PS ja Vihreät: Sotaa kaupungeista

Perussuomalaisten ja vihreiden kannatukset kulkivat kunnallisvaaleissa selkeästi päinvastaisiin suuntiin:

Kun persut nostivat kannatustaan 8,8 prosentista 14,5:teen niin Vihreät upposi 12,5:stä aina 10,6 prosenttiin. Se merkitsee sitä, että suhteellisesti Vihreiden kannatus laski 15 %:a mutta PS:n nousi 65 %:a. Eli pienehköltä vaikuttanut ero onkin todella merkittävä.

On totta, että PS:lle gallupit lupasivat jopa 18 %:n ääniosuutta mutta siitä se jäi kauas, vaikka olikin selvä voittaja kaikilla mittareilla. Mutta toisaalta Vihreät hävisivät juuri siellä missä olisivat vähiten halunneet, eli maan suurimmissa kaupungeissa, joissa jokaisessa tuli lujasti takkiin. Perussuomalaiset taas koittivat valloittaa ennen muuta maaseudun mutta olivatkin suuri voittaja suurimmissa kaupungeissa.

Lahti: Persujen kunniankenttä ja vihreiden Waterloo

Päijät-Hämeen kruunu, tuo jo yli 120 tuhannen asukkaan maailmanmkuulu urheilukaupunki, todisti suurvoiton ja suurtappion. Vihreiden osuus äänistä laski 3,6 %:a, eli oli 7,9 ja paikkoja se sai kaksi vähemmän kuin viimeksi, eli nyt tuli 5. Perussuomalaisille päijäthämäläiset antoivat 16,8 %:n verran tukea eli lisää tuli 7,8 %:a, ja tämä tuplasi persujen paikat viidestä 10:neen.

Vihreiden unelma pormestarista sammui

Helsingissä vihreät tosissaan odottivat ja muut pelkäsivät, että puolue nousee suurimmaksi mutta katkerasti ja selvästi toisin kävi. Toki yksikään mielipidetiedustelu ei luvannut ykköspaikkaa mutta, kun ennusteet pitivät puolueen virhemarginaalin sisällä Kokoomukseen, niin etenkin median -ja varsinkin Ylen, Hesarin ja Maikkarin- uutisten häpeämättömällä tuella unelman hengissä pitämiseen puhallettiin tuulta aivan vaalipäivään asti.

Vaikka oli tiedossa, että em. medioiden väri on vihreä, niin oli häkellyttävää huomata toimittajien ja juontajien ilmeet, kun vaalitulos ja Vihreiden tappio oli selvä. Kyllä toimittajien pitää pystyä pitämään pokka, vaikka sisällä kuinka myllertää, -se on ammattitaitoa se.

Helsingissä yli 80% äänistä muille kuin Vihreille

”Stadin” tuloksessa merkille pantavaa oli kaksi asiaa Kokoomuksen voittaessa: Vihreät sukelsivat enemmän kuin kaksinkertaisesti verrattuna tappioihin muualla maassa. Anni Sinnemäen pormestarihaave suli viimeistään siihen polttavaan hehkuun minkä aiheutti nyt päällä oleva rikostutkinta eräässä tonttiasiassa. Toinen on se, että vaikka Jussi Halla-ahosta tuli selvästi koko maan ääniharava, niin PS ei päässyt lähellekkään sen unelmaa: Valtuuston kolmanneksi suurimman puolueen paikkaa, –SDP ja Vasemmistoliitto kun voittivat nekin ja pitivät PS:n sijaluvulla 5.

Helsingissä Vihreät menettivät peräti 4,3 prosenttiyksikköä mikä oli heille heikoimpiinkin gallupeihin verrattuna puolet enemmän. Lopulta Vihreät sai äänistä 19,8 %:a. Paikkoja meni 3 ja niitä on nyt 18.

Vaikka persut voittivat Helsingissäkin niin odotuksista jäätiin kauas: puolue sai äänistä 10,2 %:a, jossa on toki parannusta edellisiin vaaleihin 3,4 prosenttia mutta 15%:n tasosta jäätiin kauas. Paikkoja PS sai puolet lisää eli nyt pääkaupungin päättäjistä 9/85 on perussuomalaisia.

