Portugal: Etnisiä mellakoita Lissabonissa (VIDEO)

Tapahtumat saivat alkunsa 18.1.2019 kun poliisi sai kutsun saapua Jamaican kaupunginosaan Seixaliin, joka on Lissabonin naapurikaupunki Tejo –joen toisella puolella. Poliisi kutsuttiin paikalle lopettamaan naisten välistä tappelua.

Jamaican kaupunginosa on ns. laiton kaupunginosa, jollaisia on paljon Lissabonin liepeillä. Se sai alkunsa 1990 luvulla kun entisistä Afrikan siirtomaista tulleet siirtolaiset alkoivat ilman lupaa rakentaa itselleen taloja já majoja autioituneelle maanviljelystilalle. Talorykelmä kasvoi kaupunginosaksi, jonne asukkaat vetivät myös laittomia sähköliitäntöjä suoraan sähköverkosta.

Tällaisia asuinalueita on paljon, niiden syntyä on katsottu läpi sormien. Kaupungit ovat tulleet asukkaita vastaan sen verran, että ovat perustaneet alueille kouluja. 2000 –luvun kuluessa laittomien kaupunginosien asukkaat ovat heränneet vaatimaan parempia elinoloja – vesijohtoverkkoa jne, já kaupungit ovatkin rakennuttaneet uusia taloja já siirtäneet ihmisiä niihin, mutta kaikkia ei kyetä siirtämään yhdellä kertaa, ja ihmisten valitus siitä että joutuvat asumaan itse rakentamissaan taloissa (maksamatta vuokraa) on yltynyt.

Jamaican kaupunginosassa on ollut paljon levottomuuksia, autoja, busseja já roskiksia on sytytetty tuleen. Tiedetään myös että alueella majailee paljon laittomia siirtolaisia, joilla ei ole oleskelulupaa, já poliisi on tehnyt silloin tällöin alueella ratsioita heidän löytämisekseen.

Poliisin saapuessa Jamaican kaupunginosaan sunnuntaina 18.1. he saivat vastaansa kivisateen

He pidättivät yhden 31 –vuotiaan miehen virkavallan väkivaltaisesta vastustamisesta. Paikalliset asukkaat väittivät poliisia rasistiseksi já syyttivät sitä jatkuvasta väkivallasta. Yhteenotto yltyi maanantaina pidätystä vastustavaksi mielenosoitukseksi Seixalin kaupungintalon edessä. Kivien heittely jatkui, ja muutamaa autoa vaurioitettiin, joukossa yksi poliisiauto. Poliisi pidätti neljä ihmistä lisää.

Maanantai-iltana mielenosoitus siirtyi Lissaboniin, jonne mieltään osoittamaan kertyi noin sata ihmistä Jamaican kaupunginosasta já jonkin verran tukijoukkoja muista lähinnä afrikkalaissiirtolaisten asuttamista kaupunginosista. Heidät oli kutsunut koolle sosiaalisen median välityksellä ryhmä ,joka käyttää itsestään nimitystä “Consciência negra“ (Musta tietoisuus/ musta omatunto) Heillä oli mukanaan mm. Cabo Verden lippuja já kylttejä joissa luki “jo riittää!” “Loppu rasismille!” “Loppu poliisin väkivallalle!

Poliisi yritti ohjata mielenosoittajia siirtymään Avenida de Liberdade – bulevardin yhdelle sivulle, jotta yksi ajokaista jäisi vapaaksi. Mielenosoittajat heittelivät kiviä ja ampuivat ilotulitteita kohti poliisia, jolloin kaksi poliisia loukkaantui lievästi. Poliisi vastasi hyökkäykseen kumiluodein. Lisää autoja hajotettiin, ja neljä uutta pidätystä tehtiin. Viisi mielenosoittajaa sai lieviä vammoja. Mielenosoittajien mukaan poliisit ampuivat ensin ja he vastasivat kivisateella. Mielenosoittajat sanovat mielenosoitusten tulevan jatkumaan.

Asiasta raportoivat Diario de Noticias 21.01.2019: Pedras e tiros. Manifestação em nome do Bairro da Jamaica causa distúrbios na Baixa de Lisboa (maksumuuri), ja TV24 22.01.2019: PGR investiga incidentes no Bairro da Jamaica.

Oikeusministeri Antti Häkkänen olikin tänään Aamu-TV:ssä kertomassa, ettei hän halua Suomeen ”rinnakkaisyhteiskuntaa”. Lissabonin Seixalissa saatiin juuri kokemusta, miten normaalin yhteiskunnan ulkopuolelle muodostuneet yhteisöt toimivat: Ne reagoivat väkivaltaisesti, jos niiden jäseniltä vaaditaan lakien noudattamista samaan tapaan kuin muiltakin. Kun viranomaiset tulevat käyttäneeksi voimaa itsensä suojeluun, alkaa uhriutuminen ja protestointi. Jonkinlaiset ”mediakomppaniat” ovat jo olemassa, valmiina näkemään tapahtuneet yksipuolisessa valossa. Onneksi kuulimme tänään ministerin suusta, ettei laittomasti Suomessa oleskelevien lukumäärän anneta kasvaa, ja rinnakkais-yhteiskuntien muodostua. Kunhan puheet pitäisivätkin.

Rasismia angolaisia kohtaan, valittavat haastatellut 21.01.2019:

1 Comment

  1. Suomen tyttö
    25.1.2019 15:03

    Suojellaan Suomea. Koitetaan vaikuttaa, ettei Suomi päädy samaan tilaan, kuin esim Ruotsi, Saksa ja Ranska ja nyt jo näköjään myös Portugal. Addressit-sivustolla on kansalaisaloite, johon kerätään nimiä GCM-sopimuksen hyväksynnän mitätöimiseksi. Jostain syystä sitä ei löydä enää ko. sivuston hakutoiminnalla. Tässä linkki: https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/3592
    Jakakaa tätä!

    Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Scroll to top