Puolentoista tonnin painoinen valas syvällä Brasilian viidakossa

Paikalliset asukkaat löysivät perjantaina Brasiliassa menehtyneen ryhävalaan poikasen viidakosta. Kun löytöpaikka sijaitsee jokivarressa, sisämaassa kaukana mereltä, löytöä kummastellaan.

Valas-vainaja löydettiin viidentoista metrin päässä joesta, mangrove-vyöhykkeeltä. Valas oli noin yhden vuoden ikäinen, ja sen on täytynyt vielä seurata emoaan. Tutkijat arvelevat valaanpoikaisen eksyneen, ja joutuneen vedenpinnan laskiessa mangrovesuolle eristykseen. Vuonna 2007 löydettiin myös kuollut valas Amazon-joen keskivaiheilta, Santanderin kaupungin kohdalta, mikä on 1600km mereltä.

Brasilian Atlantin-puoleisella rannikkolla on tyypillistä, että jokien suut ovat avaria, ja vuorovesivirrat kulkevat niissä molempiin suuntiin. Valaiden liikkumisista näissä murtovesi-suppiloissa ei ole juurikaan kerätty tietoa, ainoastaan nämä surulliset kuolintapaukset tulevat huomatuiksi. On hyvin mahdollista, että valaat jatkavat joskus matkaansa jokisuista pitkin isoja jokia syvällekin sisämaahan. Kuinka yleistä tämä voisi olla, siitä ei ole tietoa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top