Vihreillä oli myös toiveita saada Helsingin lisäksi pormestarit kaikista kolmesta suurimmasta pormestarikaupungista mutta myös Tampereella ja Turussa puolueen haaveet todella jäivät haaveiksi.

Vihreät Espoon selvä häviäjä, persuille pikku voitto

Liekkö persujen odotettua vaisumpaan ”esitykseen” vaikuttanut viimeisen vuoden aikana myös ulos näkynyt ja kuulunut paikallisten perussuomalaisten äänekäs keskinäinen riitely: Milloin kenenkin erottaminen ja taas takaisin ”armoihin” ottaminen sai aikaan sen, että PS:n tulos Espoossa oli aivan poikeuksellinen verrattuna muihin maan suuriin kaupunkeihin.

Niin tai näin, PS kuitenkin eteni hieman eli kannatusta tuli 10,5 prosenttia jossa on nousua 0,7 %:a, ja se taas nosti valtuutettujen määrää yhdellä. Espoon valtuustossa on nyt 8 persua. Ja tämä taas tietää kahta kaupunginhallitus paikkaa ja neljäs sija kaikista ryhmistä tarkoittaa sitä, että puolueen edustaja pääsee vuodeksi valtuustoryhmien puheenjohtajien puheenjohtajaksi eli” valtuuston neuvottelutoimikunnan” puheenjohtajaksi. Tämä on espoolaisten patentti asioiden jouhavoittamiseksi ja on käytössä joissakin muissakin kunnissa, ja todella suositeltavaa kaikille kunnille.
Tuo tehtävä on erittäin tärkeä siksi, että neuvottelutoimikunnan -joka muodostuu kaikkien ryhmien puheenjohtajista- puheenjohtaja vetää joskus jopa arkiviikon mittaiset budjettineuvottelut ja Espoossa se tarkoittaa päätöksiä reilusti yli kahdesta miljardista eurosta.

Vihreät hävisi Espoossa 3 paikkaa eli putosivat 14 valtuutettuun. Prosenteissa tuli takkiin tuimasti, eli 22,4 %:n puolue putosi 18 prosenttiin ja kärsi selvästi suurimman tappion ja kaula Kokoomukseen kasvoi noin 10 prosentista noin 20 prosenttiin. Kokoomus puolestaan sai liki 40 %:a kaupungin äänistä.

Tampereella persut kaivoivat ”kultaa”

”Mansessa” PS yli kaksinkertaisti kannatuksensa ja valtuustopaikkojen luvun. Persuilla on nyt kymmenen valtuustopaikkaa, kun edellisvaaleissa tuli valtuutuustoon vain neljä persua. Kannatus nousi 7,4 %:lla 6,2;sta aina 13,6 prosenttiin. Vihreiden kannatus hupeni noin neljänneksellä, eli 15,5 prosenttiin tasan 20:stä. Paikkoja kansa otti pois Vihreiltä kolme, ja uusi valtuusto aloittaa PS:n ja Vihreiden osalta liki tasalukemista eli Vihreillä on 11 paikkaa. Prosentti pois Vihreiltä ja saman verran lisää persuille, niin tilanne olisi ollut päinvastainen-noin pienestä se joskus on kiinni.

Vantaalla osat vaihtuivat

Kun vuoden 2017 kunnallisvaaleissa Vihreiden prosentuaalinen kannatus oli puolet isompi kuin persuilla, niin nyt eroa tuli persujen hyväksi neljänneksen verran enemmän. Vantaalla trendi isojen kaupunkien osalta jatkui, eli Vihreille tuli takapakkia yli kaksi kertaa enemmän kuin maassa keskimäärin. Vihreiden tappio Vantaalla oli 4,5 %:a eli Vihreät saivat äänistä 13,3 prosenttia, kun lukema edellisvaaleissa oli lähempänä kahtakymmentä eli 17,8. Paikkoja ”armoton” kansa niisti kolme ja jäljelle jäi 9. Vantaa on aina ollut persuille kohtuullisen hyvän menestyksen kaupunki ja nyt tuli tukea enemmän kuin koskaan: Persut nousi vihreiden varjosta eli kahdeksasta paikasta 12 paikkaan ja sai ”näköyhteyden” demareihin ja Kokoomukseen. PS nosti kannatuslukemaansa liki puolella eli 5 %:a lisää ja kokonansa 17,4 on heidän uusi ennätyksensä Vantaalla.

