Presidenttiehdokas Alexander Stubb ei halua muutoksia presidentin valtaoikeuksiin

Kokoomuksen presidenttiehdokas Alexander Stubb totesi Extrauutisille Kokoomuksen eduskuntaryhmän kokouksen yhteydessä Helsingissä, että hän ei näe mitään syytä valtaoikeuksien kaventamiselle ja esimerkiksi NATO-asioiden siirtämiselle pääministerin hoidettavaksi.

Nythän NATOtien alussa olevan Suomen päätöksenteon kärjessä on ollut selkeästi tasavallan presidentti. Sauli Niinistö on sanonut hyvin selkeästi, että näin tulee olla jatkossakin. Myös Stubb sanoi hyvin selvästi, että tasavallan presidentin valtaoikeuksien on säilyttävä entiseellään. Nythän tilanne on se, että pääministeri vastaa EU-politiikasta ja presidentti ”muusta” ulkopolitiikasta yhdessä valtioneuvoston kanssa.

Stubb ei kannata ”taukoa”

Tässä asiassa on ero istuvan kokoomuslaisen presidentin ja Kokoomuken presidenttiehdokkaan välillä. Kun Sauli Niinistö sanoo presidentin ja valtioneuvoston yhteisjohtajuudesta ulkopolitiikassa, joka kuuluu seuraavasti peruslaissa: ”Suomen ulkopolitiikasta vastaa tasavallan presidentti yhdessä valtioneuvoston kanssa”, niin Niinisto sanoo pitävänsä pienen tauon presidentin ja valtioneuvoston välissä. Stubb taas kertoi, että ”Minulla ei ole mitään taukoa”.

Keskustelun yhteisjohtamisestahan nosti esiin edellinen pääministeri sosiaalidemokraatti Sanna Marin, joka halusi vahvistaa pääministerin asemaa ulkopoliittisessa päätöksenteossa -de facto- tasavallan presidentin kustannuksella. Tämä Marinin haave ilmeisesti kumpusi ajatuksesta, että hän saisi kansan tuen jatkaa pääministerina ja hän halusi lisää valtaa itselleen.

Mutta myös tuorein ex-pääministeri tietää, niin kuin Stubb, ex-pääministeri hänkin, että pääministerilla on nk. kädet täynnä maan johtamisen ja Euroopan Unionin asioiden kanssa.

Nykyinen presidentti ja itse instituutio on niin julkisten arvioiden kuin kansalaiskeskustelujenkin perusteella löytänyt NATO-Suomen johtamisesta ”uutta virtaa” ja äärimmäisen merkittävän lisätehtävän muun ulkopolitiikan johtamisen ohella.

Orpolla pääministerineuvottelu pommisuojassa

Pääministeri Petteri Orpo kertoi yllättävän yksityiskohdan tuoreelta Kiovan vierailultaan. Orpo kävi Kiovassa keskustelemassa Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyin kanssa Suomen uusista sotilaallisista ja muista apupaketeista Ukrainan avustamiseksi sodassa Venäjää vastaan. Orpo ja Zelenskyi keskustelivat myös sodan jälkeisestä maan jalleenrakentamisesta, jossa Suomella tulee olemaan tärkeä rooli.

Kuitenkin yht´äkkiä kesken neuvottelujen Orpokin jouduttiin toimittamaan venäläistulituksen alta pommisuojaan. Samassa pommisuojassa oli myös Moldovan pääministeri ja Orpon mukaan heille tarjoutui mahdollisuus pääministerien keskinäiseen neuvotteluun, josta ei oltu sovittu etukäteen, Fyysisiltä vahingoilta välyttiin ja Orpo vaikutti olevan kaikin puolin entisensä.

Seppo Huhta

1 Comment

 1. Kimmo Leino
  26.8.2023 10:38

  Tulipa mieleeni Sanomat24 keskustelupalstan ”timpurin” kirjoitus 18.6. 2012 : ”Kokoomuksen puheenjohtaja Katainen sai suurimman puolueen asemassa hallituksen muodostajan tehtävän. Kataisen jytkyvoittaja PS:n hallituksesta poispitäminen ei ole tässä aiheena vaan lahjontarikos hallitusneuvotteluissa. Europarlamenttaarikko Heidi Hautala erehtyi paljastamaan RKP:n tekemän Kataisen lahjonnan sanomalla Brysselistä käsin hallitus on ostettu, mutta vaikeni heti, kun vihreät otettiin mukaan.”

  ”RKP:n rahoilla kerrotaan kokoomuksen suurien velkojen (puhutaan miljoonan /miljoonien velasta )hävinneen yhdessä yössä ja RKP sai vastineena hallituspaikan ja oikeusministerin ja puolustusministerin erittäin tärkeät salkut. Kauppoihin kuului lisäksi RKP:n vaatimus pakkoruotsin jatkamisesta.”

  Mutta kaikki tämä on pientä tuon kiristyksellä ja lahjonnalla saadun hallituksen tekemisten jälkeen: maanpetos: Suomen perustuslain 118 § 3 momentti: Kansalaisten kokemat ihmisoikeusloukkaukset … syyteoikeutta ei kuitenkaan ole mikäli syyte perustuslain mukaan on käsiteltävä Valtakunnanoikeudessa.

  Täysi syytesuoja kyllä kelpaa kokoomuksella kaiken tehdyn jälkeen. Cai-Jöran ( tai jotakin sinnepäin) ei ristimänimenä olisi paljoa kannatusta kerännyt … Aleksanteri kuulostaa kansan suussa paremmalta ? … Petosta kaikki siis nimeä myöten. RKP ei todellakaan tarvitse omaa ohdokasta kokoomus on faktojen mukaan jo vuosikymmenen ollut RKP:n apupuolue; joka on täydessä otteessa historiallisten yhteisten maanpetosten vuoksi !

  Rikosilmoitus Kansalaistorilla jätetty 25.5. 2021 .

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top