Putinin ajatukset länsimaiden ilmiöistä saattavat yllättää

Suomen ja Venäjän keskinäinen naapurituntemus ei ole hyvällä mallilla, selviää Elinkeinoelämän valtuuskunnan (Eva) teettämän asennetutkimuksen tuloksista. Tulokset johtuvat suomalaisten toimittajien levittämistä ”valheellisista myyteistä ja venäläisvastaisista asenteista”, totesi Venäjän presidentin tiedottaja Maria Zaharova lehdelle.

Venäjä ei ole meille -ainakin toivomme niin- enää se ”punaisen hämärän maa”, jollaiseksi se sortui 100 vuotta sitten, kun Neuvostoliitto perustettiin. Siitä seurasivat eristäytymisen vuosikymmenet, jolloin jokaisen tiedonjyvän eteen oli ponnisteltava. Tänään mahdollinen tietämättömyys onkin jo enemmän tarkkailijan omaa laiskuutta: Kaikki oleellinen kerrotaan, pidimme siitä tai ei. Tämä haastaakin meidät aktiiviseen seurantaa.

Lähestymme syvempää ymmärrystä  tarkastelemalla Venäjän presidentin Vladimir Putin puhetta, koskien maansa tavoitteita, ja mahdollisiin tuleviin tilanteisiin suhtautumista, jonka puheen hän piti 21.10. Valdain klubin, kansainvälisen keskustelukerhon, 18. kokouksessa. Poimimme puheesta kiinnostavimpia kohtia.

Maailmanlaajuisesta muutoksesta (Global Shake-up)

Presidentti Putin otti heti puheensa alkuun ”muutoksen aikakauden, jota elämme” (Global Shake-up). Sattumaa tai ei, muutoksesta puhuvat tänään kaikki, ymmärtämättömät ja ymmärtäväiset. Putin havainnollisti teemaa kiinalaisella sananlaskulla:

Kiinalaiset ovat viisaita, ja heillä on monia ajattelijoita ja arvokkaita ajatuksia, joita voimme edelleen käyttää. Yksi niistä, kuten ehkä tiedätte, kuuluu: ”Jumala varjelkoon elämisestä muutosten aikana”. Mutta me elämme jo siinä, halusimme sitä tai emme, ja nämä muutokset ovat syvenemässä ja perustavanlaatuisempia. Mutta mietitäänpä toista kiinalaista viisautta: sana ”kriisi” koostuu kahdesta hieroglyfistä – yleisössä on luultavasti Kiinan kansantasavallan edustajia, ja he korjaavat, jos olen väärässä – mutta kaksi hieroglyfiä, ”vaara” ” ja ”mahdollisuus”. Ja kuten täällä Venäjällä sanotaan, ”taistele vaikeuksia vastaan ​​mielelläsi ja taistele vaaroja vastaan ​​kokemuksellasi”.

Kohtaamamme kriisi on käsitteellinen ja jopa sivilisaatioon liittyvä”, terästi Putin ajatustaan. Hän jatkaa tästä muistuttamalla kylmän sodan loppumisesta 30-vuotta sitten. Tämäkin oli järisyttävä muutos.

”Jotka tunsivat olevansa kylmän sodan voittajia…”

Uuden tasapainon, kestävien suhteiden etsintä sosiaalisilla, poliittisilla, taloudellisilla, kulttuurisilla ja sotilaallisilla aloilla sekä maailmanjärjestelmän tukeminen aloitettiin tuohon aikaan. Etsimme tätä tukea, mutta täytyy sanoa, että emme löytäneet sitä ainakaan toistaiseksi. Samaan aikaan ne, jotka tunsivat olevansa voittajia kylmän sodan päättymisen jälkeen (siitä olemme myös puhuneet monta kertaa) ja luulivat kiipeävänsä Mount Olympukselle, huomasivat pian, että maa oli sortumassa alta jopa sielläkin, ja tällä kertaa oli heidän vuoronsa. , eikä kukaan voinut ”pysäyttää tätä ohikiitävää hetkeä”, huolimatta siitä, kuinka selvältä se tuntui.

Silloinen suuri muutos, kylmän sodan jälkeinen mannerlaattojen liikahdus, on aihe johon Putin on omien sanojensakin mukaan puuttunut toistuvasti. -Ja tämä tarkastelu koskettaa suoraan niitä asioita, joilla on ratkaiseva merkitys Suomen ja Venäjän kanssakäymiselle. ”Arvaamattomuus” ja ”pysyvä siirtymätila” ovat käytetyt sanat. Putin tähdentää, että meneillään olevat muutokset ovat ”eri kaliiberia” -näin käytettynä sanonta tarkoittaa että raskaampia- kuin tunnetussa historiassa toistuneet muutokset:

Nykyään kohtaamme systeemisiä muutoksia (systemic changes)  kaikissa suunnissa – planeettamme yhä monimutkaisemmasta geofysikaalisesta tilasta paradoksaalisempaan tulkintaan siitä, mikä ihminen on ja mitkä ovat hänen olemassaolonsa syyt.

Puhuttuaan meneillään olevasta muutosprosessista Putin muistutti Venäjän 100 vuotta sitten kokemasta hirvittävästä vallankumouksesta, -ja löysi sille vastineen: Läntisessä maailman-osassa par’aikaa riehuvan arvojen raastamisen, totaalisen nihilismin joka kiistää sukupuolierotkin. Hän ei käyttänyt venäläistä sanaa nihilismi (nihil =ei mitään, nihilismi = ei arvoja), vaikka muuten vertasi 2000-luvun ilmiöitä Yhdysvalloissa ja Euroopassa siihen tuhoon, mitä bolshevikit tekivät Venäjällä sata vuotta sitten.