”Ääripäiden” tuima taisto Turussa: Melkein tasapeli

Vihreät lähti tosissaan kamppailemaan Turun pormestarin paikasta, mutta suurvoitto kääntyi suurtappioksi. Vihreillä oli 14 paikkaa ja odotuksissa oli ainakin 4 lisäpaikkaa, ja kaupungin ykkössija sekä viime vaaleissa saavutetun punavihreän blogin enemmistön paaluttaminen, mutta kansa päätti toisin ja Vihreät tuiskahti nenälleen: Paikkoja Vihreät Auran rannan asujat saivat uuteen valtuustoon 10 ja kannatus putosi yli neljänneksellä aiempaan, eli 19,6 prosentista 5,2 yksikköä aina 14,4 prosenttiin.

Noilla luvuilla ei olla Turussakaan lähelläkään pormestarin pallia.  Ja, kun vielä tämän entisen kakkospaikan haltijan ohi kiitivät Kokoomuksen lisäksi demarit ja Vasemmistoliitto niin Aki Kaurismäen elokuvaa lainaten ”Kauas pilvet karkaavat”: Unelma ykköspuolueen paikasta romahti neljänteen sijaan ja kaiken lisäksi perussuomalaiset hengittävät niskaan yhden paikan päässä.

Mutta on myönnettävä, että kyllä vihreistäkin inhimillisyyttä löytyy, nimittäin niin rajalla oli vihreiden pormestariehdokkaan itkuun purskahtaminen Ylen haastattelussa, kun oli täysin selvää, että Vihreillä ei ole minkäänlaista mahdollisuutta pormestarin paikkaan, eikä hän sille tosiaan tule istumaan. Melkein tuli naista sääli.

Valtakunnallisesti merkittävin tappio Vihreille tuli Helsingissä mutta erilaisia haastatteluja ja kirjoituksia seuranneena paikallisesti katkerin se oli Turussa. Syynä siihen olivat aivan liian suuret odotukset ja myös oikeastaan mihinkään tosi olevaiseen perustumaton usko suurvoittoon. Ikään kuin Turun Vihreät olisivat ajatelleet, että pormestarin ja suurimman puolueen paikka ”kuuluu” vihreille.

Voi vain kuvitella kuinka raskaalta heistä tuntuu aloittaa uusi valtuustokausi, kun varmasti ilmassa on myös vihreisiin kohdistuvaa vahingoniloa ja porvarien vallantäyteisyyttä. Ja kaiken lisäksi viher-vasemmisto menetti enemmistön Turun valtuustossa. Ja, kun tuostakaan ei voi syyttää kuin itseään. Turun vihreiden päivän ”biisi” voisi nyt kuulua: ”ohdakkeista astua on orpopojan tie” Varsinainen Orpo-poika sen sijaan pärjäsi Turussakin oikein hyvin ja kokoomuslainen istuu pormestarin pallille, siitä ei ole toista sanaa

Samaan aikaan, kun vihreät tuijottavat kasvot kivinä ”tulosruutua” – mikä ei armoa antanut- niin persut hyppivät kattoon omissa vaalivalvojaisissaan: Tuli nimittäin liki tuplat lisää kannatusta aiempaan ja samassa suhteessa lisää paikkoja valtuustoon, eli PS-väkeä istuu nyt kaupungintalon valtuustosalissa viiden sijasta 9 henkilöä. Kannatusprosentti kasvoi 5,7 :llä eli seitsemästä ja puolesta 13,2:teen.

Vihreistä on vielä sanottava, että ,vaikka puolue onkin ahkera tuulimyllyjen rakennuttaja niin ”tuulentupia” ei pidä rakennella -siitä ei seuraa kuin valtavia pettymyksiä.

