Pormestari Juhana Vartiainen vaarantaa helsinkiläisten huoltovarmuuden ja lämpöturvallisuuden

Ilmaisin eilen Helsingin valtuuston kyselytunnilla järkytykseni siitä, että Helsingin kaksi huippuluokan kivihiilivoimalaitosta laitetaan viisi vuotta ennen aikojaan kiinni.

Sulkemispäätös perustuu Osmo Soininvaaran johdolla hahmoteltuun uuteen ilmastosyistä omaksuttuun ja venäläiseen maakaasuun perustuvaan kaukolämpöstrategiaan. Uudesta vihreästä 0-hiilistrategiasta poimittu lause:

”Maakaasutuotanto turvaa lämmön toimitusvarmuuden.”

Pormestari Juhana Vartiainen veti eilen maton alta tältä uudelta strategialta todeten, että Helsinki ei enää tulevaisuudessa käytä venäläistä maakaasua lainkaan.

Kyselytunnin päätteeksi pitämän loppuyhteenvedon hän aloitti toteamalla, että kivihiililaitokset pitää sulkea, ”koska Venäjä rahoittaa sodan Ukrainassa myymällä fossiilienergiaa”.

Entinen numeroihin ja rationaaliseen ajatteluun tukeutuva ekonomisti on muuttunut puhdasverikseksi WOKE-populistiksi, koska em minulle osoitetussa vastauksessa ei ollut järjen hiventä.

Ensinnäkin HELEN’n hallituksen puheenjohtaja Osmo Soininvaara HS:n viikko sitten julkaistussa haastattelussa totesi:

”Korvaavan kivihiilen saanti ei sinänsä ole mikään ongelma, sillä kyllä maailmassa hiiltä riittää. Helen on ostanut sitä Venäjältä lähinnä kuljetuskustannusten vuoksi”.

HS haastattelun alaotsikko, joka oli muotoiltu Soininvaaran tokaisusta ”Voi sanoa, että kyllä siellä sukat pyörivät jaloissa” kertoo kaiken siitä paniikista, joka nyt vallitsee HELEN’ssä Ukrainan sodan sytyttyä. Kaikki TV:ssäkin mainosiskuissa pyörivät unelmat 0-hiili Helsingistä voidaan nyt lopullisesti haudata.

Juhana Vartiainen viittaa myös kintaalla kokonaismaanpuolustuksen kannalta elintärkeään huoltovarmuuteen. Maakaasua ei voi Suomessa varastoida, mutta kivihiiltä on perinteisesti velvoitevarastoitu kuuden kuukauden tarpeen verran.

Toistan vielä, että HELEN’n uusi kaukolämpöstrategia, jolla suljetaan kivihiililaitokset, perustuu ”maakaasutuotannon varmistamaan lämmön toimitusvarmuuteen”.

Venäläiseen maakaasuun ei voi nyt hinnan ja poliittisten syiden vuoksi Helsingissä juuri tukeutua, -ei nyt eikä kahden vuoden päästä, kun viimeinenkin kivihiilivoimala on päätetty sulkea Helsingissä. Maakaasua on – toisin kuin kivihiiltä – vaikea saada muualta kuin Venäjältä.

HELEN’n uutta strategiaa ei tietenkään ole kaupunkilaisille kaupattu maakaasustrategiana, vaan sen sanotaan olevan Vihreän Siirtymän mukainen hajautettuun lämpöpumppuihin, -varastoihin ja hukkalämmön keruuseen perustuva huolella suunniteltu kokonaisuus. Enää siinä ei aiempaan tapaan hehkuteta bioenergiaa. Valitettavasti tämä on vain viherpesua, koska em. kokonaisuudesta puuttuu rutkasti megawatteja ja siksi että kaukolämmön toimitusvarmuus varmistetaan maakaasulla.

Megawatteja tulee olemaan hieman lisää tarjolla, kun vihreiden kuin käärmettä pyssyyn 10 vuotta sitten ajama Vuosaaren 260 MW biolämpövoimalaitos valmistuu ensi syksynä. Kaksi vuotta sitten Osmo Soininvaara totesi laitoksesta, että ”Helsinki on Suomen huonoin paikka polttaa puuta metsästä” ja pormestari Jan Vapaavuori twiittasi samassa yhteydessä: ”Iso metsähakelaitos on monella tapaa onneton asia”.

Osmo Soininvaara totesi eilen vastauksessaan minun esittämiin huoliin em. HS:n haastattelua mukaellen, että maakaasua ei ole juuri laisinkaan käytetty kaukolämmön tuotannossa tänä talvena. Soininvaara jätti kertomatta valtuutetuille, että lähes kaikki kaukolämmön tarve on nyt tuotettu kivihiilellä Salmisaaressa (lämpöteho 300 MW) ja Hanasaaressa (lämpöteho 420 MW) sekä pääasiassa raskaalla ja kevyellä polttoöljyllä talvipakkasilla käynnistettävissä kymmenessä lämpölaitoksessa (yhteenlaskettu maksimiteho 2000MW).

