Portugali mukaan ”keltaisten liivien” kapinaan, eilinen protesti jäi alle tavoitteen

Movimiento Coletes Amarelos, ”keltaisten liivien liike”, ulottui eilen perjantaina yli koko Portugalin. Protestit kohdistuivat elintason laskuun ja poliitikkojen korruptioon, kuten Ranskassakin, mutta muitakin teemoja nousi esille, -kuten maahanmuutto.

Asiasta kertoivat 20.12.2018 Economia Online: “Coletes amarelos” ameaçam “cerco” a Lisboa. Saiba onde são as concentrações na capital e no resto do país, ja 21.12. Diario de NoticiasColetes amarelos: ”Estamos desiludidos porque há mais polícia do que povo português”.

Jatkuu mainoksen jälkeen.

Mukana kampanjassa olivat karttaanmerkityt paikkakunnat, ja se ulottui myös Madeiralle ja Azoreille. Järjestäjät kertoivat medialle pettyneensä tilaisuuksien onnistumiseen: Poliiseja oli usein paikalla enemmän kuin mielenosoittajia. Myös kerrotaan oikeistolaisten ja vasemmistolaisten ryhmien yhteisymmärryksen ylläpitämisen olleen haasteellista. Järjestäjien yksi huolenaihe, mahdolliset rauhattomuudet mielenosoitukseen osallistuneiden taholta, jäivät muutamiin harvoihin tapauksiin.

Portossa pidätettiin poliisin toimesta kahdeksan mielenosoittajaa ja Marquês de Pombalin liikenneympyrässä Lissabonissa kolme. Yhden pidätetyistä kerrotaan olleen oikeistolaisen PNR-puolueen jäsen. ”PNR-jäsenet pilaavat rauhanomaisen protestimme”, kertoi lehdelle Luísa Patrão, yksi järjestäjistä, sysäten kaikki häiriöt mukanaolleiden oikeistoryhmien vastuulle. Portugalissa on vahva mielenosoitusperinne ”neilikka-vallankumouksesta” alkaen, mutta eilinen tapahtuma ei saanut tästä perinteestä vauhtia. Myös oikeistolaisten ja vasemmistolaisten yhteistyössä näyttää olevan opettelemista.

Portugalilaisten valinta vaikuttaa kuitenkin oikeansuuntaiselta: Koota kaikki vallankäyttäjien omaneduntavoitteluun tyytymättömät yhteiseen protestiin, poliittisesta suuntauksesta riippumatta, -se saattaa olla keino päästä haastamaan noudatettu politiikka, ja herättämään nukkuvat kansalaiset. Eilen ilmeisesti haukattiin liian isoa palaa kakusta yhdellä kertaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top