Presidentti Sauli Niinistö rinnastaa GPS-signaalin häiritsemisen alueloukkaukseen

NATO:n äskeisen suursotaharjoituksen yhteydessä havaittiin Norjan Finnmarkin ja Suomen Lapin-läänin alueella paikantamiseen käytetyn GPS-signaalin häiriö, josta viranomaiset varoittivat siviililentoliikennettä. Eilen, lehdistötilaisuudessaan, presidentti Sauli Niinistö otti tapahtuneeseen kantaa.

Edellinen tapaus, jossa Norja epäili GPS-signaalin häiritsemistä Finnmarkin alueella, ja sen tehdyn itärajan takaa, tapahtui v.2017. Aivan tavatonta tälläinen ei siis ole. NOTAM-varoitus (tiedotuksia ilomaliikenteelle), koskien itäistä Finnmarkia ja siviililiikenteen käyttämiä Kirkenesin ja Vadsø:n kenttiä, varoitti ”epävakaasta GPS-signaalista 025:stä itään” 30.10. ja 07.11. välisenä aikana.

Laitetta, jolla radiosignaaleja voi häiritä ja estää niiden kuulemisen, nimitetään jammeriksi. Jammeri siis tekee valitulle aaltopituudelle hälyä, joka estää signaalia.

Häiriön alueelle sattuneille kentille lentävät SAS ja Norwegian Kirkenesiin ja Widerøe alueen pikkukenttien väliä. Vuoden 2017 venäläisten Zapad-sotaharjoituksen aikana SAS ja Widerøe raportoivat paikannussignaalin heikkenemisestä Finnmarkin lennoillaan.

GPS-signaalia käyttävät mm. autoilijoiden, veneilijöiden ja ilmaliikenteen tarpeisiin kehitellyt satelliittipaikantimet, mutta järjestelmä on luotu alunperin USA:n armeijalle, ja US.Army hallinnoi sitä yhä. Pitkään GPS-signaali on sen toimesta lievästi sumennettu, niin ettei siviilikäyttäjä saanut niitä tarkimpia paikannuksia, joita nyt käytetään mm. maanmittauksessa, so. karttapisteen tarkkojen koordinaattien laskemisessa.

US.Army salli sumentamattoman GPS-signaalin ulkopuolisille järjestelmän kaupallisen käytön yleistyessä. Niinpä, kun tonttisi nurkkakiven sijaintia tarkistetaan, paikalle ei tule ryhmää haalariukkoja vaakituskojeen ja lattojen kanssa, vaan yksi mies, joka laittaa gepsi-härvelin tontin rajapultin päälle, ja näkee hetken kuluttua sen tarkan sijainnin.

Koska jenkkien monopoli merkitsi muiden maiden ”johtajapaviaaneille”, että USA:lla on ”isompi nappi”, EU ja Venäjä alkoivat kehittää omia järjestelmiään. Voit jo nyt ostaa Maritimista vastaanottimen, joka ottaa paikannustiedot sekä GPS-sateliiteilta että Venäjän Glonass-järjestelmästä. Molemmat toimivat samalla periaatteella:

 • Satelliitit, joita on oltava ”näkyvissä” yhtäaikaa mielellään 10<, lähettävät jatkuvaa piipitystä.
 • Käyttäjän oma vastaanotin kuuntelee useaa satelliittia, ja laskee niiden signaalien välisen vaihe-eron kautta etäisyydet satelliitteihin.
 • Tämä laskelma kertoo vastaanottimen sijainnin maapallon pinnalla, ja korkeuden teoreettisesta merenpinnasta.
 • Menetelmä on siis vain enemmän laskelmia vaativa sovellus vanhasta #kolmiomittauksesta, jota käytettiin mm. 1700-luvulla Suomen kautta pohjoiseen kulkeneessa ns. Struven-ketjussa, jonka avulla etsittiin tarkkaa tietoa maapallon kaarevuudesta.
 • Kuluttajan käytössä oleva vastaanotin ei siis lähetä satelliitille mitään, vaan käyttää vastaanottamaansa signaalia paikannuslaskelmissa. Voit siis rauhassa kytkeä autonavigaattorisi päälle, -ilman että NSA tietää missä liikut. (Suosittelemme kuitenkin, ettet hae joulukuusta toisen metsästä.)

