Poliittista ohjausta vaiko kärpäsestä härkänen

Keskiviikkona Satakunnan käräjäoikeus päättikin vapauttaa viisi kankaanpääläistä nuorukaista, jotka vangittiin kolmas joulukuuta epäiltynä hirmuisesta rikoksesta: Terroriteon valmistelusta. Asia ei näytä ihan siltä miltä se näyttää.

Vilkaisemme prosessin alkutaivalta: 03.12. 2021 poliisi esitti vangittavaksi viittä mieshenkilöä epäiltyinä raskaasta rikoksesta:

90-luvulla syntyneet miehet vangittiinkin, ja heidän omaisuuttaan otettiin myöhemmin vakuustakavarikkoon. Syytteen nostamisen määräajaksi määrättiin 31.3.2022. Poliisi esitteli medialle roistojen hulppeaa asekokoelmaa:

Olipas pojilla arsenaali! -Vaan se oli otettu heiltä pois jo joulukuussa 2019. Pojat olivat olleet jo silloin kiinniotettuina, ja myös jonkin aikaa vangittuina rikoksesta epäiltyinä. Media ei joulukuussa 2021 kiinnittänyt huomiota siihen, ettei epäilyillä ole ollut edellisen vangitsemisensa jälkeen samaan juttukokonaisuuteen liittyvää rikosepäilyä.

Käräjäoikeus on 5.1.2022 antamillaan päätöksillä määrännyt Kankaanpään terrorismirikoksesta epäillyt vapautettaviksi. Neljä miestä vangittiin joulukuussa todennäköisin syin epäiltynä terroristisessa tarkoituksessa tehtävän rikoksen valmistelusta ja terroristisessa tarkoituksessa tehdystä tahallisesta räjähderikoksesta. Viides vangittiin syytä epäillä perusteella samoista rikoksista. Hänet vapautettiin jo aiemmin. Epäillyt ovat olleet käräjäoikeuden mukaan saman asian vuoksi vangittuina alkuvuodesta 2020. (IS 05.01. 2022)

Neljä epäiltyä oli  siis vangittu 03.01. 2020 ja viides 13.01. 2020.

Sivuutamme  sen, että pojat ovat olleet edellisestä vangitsemisestaan alkaen, viime joulukuun 3. päivään asti ilman pyssyjään ja paukkujaan, -ilmeisen vaarattomia siis. Oleellista on, mitä laki sanoo, -tähän tarttui myös keskiviikkona Satakunnan käräjäoikeus. Pakkokeinolaissa, sen 2. luvun 8. pykälässä, määritellään selväsanaisesti, että ”rikoksesta pidätettyä tai vangittua, joka on päästetty vapaaksi, ei saa uudelleen pidättää samasta rikoksesta sellaisen seikan nojalla, joka on ollut viranomaisen tiedossa sen päättäessä pidättämisestä tai vangitsemisesta”.

Näinpä käräjäoikeus tällä kertaa hylkäsi vangitsemisen. Pojat siis istuivat kopissa 03.12. 2021 – 05.01. 2022. Vaaraa, että vangituiksi vaaditut olisivat voineet sotkea jälkiään, so. vaikeuttaa rikoksen tutkimista, tai jatkaa tekoaan, ei käräjäoikeuden mielestä ollut. Pojat ovat edelleen epäillyn asemassa, -kuten ovat olleet jpulukuusta 2019, milloin vapaina, milloin pidätettyinä, milloin vangittuina.

Onko jossakin vaiheessa rikottu Pakkokeinolakia, se jääköön juristien selvitettäväksi. Toinen kysymys nousee päällimmäiseksi:

Onko kaksi vuotta vanhassa jutussa tehty pidätys ajoitettu jonkin poliittisen intressin mukaan?

Ihmisjoukkojen -muidenkin kuin äänestäjien- laumaohjailu sopivilla shokkiuutisilla tuli julkiseen keskusteluun jo viime kevääksi suunniteltujen kuntavaalien alla:

Puoluekannastaan melko varmatkin ihmiset tarvitsevat sytykkeen suuntaan tai toiseen. Ikävä skandaali voi viedä äänestysinnon. Mieltä järkyttävä uutinen voi ajaa ääniuurnalle.(IS 04.06. 2021)

Jos ei sopivaa kauhu-uutista löydy päivystävän äärioikeisto-pelättiminen repertuaarista, lämmitetään joku vanha. Unohtuu aamiaiset, biletykset, pössyttelyt, ihmissalakuljetukset al-Holista, rahojen hukkaamiset, sekavasti hoideltu korona, ja valtion taloudellinen tila. Vaalivankkureita voi vetää aasitkin, jos hevoset ovat karanneet. Hädässä kelpaavat pikkukylän pomminrakentaja-pojatkin. vaikkeivat ole mitään saaneetkaan aikaan, pariin vuoteen. Bai tö vei, eihän niitä aluevaaleja siirretä? Tuolla on Satakunnassa pari kössiä, jotka voivat kokea lusineensa turhaan.

Luettavaa:

 

Viisi vangittu terrorismi-rikoksen valmistelusta

Sivistyssanat tulivat terrorismiin

”Äärioikeiston” syyt ja luonne

”Mieltä järkyttävä uutinen” voi vaikuttaa äänestyskäyttäytymiseen

1 Comment

  1. Tarpa
    6.1.2022 21:01

    Polpo keksii taas rikoksia konservatiiveille. Sama toistuu jokaisessa länsimaassa. Poliisi on kansan vihollinen ja valehtelija.

    Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top