Soininvaara jätti myös kertomatta, että lämpölaitosten polttoainevalikoimaa rajoittaa EU:n lainsäädäntö, jonka vuoksi osissa lämpölaitoksia (Lassila, Myllypuro, Patola ja Vuosaari) on ollut pakko polttaa osan aikaa myös erittäin kallista venäläistä maakaasua koko talven ajan.

Helsinkiläisillä on nyt käynyt hyvä tuuri, sillä Vuosaaren maakaasukombivoimalaitoksen 582 MW lämpötehoa ei ole tarvittu juuri lainkaan johtuen lauhasta ydintalvesta. Lämpölaitoksiin tukeutuminen on tänä talvena ollut erittäin kallista, minkä vuoksi en ihmettelisi, että HELEN nostaisi taas reippaasti kaukolämmön hintaa. Jos ydintalvi olisi ollut kylmempi ja Vuosaaren huippumodernin kombivoimalan lämpöä olisi tarvittu, kaukolämpölasku olisi voinut olla tähtitieteellinen. Nyt näyttää, että ainakin yksi kylmä jakso on vielä tulossa ja se voi lisätä melkoisesti nyt paineita kaukolämmön hintaan.

Tragikoomisinta Juhana Vartiaisen minulle osoittamassa vastauksessa oli, että hänen ylistämien päätösten kaltaiset päätökset sulkea kivihiilivoimaa ympäri Eurooppaa sekä Yhdysvaltain nykyhallinnon vihamielisyys fossiilienergiaa kohtaan tuottavat nyt Putinin sotakassaan 500 miljoonaa dollaria päivässä.

Lännellä 30 vuotta harjoitetun vihreän ja Vartiaisenkin kannattaman energiapolitiikan vuoksi ei ole keinoja estää Putinin sotakassaan kilahtavaa mahtavaa rahavirtaa.

Hätäratkaisuna ympäri Eurooppaa parhaillaan käynnistetään vanhoja käytöstä poistettuja kivihiilivoimaloita ja nostetaan toimivien kivihiililaitosten tehoja.

Helsingin kaukolämmön tarve on ollut huipussaan vuonna 2016 2650 MW. Helsinki on poistamassa kipeästi tarvitsemaansa vakaata lämmöntuotantoa 720 MW, mikä vaarantaa helsinkiläisten lämpöturvallisuuden tulevina vuosina. HELEN’n hallituksen päätökset pitää turvallisuussyistä nopeasti peruuttaa ja palauttaa asia uuteen valmisteluun.

Mikko Paunio

 

5 Comments

 1. juha II
  3.3.2022 20:31

  Vartiainen on noussut sängystä väärällä päällä!

  Edm. unikeko vertautuu jopa älynsäkin puolesta murmelin alapuolelle!

  Kyseinen ”ajatusten pissilaari” oli tukehtua EK:ssa kun hän piti puhetta maski suun edessä. Huohottaen kuin wanha ruuna hän aneli armoa puhenaiselta, mutta hänen kärsimyksiinsä ei vastattu anteeksiannolla. Kova on maailma liikuntarajoitteisella!!!

  Vastaa
 2. Puolueeton
  3.3.2022 21:15

  Vartiainen on ajanut hienosti omaa etuaan. Oli tarpeen olla hyvin myötämielinen vihreään ilmastopolitiikkaan, jotta virka aukeni hänelle. Helsinkiläisten etu onkin sitten seuraavana listalla.

  Vastaa
 3. On meillä seko hallinto
  3.3.2022 21:31

  Ei maakaasukaan mitään päästötöntä ole, mutta toisaalta toi ilmastohomma on myös täys huijaus.

  Vastaa
  1. Päättäjämme ovat tyhmiä
   4.3.2022 07:28

   Päinvastoin, maakaasustahan ei tule mitään muuta kuin vesihöyryä ja pelkkään CO2:sta.

   No, ehkä Juhanakin joutuu ottamaan pakkia kun Putin pisti tänää kaasukraanat esim. eurooppaan kiinni. Vielä vähän lisää NATO-sekoilua Suomeen ja tännekkin lakkaa virtaamasta kaasua. Ainakin Venäjältä. Amerikan kaasu onkin sitten kaksi kertaa kalliimpaa. Taitaa Venäjä olla ainoita maita joissa on lämmintä jatkossakin.

   Vastaa
 4. Obelix
  4.3.2022 13:03

  Niin siinä käy, kun sönkölle teknokraatille annetaan vähänkin valtaa! Näkeehän sen päältäpäinkin, että kaveri olisi suurissa vaikeuksissa jo pienen puutarhapalstankin kanssa. Astuisi varmaan ensi töikseen tontillaan haravanterälle, ja saisi varresta mojovan tällin suoraan pläsiinsä…. ainakin se lämmittäisi mukavasti lähinaapuruston ilmapiiriä.

  Ps. Minusta nämä sönköt teknokraatit tulevat Suomelle aivan liian kalliiksi, koska heitä on ripoteltu _poliittisesti sopivina_ sinnekin, missä pitäisi pystyä käyttämään ”hei, musta tuntuu nyt tältä” tunnelmoinnin sijaan, reaaliaikaista maalaisjärkeä.

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Scroll to top