Pommi-isku perjantairukoukseen Kandaharissa Afganistanissa

Kuudentoista rukoilijan kerrotaan menehtyneen ja 35:n loukkaantuneen kolmen pommin räjähtäessä tänään moskeijassa Kandaharissa perjantairukousten aikana, kertoo paikallinen media. Pommituksen kohde oli shia-muslimien moskeija, kuten myös viime viikon perjantaina.

Pommit räjähtivät Imam Bargahille nimetyn moskeijan pääovella, peseytymistilassa ja rakennuksen eteläosassa. Viime viikolla itsemurhapommittaja iski Kunduzissa shia-moskeijaan aiheuttaen noin 60:n rukoilijan menehtymisen, Iskussa loukkaantui yli 100 ihmistä. ”Islamilainen valtioIS-K otti silloin vastuun terroriteosta. Kabulin Eidgahin moskeijassa oli jo aiemmin tapahtunut räjähdys, joka oli vaatinut 15 uhria.

Afganistanissa elokuussa vallan kaapannut Taleban-järjestö edustaa muslimien valtavirtausta, sunni-lahkoa. Talebaanit ovat tunnettuja Afganistanin vähemmistöjen tylystä kohtelusta, mutta viime päivien moskeija-pommituksien tapauksessa hallinto on asettunut shiojen tueksi:

Talebaanien sisäministeriön tiedottaja Qari Sayed Khosti twiittasi: ”Olemme surullisia saadessamme tietää, että shiialaisveljeskunnan moskeijassa Kandaharin kaupungin ensimmäisellä alueella tapahtui räjähdys, jossa joukko maanmiehiämme sai marttyyrikuoleman ja haavoittui.” ”Islamilaisen emiraatin erikoisjoukot ovat saapuneet alueelle selvittämään tapahtuman luonteen ja saattamaan syylliset oikeuden eteen.”

Viime viikon pommi-isku Kunduzissa, moskeijaan sielläkin, oli ilmeisesti Lähi-Idässä vaikuttavan terroristijärjestön ”islamilaisen valtion” IS:n (ISIS, ISIL, Da’esh) afganinistanilaisen seuraajajärjestön ”ISIS-Khorasanin” (IS-K) työtä. Kuten alkuperäinen ”ISIS” (”Irakin ja Syyrian Islamilainen Valtio”), IS-K kilpailee al-Qaeda-suuntautuneen Talebanin kanssa vallasta, ja järjestöt käyvät sotaa toisiaan vastaan.

Lähi-Idän IS:n perustivat al-Qaedan perustajajäsen al-Zarqavi ja salaperäinen Abu Bakr al-Baghdadi, Molemmat ovat sittemmin kuolleet Yhdysvaltain toimenpiteiden kautta. Al-Zarqavi oli laatinut al-Qaedan ”seitsemän kohdan suunnitelman” islamistisen kalifaatin pystyttämiseksi koko maailmaan. Tähän konseptiin nähden IS:n kalifaatin perustaminen ja jihad-sota olivat varaslähtöjä: Aloitettiin maailmanvalloitus ennenaikaisesti, ilman edellytyksiä onnistua. Kiirehtimisen ilmeisesti aiheutti ahneus ja vallanhimo, -ja tahto ehtiä ennen aateveljiä.

Islamisteilla on taktisia eroja

Koko maailman islamisoimista, ja alistamista ”sharia”-laittomuudelle, ajetaan siis monella tavalla: ”Islamilainen valtio” -viritelmät haluavat kaikki-allahille-heti ja minusta kalifi, mutta al-Qaeda -suuntaus yrittää edetä suunnitelmallisemmin, -ei yhdellä rynnäköllä valtaan. Näiden ”maltillisemmalla” puolella ovat sellaiset poliittiset islamistit, kuin Muslimiveljeskunta (Muslim Brotherhood), joka aseellisen taistelun sijasta luottaa mm. EU:n hallintoon soluttautumiseen ja muslimienemmistön saavuttamiseen maahanmuutolla. Näiden suuntausten tavoitteissa ei ole mitään eroa: Sharia kaikilla herkuilla, ja vääräuskoisten alistaminen, vaihtoehtona tappaminen.

Al-Qaedan suunnitelma Lähi-Idässä -öljylähteiden päällä- siis sotkeutui kun yli-innokkaat uskonveljet kiirehtivät paratiisiin-pääsyään. Al-Qaeda ei ole kuitenkaan luovuttanut: Heillä on Syyriassa yhä alueita hallussaan, proxynsä Hay’at Tahrir al-Shamin kautta Idlibissä, Al-Qaeda-vetoisen väkivaltaisen islamismin ja kilpailevan firman kiista on siis ulottunut Afganistaniinkin, jossa IS-K horjuttaa Talebaanien valtaa, ja nyt yrittää lietsoa epävakautta iskemällä shia-vähemmistön kimppuun.

Talebaanit ymmärtävät aikeen, ja ovat julistautuneet shiojen puolustajiksi. Väkivallan kiihtyminen Afganistanissa tulee aiheuttamaan pakolaisvyöryn, jota omasta vakaudestaan huolehtivat naapurimaat eivät kykene vastaanottamaan.

Luettavaa:

5 Comments

 1. seppo
  15.10.2021 14:42

  Rohkenen olettaa,että Taleban on itse näiden iskujen takana ja haluaa ajaa maasta pois mahdollisimman paljon ihmisiä,jotta ns omat jäisivät ja olisi helpompi hallita sekä resursseja riittäisi jääville.Kun tiedämme mihin Taleban pystyy ja mihin Isis niin mikään epäinhimillinen ei ole noille porukoille vierasta.

  Vastaa
  1. Pekka Kemppainen
   15.10.2021 14:48

   Talebanin sisällä on myös taistelua. Haqqani-siipi ei ole tyytyväinen nykyjohtoon. On mys epäselvää, kuinka hyvin talibaanien kummisetä, Pakistanin tiedustelupalvelu ISI, pystyy kontrolloimaan luomustaan. Pakolaisvyöryä Eurooppaan toivoville uutinen on toki riemun aihe.

   Vastaa
 2. Heroiinituloista lienee kyse
  15.10.2021 15:51

  Talebanit ovat suostuneet ja toimineet polttamalla heroiinin tuotantoon käytettyjä peltoja 90+ %. Sen seurauksena joku ulkopuolinen taho on menettänyt valtavan rahavirran. Erään lähteen mukaan ISIS-palkkataistelijat olisivat heroiinitulot menettäneen tahon lähettämiä – tavoitteena kosto, kaaos ja paluu takaisin ko. viljelyyn.

  Vastaa
  1. Pekka Kemppainen
   15.10.2021 17:24

   Heroiinituloja ovat menettäneet myös kilpailijat huumemarkkinoilla, kun Afganistanin tuotanto on pyörinyt. En noista ”lähteistä” perustaisi.

   Vastaa
 3. juha II
  16.10.2021 22:48

  Tässä nyt nähdään ettei ainakaan pommien takia tarvitse lähteä muualle kun samaa voi tehdä kotonakin. Eli ”Miksi lähteä merta edemmäs kalaan.”

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top