Puppusanageneraattoria on pyöritetty ”Suomi100”-sekoilun peittämiseksi

Muistamme taannoisen ”Suomi-100” sekoilun, jonka tekijät -kuten tänään arvioitsijatkin- eivät osaa puhua Suomesta tai suomalaisuudesta muuten kuin ”oletettuina” asioina. Tällä he tarkoittavat, ettei suomalaisia oikeastaan ole olemassakaan, eikä meillä ole identiteettiäkään, -tai jos, se on viipymättä hävitettävä.

Annamme aluksi puheenvuoron puppusanageneraattorille:

Kansalliseen identiteettiin liittyy voimakkaasti ulossulkeva ja toisaalta myös jotain enemmän tai vähemmän kuviteltua yhteisöä  – kansakuntaa tai kansaa
– yhdistävä ajatus siitä, ketkä ovat esimerkiksi suomalaisia. Identifioituminen johonkin kansaan voi tapahtua tai olla tapahtumatta esimerkiksi asuinpaikan, syntymäpaikan ja sukujuurten kaltaisten tekijöiden vaikutuksesta. (15.10. 2021)

Siinäs kuulitte: Esimerkiksi suomalaiset ovat kuvitteellisia. Nauttikaa näistä sanoista, sillä te olette niistä maksaneet. IS:n linkissä alla todistetaan, että puuhamiesten ja -naisten kokouspalkkiot ovat olleet  17 000 €, -ilman läsnäolovelvoitetta. Siteerattu on rahastuksen toiselta kierrokselta, projektin arvioinnista. Ilmeisesti kassan pohjalle oli jäänyt?

Takertumatta siihen, että virallinen valtiollinen Suomen satavuotisen itsenäisyyden muistelusessio johdonmukaisesti vältteli julkaisemasta sitten yhtikäs mitään, mikä vahvistaisi suomalaisten ja Suomessa asuvien keskinäistä koheesiota, tai olisi ristiriidassa sen väittämän kanssa, että kuka tahansa voi olla suomalainen jos kokee edulliseksi itselleen niin väittää, voimme tarkastella suomalaisten identiteettiä rakentavasti ja asiapohjalta.

Identiteetti on yksilölle henkinen selkäranka

Jokainen joutuu muodostamaan jonkin käsityksen siitä, mihin ryhmään hän kuuluu. Tästä asiasta puhuttaessa käytetään sanontaa #identiteetti. Identiteetti vaikuttaa mys siihen, miten yksilö asettaa omat päämääränsä, ja miten hän hahmottaa mahdollisuutensa. Identiteetti on siis voimavara, yksilölle. Lähihistoriasta muistamme Yhdysvaltain afroamerikkalaisten emansipaatiotaistelun viimeisen sadan vuoden ajalta: Jokainen menestynyt musta urheilija koettiin siihen asti syrjityn ryhmän identiteettitaistelijaksi: Kun meidän tyttö/poika on siellä, hän jakaa oman henkilökohtaisen voittonsa yhteisön kanssa: Jokaisen itsetunto kohenee ja usko omiin kykyihinsä vahvistuu. Mustat yliopistoissa ja busineksessa tekivät samaa, vaikka heistä ei niin paljoa puhuttu.

Teoillaan kykynsä -jopa paremmuutensa- osoittaneet voivat siis  lukea ansiokseen lukemattomien nuorten afroamerikkalaisten valinnan hälläväliä-asenteen ja yrittämisen välillä, -rohkaistumisen kouluttautumiseen koska ”minustakin voi tulla jotakin”, kun esikuva oli jo sen tehnyt. Tämä on identiteettipolitiikan positiivinen funktio. Kielteinen puoli näyttäytyy silloin, kun ihmisryhmältä pyritään kiistämään kollektiiviset menestymisen ja onnistumisen kokemukset: Näin toimittaessa pyritään päinvastaiseen tulokseen, kuin mitä 1960-luvun mustat amerikkalaiset emansipaatiotaistelijat ja menestyjät saavuttivat: Yksilölle halutaan kertoa, ettei hänen taustaryhmänsä ole mitään, eikä hänestä tule koskaan mitään.

”Kuka hallitsee menneisyyttä, hallitsee tulevaisuutta”

Sanonta kulunut, käytetty ja vain puoliksi ymmärretty. Se on kuitenkin tosi, ja kummallinen vuoden 2017 ”Suomi100”-projektissa tämä oli ymmärretty täydellisesti: Suomi ja suomalaisuus pyrittiin vähättelemään niin alas kuin suinkin. ”Henkinen kansanmurha” on se sana. #Suomalaisuus -käsite onkin viime vuosikymmeninä kuultu positiivisessa yhteydessä miltei vain silloin kun joku trendipelle on päässyt sanomaan, että ”(piip) ovat yhtä suomalaisia kuin Suomessa syntyneet.” -Onhan se hienoa, että edes vierasmaalaisille ”suomalaisuus” olisi positiivinen asia, -jos sitä siis olisi. Meille se on taakka ja jonkinlainen vamma, -yritetään meille selittää.

Menneisyyden hämärtäminen, tai kerrottavien asioiden tendenssipitoinen valikointi, on yksi kansankunnan alistamisen ja hävittämisen menetelmä. Se tavataan aina sieltä, missä jokin imperiumi, siirtomaavalta, tai muu ylikansallinen mörkö on toimissaan.

En viitsi tähän ”Suomi100”-soppaan enemmän tuhlata aikaa. Linkeistä voi lukea, ketä kiinnostaa.

Suomalais-karjalaiset olivat metallurgian pioneereja 4500 vuotta sitten

1 Comment

 1. pöh
  15.10.2021 18:02

  Esimerkiksi somali tai kiinalainen ei voi olla suomalainen, yhtään sen enempää kuin suomalainenkaan voi olla somali tai kiinalainen.
  Kansalaisuus taas on ihan eri asia.
  Jos ns kantasuomalainen muuttaisi somaliaan ja saisi vieläpä kansalaisuudenkin, niin ei häntä siellä kukaan somalina pitäisi.
  Ja vaikka kantasuomalaisille miehelle ja naiselle syntyisi lapsia somaliassa, niin ei niitä lapsiakaan kukaan somaleina pitäisi, vaikka kuinka väittäisivät olevansa somaleita.

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top