Putin ja Trump tapaavat, kotikentillä kriittisiä

Venäjän Federaation presidentin Vladimir Putinin ja kollegansa USA:n presidentin Donald Trumpin tapaamista Helsingissä 16.07. odotellaan ristiriitaisin mielin. Suomeenkin on kehitelty jonkinlainen mielenosoitusten vyyhti, joka ei avaudu kadun tallaajalle. Nyt venäläisenä insider-vaikuttajana pidetty Aleksandr Nagornyi esittää kritiikinsä, -ja Putinia kohtaan.

Aikakauslehdessä Zavtra Nagornyi epäilee Mihail Gorbatshovin ja Ronald Reaganin tapaamisissa -hänen mukaansa- koettujen myönnytysten toistuvan. Suurvaltojen johtajat tapasivat tuolloin Maltalla ja Reykjavikissa 80- ja 90-lukujen taitteessa. Nagornyj muistaa huippukokousten tulokset Venäjälle epäedullisina, vaikka muu maailma ei ehkä nähnyt asiaa niin.

”Helsinki 2018 vai Malta 2.0?” -otsikoi Nagornyj.

Zavtraa pidetään kanavana, jonka kautta tiedustelulaitosten FSB:n ja GRU:n korkeat virkamiehet ja konservatiivis-henkiset siviilihallinnon vaikuttajat uittavat julkisuuteen näkemyksiään. Putinilla itsellään on FSB-tausta, ja tiedusteluväen uskotaan olevan hänelle hyvin lojaalia.

Kuten Trump, myös Putin tekee keskeisiä ratkaisuja vahvalla henkilökohtaisella panoksella, -ja saattaa yllättää lähipiirinsä. Helsingin neuvottelusta eräät keskustelut pidetään vain presidenttien kesken, ja molempien mieltymykset oma-aloitteisiin siirtoihin ovat aiheuttaneet tiettyä huolta lännessä, -ja nyt myös Venäjällä.

  • Trumpin sitoutuminen NATO:n itäeurooppalaisten jäsenmaiden puolustamiseen on ollut spekulointien kohteena.
  • Trump on kumonnut edeltäjänsä Barack Obaman asettaman aseidenvientikiellon Ukrainaan, mutta hänen kantansa Krimin annekdointiin on epäselvä.
  • Venäjä on keväällä ottanut välimatkaa Iraniin asettumalla vastustamaan Iranin Vallankumouskaartin läsnäoloa eteläisessä Syyriassa.

Spekulaatiot Venäjän sekaantumisesta taannoisiin USA:n presidentinvaaleihin, ja eräiden Trumpin silloisten avustajien Venäjä-kytkökset saattavat sitoa Trumpin käsiä sovittaessa asioista Putinin kanssa, ja nyt on ilmennyt vastaavaa olan-yli-kurkkimista myös Venäjällä.

Pessimistisimmät näkevät suurvaltajohtajien tapaamisessa ”Molotov-Ribbentrop-sopimuksen” haamun?  Suomenkin ”NATO-Optio” saattaa mennä pesuveden mukana, -ellei sitten 11.-12. päivinä kuulla yllättävää uutista. 

Zavtra 02.07.2018.

Asiasta kertoi Suomessa Suomen Uutiset 07.07.2018.

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top