Puolustusministeri Antti Kaikkonen olisi halunnut diapeetikot asepalvelukseen – Ei käy vastaa puolustusvoimat

Puolustusvoimien terveystarkastusohjeen mukaan diabetesta sairastavat vapautetaan jatkossakin palveluksesta rauhan aikana.

Puolustusvoimissa oli vuosien 2001- 2017 aikana voimassa erillisohje, jonka perusteella diabeetikko saattoi suorittaa varusmiespalveluksen vapaaehtoisena, mikäli hänellä ei ollut mitään diabeteksen liitännäissairauksia ja sokeritasapaino oli todistetusti hyvä.

Näiden 17 vuoden aikana hieman yli 100 terveydellisin perustein valittua vapaaehtoista diabeetikkoa suoritti varusmiespalveluksen. Vaikka heille oli järjestetty diabeteksen hoitoon liittyviä tukitoimia, kuten neuvontapuhelin 24/7 -periaatteella, esiintyi tässä ryhmässä diabetekseen liittyviä komplikaatioita.

Pääesikunta päätti vuoden 2017 aikana lopettaa kokeilun vuoden 2018 ensimmäiseen saapumiserään ja käynnisti selvityksen diabeetikkojen varusmiespalveluksen jatkomahdollisuuksista. Selvityksen tehnyt monialainen työryhmä esitti Pääesikunnalle raportin, jonka perusteella Pääesikunta päätti 28.12.2018, ettei saapumiserän 1/2018 jälkeen keskeytettyä diabeetikoiden varusmiespalveluskäytäntöä käynnistetä uudelleen palvelusturvallisuuteen kohdistuvien riskien vuoksi.

Puolustusministeri Antti Kaikkosen aloitteesta Puolustusvoimat teki vielä asiasta syyskaudella 2019 erillistarkastelun ja selvitti myös muiden pohjoismaiden tilanteen. Lääketieteellisten selvitysten ja arvioiden perusteella diabeetikkojen palvelusturvallisuuteen kohdistuvat riskit ovat edelleen liian suuret ja jatkossakin diabetesta sairastavat vapautetaan palveluksesta rauhan aikana.

4 Comments

 1. Orang Utang
  7.2.2020 13:28

  Diabetes-henkilöiden kuolleisuus on kuitenkin pientä siihen verrattuna mitä järjestäytyneen asevoiman käyttö muuten aiheuttaa sodissa ja valtataisteluissa.

  Tänäkin vuonna valtiollisesti järjestäytyneet aseistetut joukkiot tapaavat miljoonia ihmisiä, mutta toisaalla valtiollisesti järjestäytyneet tilastotieteilijät eivät laske näitä uhreja mukaan tilastoihin.

  Vastaa
  1. Mika Makkonen
   7.2.2020 14:28

   Eihän tässä nyt ole kyse sotatilasta vaan rauhanajan palveluksesta. Ihan järkevää ettei PV ota diabeetikkoja palvelukseen rauhan aikana, vaikka henkilö itse haluaisikin. Riskit on kuitenkin aika korkeat, voi tuolla pimeässä syysöyssä mettässä se verensokeri kuitenkin mennä shokkitasolle niin huomaako siellä edes jos joku tuupertuu ja löydetään aamulla rigoris mortisina? Esimiehenä en itse ainakaan uskaltaisi ottaa riskiä että jonkun menehtyminen tulisi omalletunnolleni, koska asia on helposti vältettävissä. Varsinaisessa sotatilanteessa asia on sitten se ja sama koska ruumiita tulee muutenkin ihan tarpeeksi. ”Menehtyi urheasti sokkiin” on likimain sama kuin ”räjähti pillunpäreiksi”.

   Vastaa
 2. Seppo
  7.2.2020 13:51

  Jaahas, 5G verkko on aiheuttanut laboratoriossa rotille erittäin nopeasti sokeritaudin, kohtahan meillä on kaikki vapautettu palveluksesta

  Vastaa
 3. Monta puolta
  7.2.2020 15:06

  Yhdyn edellisen kommentiin. Mutta mikäli meille tulee kriisiaika, löytyy diabetikoille kyllä hommaa. Ei kaikkia laiteta rintamalle. Pitää olla suuri joukko porukkaa joka toimii tavaran kuljettajana sekä esim. hoitohenkilökuntana. Rintamalla kun voi joutua olemaan muutamiakin päiviä omissa oloissaan. Joka tekee hallaa jos porukkaa vähenee ympäriltä ilman sen kummempaa syytä. On myös hyvä ottaa huomioon fyysisen kunnon lasku kun sokeritasapaino heittelee kilvan mielialojen kanssa. Työkaverista ainakin tuli niin v-mäinen tyyppi kun sokerit heitteli että hyvin voisi siinä kunnossa olevan ihmisen kuvitella pistimellä pistävän kylmäki koko oman ryhmän.

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top