Presidentti Sauli Niinistö varoitti finanssikuplasta ja ”tyhjästä rahasta”

Lauantaina Yle:n Ykkösaamussa kuultuna tasavallan presidentti Sauli Niinistö otti kantaa ”tyhjään rahaan”, siis maailman reaalitaloudessa olevien arvojen, ja valuutoissa -varsinkin velkasummissa- ilmaistujen arvojen, välillä olevaan epäsuhtaan: Rahaa on mutta sille ei ole katetta.

Valtiot ottavat velkaa, pankit myöntävät sitä, ja ”puhutaan niin suurista summista, että on vaikea pysyä nollien perässä”. Hallitukset olisivat olleet ahtaalla, jos lisää rahaa ei olisi luotu. Onko tämä ”luotu” raha olemassa, siihen presidentti otti lauantai-aamuna kantaa, hieman yllättäenkin.

Velkaraha todellista rahaa, vai tyhjän päällä elämistä?

”Jos ajattelemme taloudellisten resurssien kasvua suhteessa rahan määrän kasvuun, niin tuo väli on aika  tyhjä, -ja se kasvaa koko ajan.” ”Tämä tyhjä väli, joka on siis täytetty tyhjästä tehdyllä rahalla, sehän näkyy nyt sitten kahtena suurempana lukuna. jos ajatellaan globaalisti tai ajatellaan Suomeakin. Se näkyy pääomahyödykkeiden, osakkeiden, kiinteistöjen, huikeassa arvonnousussa, ja toisaalta tietysti niiden velkamäärien huikeassa kasvussa, niin yksityisen sektorin kuin julkisenkin talouden kohdalla. -Joten sinne se tyhjä on tietyllä tavalla valunut.”

Presidentti piti erikoisena, ettei inflaatio ole tähän reagoinut.  Ilmiö saattaakin johtua siitä, ettei tyhjästä tehty raha ole ollut tavallisten kuluttajien ulottuvilla kuitenkaan, pohti presidentti. Toimittajan kysyessä osake– ja kiinteistökuplan vaarasta, hän jatkoi tarkastelua:

”Minä olisin paljon huolestuneempi tästä kuplasta (rahatalouden ja reaalitalouden volyymien huima ero), oikein jättikuplasta.” ”Nämä ovat sen heijastumia”, totesi presidentti viitaten osakkeiden ja kiinteistöjen hinnannousuun

”Jos jatketaan tästä jättikuplasta, olen huolestunut siitä, että minä en ymmärrä, voiko se jatkua ikuisuuden, siis että rahaa tehdään niin paljon kuin sitä tarvitaan. Olen tätä yrittänyt monelta ekonomistilta kysyä, ja liki kaikkien vastaus on ollut hyvin selvä: Ei tuota ikuisuuteen voi jatkaa.” ”Jatkokysymykseen, mitä silloin tapahtuu, kun se lopetetaan, niin siinä saakin niitä vastauksia vähän odotella.”

Toimittajan täsmentäessä, tarkoittaako presidentti ”jättikuplalla”, että rahan arvo on täysin irtaantunut reaalitaloudesta, Niinistö myönsi tulkinnan oikeaksi: ”Juuri sitä.

Katseltavaa:

 • Ykkösaamu 29.05. 2021 (Ylen areenalla, kohdasta 29:50 eteenpäin).

Kuvitukseen on käytetty Yle:n kuvamateriaalia.

6 Comments

 1. George
  30.5.2021 07:11

  Nytkö sionisti Sauli heräsi – jo yli kymmenen vuotta sitten tiedettiin, että maailman taloutta pyöritetään n. 60 000 miljardilla dollareilla ja sen lisänä sitten 600 000 miljardia dollaria nk. kuplarahaa – miten lie tänään?

  Sitä kuplarahaa dumpataan velkana valtion talouksiin veronmaksajille – keinoja kaihtamatta.

  Olisi tullut jo aikaa sitten ymmärtää (jotkut tiesivät) , että kansallista omaisuutta vaihdettiin ulkomaiseen kuplarahavelkaan ja ulkomaisella kuplarahalla itämaan tietäjät ostivat mm. sähkön siirron – jne. jne .. maksajat eivät pääse karkuun.

