Putin ymmärsi puheessaan Azerbaidzania, Venäjän vanha liittolainen Armenia hylätty?

Venäjän presidentti Vladimir Putin piti eilen puheen Moskovassa kokoontuneessa Valdai-ajatushautomon vuosittaisessa keskustelutilaisuudessa. Puhetta on tulkittu tarkkaan.

Venäjän presidentti Vladimir Putin mainitsi puhuessaan Valdai-thinktankin 17. vuosikokouksessa mm. Kaukasian nykyisen tilanteen, ja käytti Venäjän tähänastisesta julkilausutusta linjasta poikkeavia sanontoja. Valdai-tapaamisiin osallistuu venäläisiä vaikuttajia ja taloustoimijoita.

Putinin mukaan Venäjä tukee Azerbaidžanin alueellisen koskemattomuuden palauttamista, mikä on merkittävä ilmoitus. Kaukasian valtiot, Armenia ja Azerbaidzan itsenäistyivät Neuvostoliiton lakattua olemasta, ja kävivät verisen rajasodan, joka päättyi Venäjän välittämään aselepoon vuonna 1994. Aseleposopimus jätti Nagorno-Karabakhin alueen, armenialaisittain Arksahkin, Azerbaidzanista erilliseksi alueeksi, jonka pääosin armenialainen väestö hallinnoi itse itseään. Putinin eilinen puhe merkitsee vetäytymistä Venäjän silloisesta kannasta.

Valdai-kokouksessa puhuessaan (22.10.) Vladimir Putin määritteli Venäjän tukevan Azerbaidžanin suvereniteetin palauttamista Nagorno-Karabahkin alueella. Putinin mukaan niin merkittävän osan maan alueesta menettäminen on Azerbaidzanille täysin mahdotonta hyväksyä:

”Samalla ymmärrämme, että tilanne, jossa Azerbaidzan on menettänyt merkittävän osan alueestaan, ei voi jatkua ikuisesti”, Venäjän johtaja sanoi Valdai-puheenvuorossaan.

Putin kevensi lausuntoaan asettamalla Armenian ja Azerbaidzanin vuoropuhelun ensisijaiseksi ratkaisuksi konfliktiin. Azerbaidzanin alueellisen yhtenäisyyden mainitseminen oli kuitenkin hyvin radikaali signaali, ja myös puolen valinta Kaukasian sodassa.

Venäjä ei ilmeisestikään ole ollut sytyttämässä konfliktia, tai kannustamassa osapuolia siihen. Syyskuussa syttynyt sota, joka on vaatinut useita tuhansia ihmishenkiä ja aiheuttanut tuhoa kaupungeissa, näyttää olevan Turkin islamisti-presidentti Recep Tayyip Erdoganin siirto, jolla hän luo vaikeuksia Venäjän etupiirinään pitämälle alueelle. Kremlin politiikasta ei näy tämän vaaran ymmärtämistä.

Sotilaalliset voimasuhteet ovat armenialaisille hyvin epäedulliset, eikä tilanteen pitkittyminen ole heille hyväksi. Azerit ilmoittavat vallanneensa ”aselevon” aikana lisää aluetta Nagorno-Karabakhista, ja turkkilaismieliset mediatoimijat käyttävät sanontaa ”Armenian miehitysjoukot” karabahilaisten puolustusyksiköistä, ja ilmeisesti myös siviiliasukkaists. Turkki on myös tuonut paikalle Syyriasta liittolaisjoukkojaan, joista osalla on kokemusta etnistä puhdistuksista Syyrian vähemmistöjen asuttamassa osassa, toimien silloin mm. ”islamilaisen valtion” IS:n riveissä. Armenialaiset ovat kristittyjä, azerit ovat muslimeja.

Armenia kuuluu Venäjän johtamaan Kollektiivisen turvallisuuden sopimusjärjestöön (CSTO) ja Euraasian talousliittoon, joiden avulla Kreml on ylläpitänyt vaikutusvaltaansa entisen Neuvostoliiton alueella. Armenia on turvallisuuspoliittisesti tukeutunut Venäjään, kun esm. Georgia on etsinyt suhteita länteen. Armenia on muuten hankkinut Georgiasta täydennystä venäläisperäiseen aseistukseensa, kun ei ole sitä jostakin muualta saanut.

Armenian Venäjään tukeutuva turvallisuuspolitiikka ei näillä näkymin vaikuta tulokselliselta. Muidenkin reunavaltioiden kannattaa tarkkaan seurata Kaukasian kehitystä, jos ei uteliaisuudesta niin jotain oppiakseen.

 


Video: Sputnik News.

Lisää luettavaa:

Päivitys 26.10:

4 Comments

 1. juha II
  23.10.2020 21:10

  Armenia on lähtenyt lännen huteraan kelkkaan ja saa maksaa siitä. ”Ystävät on hankittava läheltä ja viholliset kaukaa!” Yhdysvallat ja mikseipä taas EU:kin ovat luvanneet ”ilmaisia muoviämpäreitä” siitä, että Armenian valtiojohto ja varmaankin osa kansastakin on irvistellyt Venäjälle, jonka pitäisi kaiketi pyytää 24/7 anteeksi olemassaoloaan siinä missä se on.

  Kaiketi kysyksessä on joko Venäjän kaasu- tai öljyputkesta, joka kulkee tai on suunnitteilla rakentaa Armenian ”tontin” läpi. Tietenkin, jos Armenia on siihen suostuvainen suvereeninä valtiona. Mutta suurvallathan aina osaavat ”suostutella” pienempiään. Noin vain yleisesti sanottuna. Joka tapauksessa tämä putkihanke ei tietenkään miellytä länsivaltoja, joilla itsellään ole yhtään sen ”puhtaampia jauhoja pussissa” kuin ”tikun nokkaan nostetulla” Venäjälläkään.

