Polttoainepula pahenee Venezuelassa, Iranin öljytankkerit tuovat apua -jos Trump sallii

Öljyntuottajamaa Venezuelassa kärsitään liikennepolttoaineiden huutavasta pulasta, ja bensiinin-jonotus tilanteet saavat jo hallituksenvastaisten protestien sävyjä. Videotwiitti näyttää presidentti Maduron sotilaiden uhkailleen aseilla bensajonoon kokoontuneita autoilijoita. Uutinen Washingtonista kertoo Yhdysvaltain aikovat pitää kiinni Venezuelan talouspakotteista, ja estää Iranin tankkereiden pääsyn Venezuelan satamiin.

Yhdysvallat pitää noin 60:n muun valtion tavoin Venezuelan istuvaa presidenttiä Nicolas Maduroa laittomana hallitsijana, ja moittii maata ihmisoikeusloukkauksista yms. asiaankuuluvasta. USA on myös kuristanut Venezuelaa taloudellisesti ja tukee parlamentin, Asamblea Nacionalin, väliaikaiseksi presidentiksi nimittämää parlamentin puhemiestä Juan Guaidoa. Polttoainepula raakaöljyn tuottajamaassa ei kuitenkaan voi olla seurausta ulkoisista pakotteista, vaan maansisäisistä asioista. Tällähetkellä näyttää siltä, että enemmän kuin oppostio (=parlamentin enemmistö) tai USA:n presidentin Donald Trumpin epäsuopeus Maduron valtaa uhkaa autoilevien venezuelalaisten kiukku.

Maduron tukijamaista tärkeimmäksi onkin noussut pappisjohtoinen Iran, joka on lähettänyt viisi tankkeria tuomaan polttoainetta Venezuelaan, -ja pitämään Maduron vallassa. Yhdysvaltain kanta tähän avustuskuljetukseen on kielteinen. Washingtonilaislehti kirjoittaa korkeaan ulkoministeriön virkamieheen tukeutuen, ettei tankkereita aiota päästää Venezuelaan. US-Navyn aluksia on liikkeellä Karibialla odottelemassa iranilaisia, joiden pitäisi olla tavoitteessaan muutaman päivän kuluessa.

Yhdysvaltain ulkoministeriön tiedottaja Morgan Ortagus kertoi Free Beaconille:

”Venezuela tuotti aiemmin miljoona tynnyriä päivässä bensiiniä, mutta nyt sen on tuotava sitä viikoittain Iranista.” ”Tämä on surullinen muistutus Maduron toivottoman huonosta hallinnosta. Vastineeksi Iranin avulle Maduron rikollinen hakkinto lähetti yhdeksän tonnia Teheraniin. Venezuelalaiset tarvitsevat vapaat ja oikeudenmukaiset presidentinvaalit, jotka johtavat demokratiaan ja talouden elpymiseen.”

”Iran, Kuuba, Venäjä ja Kiinan kansantasavalta harjoittavat pahanlaatuista toimintaa ja sekaantuvat asioihin ympäri maailmaa. Yhdysvallat tuomitsee heidän toimintansa kaikkialla, mutta etenkin läntisellä pallonpuoliskolla, emmekä pidä heidän tuestaan Nicolas Maduron laittomalle ja tyrannimaiselle hallitukselle.”

Iranin ulkoministeriön tiedottaja Abbas Mousavi on kommentoinut tilannetta tällä viikolla. Mousavi lupaa vastatoimia, jos USA kajoaa Iranin tankkereihin.

Asiasta kirjoittivat mm:

 

2 Comments

 1. Puolueeton
  23.5.2020 07:52

  Mikä maa tässä sekaantuu muiden maiden asioihin haittaa tekien? Jopa on helppo vastata.
  Ajarusleikki. Venäjä ei tykkää Suomen Nato-leikeistä ja ryhtyy estämään viinanhakuretket Viroon kaataakseen Suomen hallituksen.

  Vastaa
  1. Pekka Kemppainen
   23.5.2020 13:07

   NATO-maa Viro on hyvä paikka hakea viinaa.

   Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top