Kun USA on ollut tekemässä jotain sotilaallista operaatiota, on GPS:n julkisesti käytettävissäolevaa signaalia huononnettu huhujen mukaan kyseisellä alueella, joten tarkka paikannus on ollut vain US.Armyllä. Julkisen signaalin ja sotilaallisen signaalin ero on siis jokin vastaanottimessa oleva bugi, jota ilman koje ei luettua tarkinta paikkatietoa. Nyttemmin siis siviileille ja sotilaille on ollut yhtä tarkka paikannus, eikä signaalin sumentamista enää tehdä.

Eräs GPS:n käyttötarkoitus oli #risteilyohjusten ohjaaminen maaleihinsa. Moderni risteilyohjus kulkee aerodynaamisesti ja maastoa seuraavaa rataa, joten sen kulkua ei voi matemaattisin laskelmien ennakoida, kuten ballististen ohjusten. Eräs motiivi viimeviikkoiseen GPS-häirintään voikin olla Venäjän halu kertoa USA:lle, että se pystyy harhauttamaan risteilylyohjuksia.

Presidentti Niinistö:

– Jos tänne tunkeudutaan jollakin sähköisillä signaaleilla, ei se paljon poikkea alueloukkauksesta.

Presidentti Niinistön lause, jossa hän rinnastaa GPS:n häiritsemisen alueloukkaukseen, on aiheellinen. Edellinen tapaus, jossa vieraan valtion sotilaallinen aktiviteetti Suomen alueella tuli julkiseen keskusteluun, oli syksyinen talousrikos-epäily-ratsia Turun saaristossa, johon julkiset kannanotot eivät myöskään liitä Venäjän valtiota.

GPS-häirinnästä kertoi ensimmäisenä The Barenst Observer 02.11.2018: Pilots warned of jamming in Finnmark.

3 Comments

 1. Eero Tillanen
  12.11.2018 19:19

  ”Eräs GPS:n käyttötarkoitus oli #risteilyohjusten ohjaaminen maaleihinsa. Moderni risteilyohjus kulkee aerodynaamisesti ja maastoa seuraavaa rataa, joten sen kulkua ei voi matemaattisin laskelmien ennakoida, kuten ballististen ohjusten.”

  Ei ole, risteilyohjukset eivät nojaa mihinkään ulkoiseen signaalilähteeseen juuri siitä syystä, että niitä voitaisiin häiritä sen avulla. Risteilyohjuksessa on kaksi pääjärjestelmää, joiden perustella se määrittelee oman sijaintinsa: Tietokoneen muistiin ladattu topografiakartta ja hyrräkompassiin perustuva inertialaskenta. Näiden häiritseminen ulkopuolelta on hyvin vaikeaa. GPS-signaalin puuttuminen tai mikä vielä pahempaa, sen vääristäminen sopivasti voisi sen sijaan johtaa ohjuksen harhaan.

  Vastaa
  1. Pekka Kemppainen
   13.11.2018 08:01

   Sellaista todella kerrottiin, että risteilyohjukset suunnistavat niihin ohjelmoidun maastomatriisikartan avulla, eivätkä ota lainkaan ulkopuolista informaatiota. Kuitenkin samaan aikaan käynnisteltiin GPS:ää, so. satelliitteihin perustuvaa paikannusta. Tästä jäi sellainen maku, että meitä vähän vedätetään?

   Maa-asemien signaaleihin perustivat Decca ja Loran eivät ilmeisesti ole enää toiminnassa, -ei ainakaan Decca, mutta muistaakseni jenkeillä oli vielä joku oma sotilaallinen ja maailmanlaajuinen systeemi? Nämä järjestelmät voivat kuitenkin tukea vain ensi-iskuun käytettäviä ohjuksia, sillä maa-asemat saattavat olla ydinsodassa lyhytikäisiä. Kuten muuten satelliititkin. Bai tö vei, onko risteilyohjuksilla jotain etuja muussa kuin ensi-iskussa?

   Vastaa
 2. Pertti Grandell
  13.11.2018 09:40

  propagandaa…. sauli on salolainen …. ja hänen koulutodistukset vanhentuneet…

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top