  Caruna Elenia Korona

  Vastaa
  1. Kuiluun mennään
   30.5.2021 10:55

   Ihan samaa mietin, että nytkö se sale varottaa. Taitaa jo olla liian myöhäistä.

   Vastaa
 2. Juha
  30.5.2021 07:26

  Tämä lopputulos oli nähtävissä jo 40-luvulla kun Bretton woods kokous pidettiin ja John Maynard Keynes ja Harry Dexter White toimivat uuden globaalin rahajärjestelmän pääarkkitehteina.. ja uusi ”maailman järjestys” luotiin.. Nixon vei finaaliin sen minkä nämä hämäräpetosmiehet aloittivat.. eli maailman valuutat irroitettiin kultakannasta ja reservivaluutaksi otettiin monopolirahaa eli dollareita. Siitä lähtien USA on ollut vapaamatkustajana tällä planeetalla..

  Poliitikoilla ja keskuspankkiireilla on maaninen tarve lisätä liikkeellä olevan rahan määrää ja tätä jatkuu niin kauan kunnes paperirahan arvo on pienempi kuin paperin pala jolle se on painettu ja lopulta nämä feikkileikkirahat palavat inflaation tulipätsissä.

  Paluu kultakantaan ja hopeamarkkaan on ainut mikä meidät pelastaa.. tosin Muammar Gaddafi ja Saddam Hussein yrittivät vakauttaa maansa rahajärjestelmää kultadinaarilla.. tunnetuin seurauksin..

  Vastaa
 3. Puolueeton
  30.5.2021 10:43

  Presidentillä lienee huono muisti. Haastattelun alussa puhuttiin pitkään lentokonekaappauksesta Valko-Venäjälle ja se tuomittiin jyrkästi. 2013 EU maat ”kaappasivat” koneen Yhdysvaltojen määräämänä. Kone lähti Moskovasta ja Yhdysvaltojen agentit olettivat Edward Snowdenin, joka haluttiin pidättää, olevan koneessa matkalla Boliviaan. Koneessa oli myös Bolivian presidentti Morales. Koneen oli laskeuduttava Itävaltään, koska Ranska ja Portugal estivät koneen tulo maiden ilmatilaan. Pakottamista sekin. Kone oli matkalla Etelä Amerikkaan.
  Snowden kuitenkin aavisti kaappauksen, jäi Moskovaan ja pelastui. Snowden oli kaapannut ja antanut julkaista tietoja Yhdysvaltojen viranomaisten tavasta vakoilla omia kansalaisia. Siksi hänet piti tuomita vankilaan loppuiäkseen. Snowden asuu edelleen Venäjällä ja on säilyttänyt henkensä. https://fi.wikipedia.org/wiki/Edward_Snowden

  Vastaa
 4. Käteinen
  30.5.2021 12:14

  Miksi aina kaikki höpöttää dollaeista? Ei niillä saa mitään ostettua täällä. Meillä on eurot ja jos ne pitää konkrettisesti kassakaapissa niin numerot eivät nollaannu jossain bittiavaruudessa. Ja tällöin ei tarvitse välittää mistään kuplista. omaisuus on konkreettisesti läsnä.

  Vastaa
 5. juha II
  30.5.2021 15:32

  Ehkä Niinistön olisi ollut jo maansa nimellisenä johtajana kertoa talouspoliittisia ajatuksiaan EU tasolla ja pöydissä, joissa istuvat sellaiset tahot, jotka voivat asioihin vaikuttaa tai edes ”koittaa kepillä jäätä”. Josko sitä järkeä löytyy mistään.

  Niinistön ulostulot ovat olleet ”vihapuheen” ja muiden tyhjänpäiväisyyksien ympärillä pyörimmistä kun sen sijaan voisi puhua asiaakin. Hoitakoot naistenlehdet liirum laaruminsa kunkin kiloista ja siloista aina hauveleita myöten.

  On päivänselvää, että maailmantalous tulee romaqhtamaan ennennäkemättömällä tavalla, koska sen halutaankin romahtavan, sillä todella raharikkaille ja öky-poliitikoille se ei merkitse yhtään mitään.
  Mutta tavalliset ihmiset tulevat olemaan sellaisedssa nesyteessä ettei pahemmasta väliä!!!

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top