Olisi kyllä kiintoisaa tietää mistä oikein lähti ja miten pysyi yllä tuo Turun vihreiden joukkohysteria-tosin epäilen, että asianosaisilta kysyttäessä ei sellaista koskaan ole heidän mielestäni ollutkaan. Ja, kun näin lienee niin Turun antikliimaksi voi hyvinkin toistua Mutta ehkä Turun vihreitä voi lohduttaa sillä, että ”Ihminen ilman unelmia on vain säkki verta ja luita”.

Oulussakin arkkiviholliset tasoissa, -melkein

Pohjolan valkeassa kaupungissa PS ja Vihreät saivat molemmat saman paikkamäärän, eli yhdeksän, mutta persuille kertyi ääniä 1105 enemmän.
Tämä merkitsi sitä, että PS nousi Keskustan ja Kokoomuksen jälkeen kaupungin kolmanneksi, kun se edelliskerralla oli jäänyt sijalle 6. Vihreät taas putosi yhden pykälän ja päätyi sijalle 5.

Vihreiden tulosta Oulussa voi pitää ainakin jonkinlaisena ”torjuntavoittona”, vaikkakin ainoa oikea sellainen oli suomalaisten urhea taistelu Neuvostoliittoa vastaan Tali-Ihantalassa. Vihreiden kannatus putosi 2,3 %:a ja jäi 12,4 prosenttiin. Ja sillä meni yksi paikka mutta jäi 9. Myös persut saivat 9 paikkaa: Kannatus kuitenkin kasvoi 5,4 prosenttia ja on nyt 13,7 %:a.

Katoavaista on mainen kunnia Jyväskylässä: Vihreät putosi ykkössijalta kolmanneksi

Vihreiden viimeiset neljä vuotta hehkuttama Jyväskylän kuninkuus on sitten vaihtunut kainoon II-perintöprinsessan rooliin. Ei Vihreät niin kovin paljon Keski-Suomen pääkaupungissa hävinnyt mutta riittävästi: kannatusta katosi kahden ja puolen prosentin verran eli vihreitä äänesti nyt 17,4 prosenttia kaupunkilaisista, ja se tarkoitti kahden valtuustopaikan menetystä ja demareiden ja Kokoomuksen  menemistä ohitse.

Jos Turun vihreiden pormestariehdokas oli itkun partaalla tuloksen tultua niin Jyväskylän Vihreiden ääniharavan ,kansanedustaja Bella Forsgrenin urhea yritys hyytyi kohmettuneeseen hymyyn mutta se ei todellakaan riittänyt peittämään tappion karvaan kalkin pöllähtelyä hänen puhuessaan. Vihreät saivat Jyväskylässä 12 paikkaa.

Perussuomalaisille myös Jyväskylä osoittautui menestystarinaksi. Persujen kannatus kasvoi yli 50 %:lla eli nousi 8,1 peräti 12,9 ja paikkamäärä kohosi viidestä 9:ään eli jopa samaan kuin menneitten aikojen valtapuolueen Keskustan.

Vihreittenkään mielestä persujen menestys ei ollut toivottavaa, mutta ensi huoli oli toisaalla ja se toteutui. Isäntien puolueelle Keskustalle PS:n nousu rinnalle -siis ”rengit hyppii silmille”- on ankara muistutus siitä, että Perussuomalaiset ovat tulleet jäädäkseen.

Nyt käydyt vaalit osoittavat, että vaalit ovat ne jotka ratkaisevat. On totta,että gallupeista saadaan suuntaa, mutta tulos on usein aivan toinen ja varsinkin kunnallisvaalissa, kun oikeastaan käydään yli kolmet sadat vaalit niin tuloksetkin ovat sadoin tavoin erilaiset.

Saatujen tulosten perusteella näyttää siis näyttää siltä, että tulevissa vuoden 2023 eduskuntavaaleissa vahvimmilla ovat Perussuomalaiset -jotka ovat umpi laiskoja kunnallisvaaliäänestäjiä mutta kohtuu innokkaita eduskuntavaaleihin osallistujia. Myös Kokoomus on menossa eteenpäin ja varsinkin, kun he ovat erittäin tunnollisia äänestäjiä RKP:n kannattajien tavoin.

