Punamultaa syntymässä?

SDP:n ja Keskustan hallintovaliokuntaryhmät totesivat seuraavaa:

Sisäministeriön kaavailut eivät ole hallituksen linja

Ilta-Sanomat uutisoi 24.11.2021 sisäministeriön kaavailevan oleskelulupaa tuhansille kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneille. Sisäministeriö on lehden mukaan käynnistänyt selvityksen, jossa hahmotellaan oleskeluluvan myöntämistä vuosina 2015-16 tai tätä aiemmin saapuneille turvapaikanhakijoille, jotka ovat olleet maassa pitkään ilman oleskelulupaa.

SDP:n ja Keskustan valiokuntaryhmät eduskunnan hallintovaliokunnassa toteavat, että sisäministeriön kaavailut eivät ole hallituksen linja.

– Sisäministeriössä valmistelussa oleva selvitys, jossa laittomasti maassa oleva kielteisen turvapaikkapäätöksen saanut henkilö voisi saada oleskeluluvan, on hallitusohjelman vastainen.

Valiokuntaryhmät pitävät tärkeänä, että Suomi kantaa jatkossakin vastuunsa rauhan edistämisestä maailmassa ja ihmisten auttamisesta kriisien tai sodan keskellä. Se tarkoittaa apua kriisien lähialueelle pakeneville sekä siviilien auttamista turvaan sodan tai sorron keskeltä.

Turvapaikkapolitiikka perustuu kansainvälisiin sopimuksiin ja Suomen omaan lainsäädäntöön. Jos lainsäädäntöä muutettaisiin ehdotuksen mukaisesti siten, että kielteisen turvapaikkapäätöksen saanut henkilö saisikin oleskeluoikeuden, romuttaisi se koko maahanmuutto- ja turvapaikkalainsäädännön olemassaolon.

Vaikka selvitys koskee vain vuosina 2015-16 tai tätä aiemmin saapuneita, on olemassa vaara, että samaa toimintatapaa sovelletaan myös tulevaisuudessa.

– Jos turvapaikkaa ei myönnetä, pitää palautusten olla nopeita sekä tehokkaita, eikä tilanne saa missään tapauksessa muodostua sellaiseksi, että järjestelmä kannustaa oleskelemaan laittomasti Suomessa, SDP:n ja Keskustan valiokuntaryhmät toteavat.

Eduskunnan hallintovaliokunnassa ovat SDP:n kansanedustajista varsinaisina jäseninä Eveliina Heinäluoma, Aki Lindén, Piritta Rantanen ja Heidi Viljanen. Keskustan kansanedustajista varsinaisia jäseniä ovat Mikko Kärnä, Hanna Huttunen ja Juha Pylväs.

Luettavaa:

 • Iltasanomat 24.11. 2021: Sisä­ministeriö kaavailee tuhansille kielteisen turva­paikka­päätöksen saaneille oleskelu­lupaa.
 • Iltasanomat 24.11, 2021: Sdp ja keskusta tyrmäävät sisä­ministeriön aikeet myöntää oleskelu­lupa kielteisen turva­paikka­päätöksen saaneille; Eduskunnan hallintovaliokunnassa istuvien kansanedustajien mukaan sisäministeriön kaavailut eivät ole hallituksen linja.

(Kuvaan käytetty Eduskunnan aineistoa.)

2 Comments

 1. Puolueeton
  24.11.2021 22:48

  Eihän vaaleihin ole kuin pari vuotta. Pitää kallastella ääniä. Enemmistöhän pitää maahanmuuttoa ongelmana.

  Vastaa
  1. Pekka Kemppainen
   24.11.2021 23:50

   Ilman muuta kaikki paitsi Ano Turtiainen kalastelevat ääniä, mutta juuri nämä kalastajat tekevät päätökset eduskunnan isossa salissa.

   On periaatteessa kaksi tapaa lähestyä #maahanmuuttokysymystä:

   A: Tehdä kaikkensa sen eteen, ettei kukaan vahingossakaan pääse livahtamaan kansallismielisen eliitin reviirille. -Kun tämä on tehty, istutaan poikakerhossa rivissä seslongilla, ja paukutetaan henkseleitä (tahdissa, läskit tutisten). ”Sitten kun KANSA herää, se antaa vallan meille!”

   Tässä on se ongelma, että jos kansaa oikeesti herätetään, sieltä tuppaa ihan outoo porukkaa vastustamaan haittamamutusta, ja eliitin glooria himmenee. => Siispä ei herätetä kansaa, vaan kokoonnutaan kerhoon, pidetään henkselikonserttia, ja rinkirunkataan seuraavat(kin) 25 vuotta.

   B: Levitetään maahanmuutto-tietämystä kaikille, ja ollaan iloisia jokaisesta joka oivaltaa missä olleen menossa, ja mitä pitää tehä. Haittamamutuksen vastustamisesta tulee politiikan #mainstriimiä ja parhaassa tapauksessa koko eduskunnassa oleva porukka kokee valaistumisen. -Ite ei pidä asettaa rajoituksia.

   Nämä kaksi tapaa sulkevat toisensa pois. Täydellisesti.

   Bai tö vei, ehkä on paree että pysyvät kerhossaan, poissa ihmisten silmistä.

   Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Scroll to top