Pullopommeja Kaarinassa, nuoriso asialla?

Tiistain ja keskiviikon välisenä yönä paukkui Kaarinan keskustassa omatekoisia pommeja. Pommittajiksi epäillään viiden nuoren joukkoa, joista poliisi pyytää havaintoja

Metelin lisäksi pommien ei tiedetä aiheuttaneen muuta haittaa, kerrotaan Lounais-Suomen poliisista. Poliisilla on käsitys tekijöistä, jotka puolenyön aikoihin liikkuivat tummiin pukeutuneina ainakin Isännänkadulla ja PehtoorinkadullaHovirinnan alueelta poliisi toivoo yritysten ja laitosten valvontakameroiden tallenteita.

Tekijöihin liittyvistä tiedoista tai havainnoista voi ilmoittaa sähköpostiosoitteeseen vihjeet.lounais-suomi@poliisi.fi tai WhatsApp-numeroon 050 411 7655.

Kyse laajemmasta ilmiöstä

Poliisin käsityksen mukaan Kaarinan pommittelu ei ole yksittäistapaus, vaan liittyy laajemmin, useilla paikkakunnilla, havaittuun ilmiöön. Lounais-Suomen poliisilaitoksen alueella on kirjattu helmikuun alusta tähän päivään mennessä yhteensä noin 20 kappaletta erilaisia vahingontekoja ja räjähderikoksia, joita epäillään nuorten tekemiksi.

– Poliisi on tavoittanut useita yläasteikäisiä poikia, jotka liittyvät kyseiseen ilmiöön. Helmi-maaliskuussa useilla paikkakunnilla, kuten Paraisilla, Loimaalla, Liedossa ja Kaarinassa, rikottiin räjäyttämällä useita postilaatikoita. Postilaatikoiden räjäytyksissä käytettiin ilotulitteita, kertoo rikosylikonstaapeli Jaakko Nummijärvi Lounais-Suomen poliisilaitokselta.

Extralle ylikonstaapeli Nummijärvi kertoi, ettei ole poissuljettua, että usealla paikkakunnalla sattuneilla samankaltaisilla teoilla on jokin yhteys, esimerkiksi somen kautta. Käytetyt räjähteet ovat olleet ns. pullopommeja, siis rakennettu tyhjään pulloon. Paraisilla tekijät ilmoittautuivat itse poliisille katuen tekojaan.

Terveysriskit ja rikosoikeudellinen vastuu muistettava

Pullopommit on tehty kotoa löydettävistä aineista ja niiden seoksista. Kemiallisen reaktion tuotteena paine kasvaa pullossa, joka pamahtaa rikki ja muodostaa räjähdystä muistuttavan äänen. Näiden pommien valmistaminenkin on vaarallista, ja räjäytettäessä niistä saattaa sinkoilla roiskeita, aiheuttaen mm. palovammoja. Pysyviä vahinkoja voi tulla mm. silmiin, jättäen näköhaitan.

– Tai jos räjähdys tapahtuu pukukopissa tai muussa suljetussa tilassa, ääni voi vaurioittaa kuuloa. Lisäksi nuori joutuu räjäyttelystä rikosoikeudelliseen vastuuseen, joka voi sisältää myös vahingonkorvauksia, Nummijärvi muistuttaa.

Pullopommi-villitys näyttää ilmaantuvan aina muutaman vuoden välein.

Aiheen tiimoilta:

3 Comments

 1. Tehdäänkehitysmaayhdessä
  21.4.2021 17:48

  Pojat on poikia😆

  Vastaa
 2. MinäMinäJaMinä
  21.4.2021 18:26

  Pitäisi rukata suomen lakia aika persuteellisesti.
  Kyllä jäisi räjäyttelyt jos laissa olisi suokaraja vasta teoistaan 9 vuotiaasta asti, sillä jo tuon ikäinen tiet” tasan mitä tekee.
  Nuokin kun laitettaisiin lusimaan pariksi vuodeksi niin kyllä jäisi kersojen vammaiset teot siihen.
  Esimerkikisi vaikka täällä keski-suomessa kersojen huvia on repiä kauppojen kukkaistutuksia pitkin parkkipaikkaa, heitellä ostoskärryjä pitkin maakuntaa. jne.

  Täällä meno menikin siihen pisteeseen että nyt alettiin partioimaan ja kyllä annetaan sellainen muistutus noille kersoille että ei jatkossa sama meno enää oikin kiinnosta.

  Vastaa
 3. kovennettua kovennettua
  21.4.2021 20:59

  Harva ymmärtää että rikosoikeudellisessa mielessä kyse on räjähteestä. Vaikka se onkin vain sitä että aluminifoiosta irtoaa vetyä ja se räjähtää kun saavuttaa kriittisen paineen.

  On kyse myös siitä että räjähdysestä syntyvä paineaalto voi tuhota silmät. Kyse on samasta ilmiöstä kuin ammuksen aiheuttama paineenvaihtelu tuhoaa ihmisen sisäelimet. Mutta lievempänä muotona. On kuitenkin muistettava että pullopommissa ei ole kelloa eikä sytytintä. Joten sen räjähdyshetken arvioiminen ei ole mahdollista. Se räjähtää kun räjähtää. Ja jos joku ohikulkija sattuu olemaan paikalla niin näön menetys on ilmeinen. Onneksi naapuri sai näkönsä takaisi parin päivän kuluttua. Mutta hiljaiseksi veti.

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top