Presidentti otti kantaa Oulun raiskaus-epidemiaan

Suomen tasavallan presidentti Sauli Niinistö on odotetusti ottanut kantaa Oulussa paljastuneeseen järjestelmälliseen alaikäisten hyväksikäyttämiseen ja heihin kohdistuneeseen seksuaaliseen väkivaltaan.

Maikkari tunti sitten: Presidentti Niinistö MTV:lle Oulun epäillyistä raiskauksista: ”Järkyttävät meitä täydellisellä epäinhimillisyydellään”.

– Julki tulleet rikosepäilyt järkyttävät meitä täydellisellä epäinhimillisyydellään. Ne järkyttävät jokaista, jolla on rahtuakaan inhimillisyyttä.

Suomessa on nyt paljastumassa vuosikymmeniä piilotettu ongelma, ja presidentti selittää meille jotain kummallista. Tästä tilanteesta ei ihan yhdellä polkupyörällä selvitä. Oulun tapausten kaltaiset tilanteet ovat olleet ”uusi normi” jo 1990-luvulla. Vuonna 2005 asiasta kirjoitettiin:

Suomalaistytöt maahanmuuttaja-miesten uhreina yhä useammin

Nuoret suomalaistytöt joutuvat yhä useammin aikuisten maahanmuuttajamiesten seksuaalisen hyväksikäytön kohteiksi. Raiskauskriisikeskus Tukinaiseen on tullut tietoa ongelmasta muun muassa sosiaaliviranomaisilta, sillä usein tytöt ovat huostaan otettuja tai muulla tavoin lastensuojelun asiakkaita.

Tukinaiseen on tullut viime aikoina nuorten tyttöjen ja heidän vanhempiensa lisäksi samansisältöisiä viestejä myös lastensuojelun ammattilaisilta. Puheluiden mukaan alaikäiset tytöt ovat joutuneet maahanmuuttajien seksuaalisen hyväksikäytön kohteeksi. Samansuuntaista tietoa on tullut eri puolilta maata. Ammattiauttajat ja poliisi muistuttavat että kyse on rikollisesta ja usein varsin järjestäytyneestä toiminnasta.

Ammattilaisetkaan eivät tiedä, mitä pitäisi tehdä, kun 13-vuotiaalla tytöllä on seksisuhteita aikuisten maahanmuuttajamiesten kanssa. Aina ei oivalleta, että kyse on rangaistavasta hyväksikäytöstä.

”Ehkä suurin syy on juuri se, että tytöt ovat mukana vapaaehtoisesti. Mutta kun otetaan huomioon, että he saattavat olla 12–15-vuotiaita, joka tapauksessa kyse on seksuaalisesta hyväksikäytöstä ja aikuisten tehtävä on suojella näitä nuoria”, sanoo Raiskauskriisikeskus Tukinaisen toiminnanjohtaja Kristiina Valkama. Helsingissä miehet tapaavat tyttöjä esimerkiksi metroasemilla, ja toiminta vaikuttaa jo järjestäytyneeltä. Valkaman mukaan miehet kyllä tuntevat Suomen lain, mutta kun kukaan ei puolusta tytön oikeuksia, toimintaa pidetään luvallisena.

Poliisin tietoon tällaisten miesrinkien toiminta ei yleensä tule. ”Meidän jutut enemmän keskittyy tällaisiin yhden illan tapauksiin, eli lasta on käytetty seksuaalisesti hyväkseen esim. jossain julkisella paikalla, kun hän on ollut viikonloppua viettämässä”, sanoo rikosylikomisario Kari Tolvanen Helsingin poliisista. ”Niitä meillä ikävä kyllä riittää. Tänäkin keväänä on tullut toistakymmentä ilmoitusta.

Lähde: Nelonen, ”Tytöt ja maahanmuuttajamiehet” 15.05.2005

Seksuaalisen väkivallan yleistymistä kuvaa kansanedustaja Arja Juvosen median uutisoinneista poimima lista, joka on varsin hyytävä:

 • 18.03.2018: Mies raiskasi naisen Helsingissä.
 • 30.07.2018: Nainen raiskattiin uimarannan läheisyydessä Espoossa.
 • 06.08.2018: Nainen raiskattiin Pieksämäellä, rikollinen uhkasi teräaseella.
 • 10.08.2018: Nuori nainen raiskattiin metsikössä Hyvinkäällä.
 • 25.08.2018: Raiskausyritys Espoossa.  Uhri kehityshäiriöinen nainen.
 • 11.10.2018: Mies syyllistyi kymmenien poikien hyväksikäyttöön, ja uusi tekonsa.
 • 02.11.2018: Nainen raiskattiin Karvialla.
 • 06.11.2018: Mies raiskasi naisen Jämsässä.
 • 07.11.2018: Mies raiskasi naisen Espoossa.
 • 15.11.2018: Miesjoukko raiskasi naisen Seinäjoella
 • 17.11.2018: Mies raiskasi naisen ja tytön samana yönä Oulussa.
 • 27.11.2018: Oulun poliisi ilmoitti tutkivansa epäiltyjä kahteen lapseen kohdistuneita seksuaalirikoksia.
 • 28.11.2018: Mies raiskasi kaksi naista, ja selitti että saisi ”seksiä saa vapaasti harrastaa Euroopassa ”.
 • 30.11.2018: Kolme miestä raiskasi naisen Espoossa.
 • 03.12.2018: Epäily raiskauksesta Oulussa, jossa useita miehiä tekijöinä. Uhri 10—15-vuotias lapsi. Tapaus on laajentunut tutkinnan edistyessä. Oulun poliisi on julkaissut varoituksen lasten vanhemmille netissä vaanivista pedofiileista.

Ongelma on olemassa, ja koskettaa suomalaisten arkea. Nyt joutuu kysymään: Miksi asiaan ei ole puututtu muuten kuin keskustelun herättäjiä syyllistämällä.

Mielipidekirjoitus.

3 Comments

 1. Nestori
  4.12.2018 20:57

  Ja niin raukkamainen presidenttimme uskalsi viimeinkin tulla kaapista ulos kun kaappi palaa.
  Tämäkin asia piti siis oppia kantapään kautta – lasten kantapään.

  Vastaa
 2. Savon Sulttaani
  4.12.2018 23:08

  Mutta sen verran oli mies, että tuomitsi maahantulijat epäinhimillisiksi eli epäihmisiksi…joku kääntäisi sen elukoiksi.

  (Eiväthän tekijät raiskailustaan varmaan järkyttyneet…)

  Vastaa
 3. Juurekas
  5.12.2018 02:09

  Pitemmän ajan kuluttua presidentti kertoo järkyttyneensä. Pääministeri ei ole vieläkään shokissa. Hyvin on välttelevää tuo pahuuden tuomitseminen, kun on kyse oikeauskoisista. Ikään kuin vähän väkinäisesti tuo irtoaa.

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top