  On sinänsä ikävää, että Putin lähtee Turkin diktaattorin ja muslimivaltio Azerbaidzanin kelkkaan kristittyä Armeniaa vastaan, joka on tavallaan kristittynä valtiona kuin juutalainen Israel Arabien ympäröimänä. Armenian kansa on jo kerran joutunut kansanmurhan kohteeksi Ottomaanien Valtakunnan taholta, joka raakuudeltaan 1a primitiivisyydeltään vetää helposti vertoja holokaustin rinnalla ja ohikin, koska armenialaisten eläimellisestä teurastuksesta raiskauksineen ja kidutuksineen kukaan EI puhu yhtään MITÄÄN!!!

  Mainittakoon nyt vielä sekin tosiasia, että koko ”peijaisia” johti ********** butcheri aivan kuten Ukrainankin kansanmurhassa, jossa ukrainalaisia tapettiin nälkään pakkokollektivisoinnin yhteydessä. Samalla tällä teolla Stalin pyrki tarkoituksellisesti tuhoamaan ukrainalaisen nationalismin, joka on aina ollut korkealla heidän keskuudessaan. Ukrainalaiset halusivat itsenäistyä heti Tsaarin Venäjän luhistuttua WWI ja bolsivikkien v. 1917 Lokakuun vallankumouksen seurauksena. Mutta bolsevikit selvittyään sisällissodassa ”valkoisia” ja heitä avustaneita länsivaltoja vastaan. Aloitti välittömästi kurinpalautukset sisällissodan tuoksinassa ”karanneiden” ent. osavaltioiden palauttamiseksi ”ruotuun” käyttäen kaikkia kuviteltavissa olevia raakuuksia ”järjestyksen” palauttamiseksi!

  Eli siinäpä oli sen ”ajan” BLM:ää!

  Vastaa
  1. Pekka Kemppainen
   23.10.2020 21:49

   Armenia oli lähtenyt Venäjän huteraan kelkkaan, ja saa maksaa siitä. Venäjään ei nyt vaan voi luottaa.

   Vastaa
   1. juha II
    24.10.2020 13:56

    Ilmeisesti Kiinaan ja Yhdysvaltoihin voi kuin ”kirveen silmään”. Ja kun Suomi on nesteessä Venäjän kanssa kun ”siihen ei voi koskaan luottaa”. Se on tietenkin vain Venäjän syytä kun Suomi itse on käyttäytytnyt mallikelpoisesti. Suomi ja jokainen maa maa maailmassa hankkii vihollisensa aivan itse omilla toimillaan. Se, että eräs etninen ryhmä sensuroidaan pois, vaikka sen teot ovat historiallinen totuus. Merkitsee se enemmän kuin pelkoa ja alistumista näiden tahojen edessä, jotka näin todistetulla tavalla hallitsevat mailmaa samaan aikaan kuin vihaa ja arvostelua syydetään korkojen kanssa niiden niskaan, jotka eivät ole suojattuja korruptoituneilla ”laeilla”, jotka ovat taottuja itsensä jäävien tahojen taholta käyttäen matalamielistä kiristystä ja ulkokultaista ylemmyydentunnetta, jonka he ovat itse itsensä silanneet niin kuin tämä maanpiiri ei päällään muita kantaisikaan.

    Armenian ja Azerbaidzanin sodan juurisyyt ovat kommunistisen Neuvostoliiton ajoilta, koska Josif Stalin veti maansa ”sisärajan” mielivaltaisesti aivan kuten on tehty Lähi-idässä ja Afrikassakin silloisten siirtomaaisäntien tekemänä. Nyt menossa oleva konflikti muistuttaa jossain määrin Jugoslavian sisällissotaa, koska maan presidentti Titon kuoleman jälkeen Jugoslaviaa koossa pitävää suurta auktoriteettiä ei ollut enää olemassa. Vaikka maassa oli alueittain eri etnisiä ryhmiä, kuitenkin oli myös ”päällekkäisyyksiä” joko sisäisen muuttoliikkeen ja jo alunperinkin sijoittuneiden eri ”kansallisuuksien” kesken. Mitään oikeita rajoja ei kuitenkaan koskaan ollut ”hakattu kiveen”, vaan presidentti Josip Broz Tito oli kokonaisen Jugoslavian valtion valtiorajat.

    Hänen kuolemansa jälkeen kaikki hajosi sisällissodaksi, jossa purettiin kaikki patoutumat sodassa, joka on aina kaikken raain kaikista sodista, joka tavallaan oli myös tavanomainen sota, koska siinä riideltiin eri ”kansakuntien” rajoista ja pyrittiin ”kansallismielisesti” puhdistamaan ”väärät” etniset ryhmät ”omasta maasta” pois tekemällä siitä oma puhdas alue eikä ”monikulttuurinen” ongelma pesäke, jossa on kaikki tuon loppumattoman hulluden vitsaukset ja kipupisteet, jotkab eivät koskaan tule kehumalla paremmaksi tai tukkimalla kansan turvat viemällä heiltä sananvapaus vain siksi ettei valheelliseen kiiltokuvaan tulisi ainuttakaan säröä, jotka ovat niin suuria railoja, että niihin voisi vakka pudota!

    Vastaa
    1. Pekka Kemppainen
     24.10.2020 15:01

     Armen ja ja Azer-stanin riidat alkaa eräästä aavikkorosvosta 600-luvulla jKr., mikäli henkilö on historiallinen. Mitä Venäjään tulee, niin Venäjän turvatakuut liittolaisilleen ovat juuri niin luotettavia, kuin venäläinen henkilöauto: Näyttää aivan autolta, mutta….

     Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top