SDP:n on tehtävä todella lujasti töitä jos se aikoo seuraavissa ek-vaaleissa ykköspaikan säilyttää. On luultavaa, että demarit putoaa kolmanneksi siinä koitoksessa varsinkin, kun puolueen kannattajat eivät ole erityisen ahkeria eduskuntavaaliin osallistujia.

Keskusta on motissa. Nyt kävi selväksi,että esim. pk-seudulla Keskusta sai vain 6/262 paikkaa, kun valittuja on eli himpan päälle 2%:a prosenttia valituista ja koko muun maan valituista yli 2000. PS sai pääkaupunkiseudun valtuutetuista 31 eli noin 12 %:a eli siis yli viisi kertaa enemmän kuin Keskusta. Vihreät voittivat persut sekä Helsingissä, että Espoossa mutta hävisi Vantaalla ja Kauniaisissa. Vasemmistoliitolla on pää pinnalla Helsingissä, mutta tappiot tulivat niin Espoossa kuin Vantaalla ja Kauniaisissa ei ole koskaan kannatusta ollutkaan.

Summa summarum koko maan tasolla vallasta tulevaisuudessa tulevat taistelemaan ensisijaisesti Perussuomalaiset,Kokoomus ja SDP.-sanotaan noin 20 %:n puolueet. Omassa 10:n prosentin kastissa mittelevät Keskusta ja Vihreät. Vasemmistoliitto muodostaa oman 5-8 prossan ”liigan”, ja hiipuu hiljalleen. Oma lukunsa on sitten kolmen kopla eli RKP, KD ja kovaa nousua tekevä Liike Nyt.

Ja yllätyskortti jo pilkistää, eli vähälle huomiolle on jäänyt Kristallipuolue, joka ei ainakaan vielä saanut paikkoja mutta ylsi joissakin kunnissa, kuten Espoossa puolen prosentin tasoon. Kristallipuolue menestyi lukuisissa kunnissa parhaiten eduskunnan ulkopuolisista puolueista eli oli kymmenes, kuten esimerkiksi Espoossa. Puolueohjelman mukaan se on humaanimpi kuin Vihreät ja samalla maahanmuuttokriittisempi kuin Keskusta. -Ja yksi asia tästä tulokkaasta: sillä ei ainakaan toistaiseksi ole ”julkkiksia” riveissään.

Vielä sen voi sanoa, että persut ja vihreät eivät pääse irti toisistaan, vaikuttaa suorastaan siltä ,että ne tarvitsevat toisiaan, vaikka molemmat muuta puhuvat.

Seppo Huhta

5 Comments

 1. Mieltä Olen
  15.6.2021 19:32

  Turkulaisena sattumoisin tiedän vastakkainasettelun. Kaikki se sopps, mitä on jouduttu käymään ”ensiimmäisenä” terrori kaupunkina vaikuttanevat mielipiteisiin? Toivotottavasti vasemmiston edustajatkin joskus alkavat edustamaaan omaa kansaansa.

  Vastaa
 2. joo
  15.6.2021 22:50

  http://republicbroadcasting.org/news/redpilled-media-exclusive-us-capitol-special-agent-david-bailey-who-murdered-ashli-babbitt-is-a-brazilian-immigrant-and-black-lives-matter-militant-he-repeatedly-threatened-to-kill-trump-su/

  REDPILLED MEDIA EXCLUSIVE: US Capitol Special Agent David Bailey Who Murdered Ashli Babbitt is a Brazilian Immigrant and Black Lives Matter Militant — HE REPEATEDLY THREATENED TO KILL TRUMP SUPPORTERS ON FACEBOOK FOR MONTHS! (Exclusive Evidence)

  Vastaa
 3. Perus Tornio
  16.6.2021 07:58

  Vilkaiseppa Seppo Tornion tilannetta. Siellä oli hurjaa menoa ja Vasemmisto tipahti. Vihreät ulos kokonaan valtuustosta.

  Vastaa
  1. Pekka Kemppainen
   16.6.2021 11:07

   ”Tätä onnen-päivää, ei huolta, ei häivää.”

   Vastaa
 4. seppo
  16.6.2021 23:12

  Joo,eipä olis uskonut vielä muutama vuosi sitten,että PS nousee Torniossa kakkoseksi.

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Scroll to top