Poliisin virka-avun maksullisuus/maksuttomuus ministerille haasteellista

Sisäministeri Maria Ohisalo päivitti facebookiaan:

Olen huolestunut lastensuojelun kentältä ja kunnista saamastani
palautteesta, jonka mukaan poliisi on ryhtymässä laskuttamaan mm.
lastensuojelulle antamastaan virka-avusta. Lastensuojelumme – liian usein aliresursoituna – tarvitsee toimiinsa avun, eikä avunsaantia saati
viranomaisten yhteistoimintaa pidä vaikeuttaa.

Lainsäädäntö tai asetukset eivät saa asettua tässä esteeksi ja olen antanut ministeriööni kiireellisen toimeksiannon korjata asiantila, jotta esimerkiksi yleensä kaikkein heikoimmassa asemassa olevat lastensuojelun asiakkaat eivät kärsisi tilanteesta.

Poliisitarkastaja Mia Poutanen taustoitti virka-avun antamista, ja sen maksullisuutta blogikirjoituksessaan tänään:

Julkisuudessa on viime päivinä keskusteltu poliisin antaman virka-avun muuttumisesta maksulliseksi. Taustalla on Poliisihallituksen poliisin virka-apua koskeviin ohjeistuksiin hiljattain tehty kokonaisvaltainen päivitys, joka on tullut voimaan 1. lokakuuta.

Poutanen kertoo, että maksullisuus ei ole uusi asia, eikä myöskään poliisin päätettävissä, vaan siitä on säädetty lailla. Valtion maksuperustelaki vuodelta 1992 ja siihen nojautuen säädetty asetus määrittelevät virka-avun maksullisuuden. Virka-avusta on kysymys, kun poliisin toimivaltuuksia käytetään toisen viranomaisen virkatoimen toteuttamiseen. Milloin näin voidaan tehdä, se on laissa. Ministerin kiireellisen toimeksiannon kohde on siis aivan väärä.

Poliisin antama virka-apu on pääasiassa maksullista, ellei sen maksuttomuudesta ole erikseen säädetty. Virka-avun maksullisuus ei siten ole poliisille harkinnanvarainen asia ja jos jotakin katsotaan tarpeelliseksi muuttaa, se tapahtuu asetuksen muutoksen kautta, kirjoittaa Poutanen.

Virka-avusta maksettaessa poliisi laskuttaa toista viranomaista, kuten laissa on säädetty. Poliisin sisäisessä tarkistuksessa oli kuitenkin huomattu, että laskutus ei aina tapahdu, mikä johtunee virastojen hyvistä väleistä tai pyrkimyksestä niiden rakentamiseen. Toimivaa, mutta yhdenmukaisuuden vuoksi pyritään lain täsmällisempään noudattamiseen.

Valtiolle tuloutuu poliisin virka-avusta 2-3 miljoona euroa vuosittain, noin 70 000:stä virka-apu tehtävästä, kertoo Poutanen. Virka-avun laskutuksen täsmällisyyteen pyrkimisessä on siis kyse kustannusten kohdistamista budjetin oikeaan sarakkeeseen.

Ministerin toivoisin lukevan kirjansa. Lakikirjasta on hyvä aloittaa.

Luettavaa aiheesta:

 • Poliisitarkastaja Mia Poutanen, blogikirjoitus 02.10.2020.

2 Comments

 1. Pertti Grandell
  2.10.2020 15:14

  tässä sen nyt näkee, kun on hölmö sisäministeri ohikuti…ei ole mitään järkeä päässä, ministeriksi näköjään pääsee kun vaan heittää duunarin selkänahkaa repivällä asenteella..

  Vastaa
 2. juha.
  2.10.2020 21:51

  Ministeri Ohisalo voisi kastella rahapuitaan useammin ettei tarvitsi ihmetellä vihreästi sitä, että: Kas kummaa? Kuinka kaikki maksaa maailmassa ja ihan yhteiskunnassakin?

  No, kukapa vihreä on voinut sellaiseen ikinä törmätä kun sähkö tulee seinästä ja sähköpyörätkin ovat ilmaisia!!!

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top