valvontajakson ajan poliisin tekemistä toimenpiteistä, toiminnan tuloksista ja yhteistyökuvioiden etenemisestä poliisin ja Kerava kaupungin sidosryhmien välillä tiedotettiin avoimesti ja ajantasaisesti mediatiedottein sekä suoraan kentältä poliisilaitoksen Twitter-tilin välityksellä.

Yleisten paikkojen pahoinpitelyt ja ryöstöt ovat vähentyneet vuoden 2018 tammikuu-toukokuu ajanjaksoon verrattuna noin neljänneksen. Alkuvuoden tilastoja tarkastellessa käy ilmi, että henkeen ja terveyteen kohdistuneita rikoksia ilmoitettiin Keravalla aiempaa vähemmän. Sekä yleisellä että yksityisellä paikalla tapahtuneiden pahoinpitelyiden määrä on vähentynyt yli viidenneksellä. Väkivaltarikosten selvitysprosentti on myös parantunut.

Huumausainerikoksia kirjattiin tehovalvonnassa 30 ja huumausaineisiin liittyviä kotietsintöjä poliisi teki Keravalla noin kahteenkymmeneen asuntoon. Törkeitä huumausainerikoksia kirjattiin seitsemän ja huumausaineita takavarikoitiin merkittäviäkin määriä. Huumausaineiden välittämiseen asunnoista puututtiin erityisesti alkuvuodesta ja keväämmällä siirryttiin valvomaan katutason välittämistä Keravan keskustan alueella.

– Valvontaa jatketaan ja voidaankin todeta, että poliisilla on hyvät edellytykset tehdä tuloksellista huumausainevalvontaa alueella, komisario Tomi Salosyrjä toteaa.

Poliisin tavoitteena on ollut näkyä Keravan katukuvassa ja luoda sitä myöten turvallisuudentunnetta asukkaille. Tässä on myös onnistuttu, sillä valvontatehtäviä kirjattiin merkittävästi enemmän aiempaan verrattuna. Käytännössä se tarkoittaa, että valvonta on joltain toiselta alueelta pois, mutta siitä huolimatta näkyvää valvontaa Keravan keskustassa jatketaan. Komisario Salosyrjän mukaan poliisin tahtotila on jalkautua entistä enemmän keskustan alueelle ja kohdata alueen asukkaita ja toimijoita.

Liikennevalvontaa tehtiin myös huomattavan paljon, mistä kertoo rattijuopumusten määrän kasvu 19 tapauksella tammi-toukokuu välillä verrattuna edellisen vuoden tilanteeseen. Liikennepoliisin partiot osallistuivat myös aktiivisesti Keravan yleisvalvontaan perustyönsä ohella.

Turvallisuusyhteistyötä on tiivistetty Keravan kaupungin ja sidosryhmien kesken. Poliisin näkökulmasta yhteistyörakenteiden toimivuus on ehdoton edellytys tehokkaiden toimenpiteiden mahdollistamiseksi. Poliisin ennalta estävän toiminnan yksiköllä on hyvä käsitys Keravan kokonaistilanteesta ja kevään aikana on toimittu lukuisten nuorten auttamiseksi eri toimijoiden, kuten koulujen ja lastensuojelun kanssa. Myös uusista työskentelymenetelmistä on saatu kokemuksia toiminnan kehittämiseksi. Ennalta estävän toiminnan partiot ovat jalkautuneet Keravan keskustaan tavoittaen paikallisia nuoria yhdessä nuorisotoimen kanssa. Nuoret kokevat poliisin läsnäolon tärkeäksi.

Kevään aikana todettiin omaisuusrikosten määrän kasvaneen. Omaisuusrikoksia on ilmoitettu tammi-toukokuussa edellisvuotta enemmän. Kasvua on etenkin näpistyksissä, varkauksissa sekä varkauden yrityksissä. Erityisesti liiketiloihin, varastoihin, ulkorakennuksiin ja autotalleihin kohdistuneet varkaudet ovat lisääntyneet. Kaiken kaikkiaan varkauksien, joissa on käytetty teontarkennetta luvatta tunkeutuen, määrä on kasvanut noin kolmanneksella.

Asukkaiden ja yritysten kannattaa kiinnittää asiaan huomioita esimerkiksi omaisuuden suojaamisella. Keravan keskustan isojen kauppaliikkeiden edustajien kanssa on tavattu ja pohdittu keinoja häiriöiden ja näpistysten vähentämiseksi. Elokuussa tavataan jälleen kaupungin, kauppakeskusten ja poliisin yhteisessä seurantapalaverissa. Omaisuusrikoksilla rahoitetaan muun muassa huumausainekauppaa, komisario Salosyrjä toteaa.

Komisario Salosyrjän mukaan Keravalla tehdyt poliisin valvontapainotukset ovat onnistuneet suunnitelmien mukaisesti. Valvontaa ei voida painottaa niin paljon ja kohdennetusti, kuin olisi tarpeen. Turvallisuustilanteeseen vaikuttamiseen tarvitaan toimenpiteitä, joilla on jatkuvuutta. Keravan kaupunki on tässä avainasemassa. Poliisi tulee jatkamaan painotettua toimintaa keskustassa kesän ajan mutta resursseja tarvitaan muissakin alueen kunnissa.

2 Comments

 1. Orang Utang
  2.7.2019 23:03

  Olisi mielekkäämpää selvittää ne syyt, jotka alun perin johtivat tilanteeseen, että poliisin piti vastata tehostetulla valvonnalla ja löytää ratkaisut siltä pohjalta. Että ei jatkossa ajauduta tällaisiin tilanteisiin, joissa vain poliisiväkivallan lisääminen tehoaa.

  Millainen on Keravan väkivaltatilanne ollut pidemmässä juoksussa? Pelkästään parin vuoden vertaaminen keskenään on suoranaista kansalaisten harhaan johtamista.

  Vastaa
 2. Jakke Paasinen
  2.7.2019 23:16

  Käyn Keravalla töissä : en ole huomannut minkään muun valvonnan tehostumista paitsi liikennevalvonnan – joka arkipäivä on poliisi muutaman partion voimin tutkaamassa työmatkalaisia.

  Työmatkaliikenteessä nyt ei edes yleisesti ottaen pääse ajamaan ylinopeuksia kun jono kulkee hyvällä tuurilla maksimissaan 5 kmh ALI nopeutta, usein hitaammin.

  Mutta ehkä siellä joku epäonninen välillä koettaa ohittaa traktoria tai puolisokeaa eläkeläistä joka ajelee rajoituksesta huolimatta neljää kymppiä, siinä maistuva rahastuksen paikka poliisille kun nopeus ylittyy hyvällä kelillä ja näkyvyydellä minimaalisesti.

  Noita vanhoilla 80 luvun romuautoilla ajavia rattijuoppoja voisi sen sijaan pysäytellä useammin, ja myös viron kilvissä olevia epäkuntoisia pakettiautoja, joiden kuskit tuntuvat olevat aivan täydessä päihtymyksen tilassa mihin vuorokauden aikaan tahansa…

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top