Venäjä on ollut siellä jo”

Putin pieksää sanoillaan läntistä media/viihde/mainosmaailma-hemisfääriä hallitsevat ”yhteiskunnallisen edistyksen kannattajat”, joita innostaa usko, että he ovat tuomassa ihmiskunnalle jonkinlaista uutta ja parempaa tietoisuutta. Venäläisenä Putin kokee nähneensä tämän saman näytöksen jo edellisessä operetissa:

Ainoa asia, jonka haluan nyt sanoa, on, että heidän reseptinsä eivät ole lainkaan uusia. Se saattaa tulla joillekin yllätyksenä, mutta Venäjä on ollut siellä jo. Vuoden 1917 vallankumouksen jälkeen bolshevikit sanoivat myös Marxin ja Engelsin opinkappaleisiin luottaen, että he muuttavat olemassa olevia tapoja ja tapoja, eivät vain poliittisia ja taloudellisia, vaan myös käsitystä ihmisen moraalista ja terveen yhteiskunnan perustasta. Ikivanhojen arvojen, uskonnon ja ihmisten välisten suhteiden tuhoaminen, jopa perheen täydellinen hylkääminen (meilläkin oli se), rohkaisu ilmiantamaan läheisiä – kaikki tämä julistettiin edistykseksi, ja sitä tuettiin tuolloin laajalti ympäri maailmaa ja se oli varsin muodikasta, samoi kuin nykyäänkin. Muuten, bolshevikit olivat ehdottoman suvaitsemattomia muita kuin omia mielipiteitä kohtaan.

1920-luvun venäläisen äärivasemmiston ja nihilistien koko repertuaari -niin keinot kuin tavoitteetkin- ovat mukana 2020-luvun wokettavan ja cancelloivan uusvasemmisto 2.0:n toimenkuvassa. ”Woke”-, BLM-, LBGT…- ja muuta trendikkästä pakkopullaa,  jota me täällä ”vapaassa maailmassa” vastaanotamme sietokynnystä hipoen, Putin kommentoi: ”Tämä on vielä pahempaa kuin Neuvostoliiton kommunistisen puolueen keskuskomitean agitprop-osasto.

Onko Putinilla jokin viesti, meille täällä punavihreän hämärän maassa?

Venäjän presidentti mainitsi puheenvuorossaan vielä mm. koronan, Yhdysvaltain sotilaalliset takaiskut Vietnamissa ja Afganistanissa, ilmastonmuutoksen ja ympäristön pilaantumisen, ja mm. kansallisvaltiot kontra globalisaatio. Poimin puheesta vain pari aihetta, -koko stoori on linkissä. Sinne jäi vielä mielenkiintoisia sattumia poimittaviksi.

Luettavaa:

15 Comments

 1. Huru-ukko
  29.10.2021 22:31

  Tuskin se ”Putte” ihan niin kauhea on kuin täällä lännellä sanotaan, ja varsinkin täkäläinnen media. Eli tuskinpa Putin syö pikkulapsia aamiaiseksi vaikka niin täkäläinen globalistimedia antaa rivien väleissä ja joskus jopa riveilläänkin ymmärtää.
  Eikä ne venäläisetet ihmisetkään mitään pahoja ole. Kaikissa kansoissa, ja etenkin niiden johtajissa, ainakin meillä on kyllä kiilusilmäisiä koliikkinaisia johdossa. Valietttavasti!
  PS. Monelle tekisi hyvää tutustua siihen tavalliseen rahvaaseen, kansaan ja se luonteeseen ennen kuin tuomitsee ne kadotukseen jonkun epäkurantin johtaja töppäilyistä. Ei kaikki jenkitkään pahoja ole, paitsi ehkä sleepy joe?

  Vastaa
 2. Kuunnelkaa ja ymmärtäkää
  29.10.2021 23:33

  Muistetaan että Lavrov sanoin jo varmaan 10 vuotta sitten että ”venäjä ei hyväksy sitä että Suomi liittyy NATO:on”. Tämä ei ole uhkaus, se on lupaus. Ja itse näen sen niin että jos Suomi allekirjoittaa NATO-sopimuksen, niin Venäjä miehittää Suomen. Siihen kuluu aikaa kaksi tuntia,ei enempää. NATO:lta ei tule apua koska jokaisen NATO-maan on itse puolustettava omia rajojaan. Ymmärrän Putinin puheen niin että hän varoittaa meitä menemästä sinne mistä heillä on jo kokemusta.

  Samalla tavoin Lavrov sanoi aikoinaan:”Suomessa on 13 kohdetta ja 1500 ihmistä”. Eli, nuo ihmiset ovat niitä jotka pyörittävät Suomea. Politikoti eivät kuulu joukkoon koska ne eivät saa mitään aikaiseksi. Mutta ne henkilöt jotka pyörittävät esim. Suomen ATK-järjestelmiä, he ovat ensimmäisenä vaaravyöhykkeessä. Kuka välittää poltiikoista jos ei tule sähköä, lämpöä tai vettä asuntoon.

  Nyt pitäisi suomalaisten ja politikkojen olla viisaita ja korjata politikkojen tulehduttama tilanne. Ja jos sitä ei korjata ja Suomi miehitetään, niin minä ainoastaan sytytän nuotion rantaan ja alan paistaa makkaraa. Suomi on silloin saanut sen mitä se on halunnut. Ja minä en nykypolitikkoja puolusta. En edes paikallistasolla.

  Vastaa
 3. juha II
  30.10.2021 00:07

  Venäjä on ja pysyy niin kauan kuin aika antaa sen pysyä riippumatta siitä kuinka paljon tahansa lännen pumpulipäät heittelevät häränpyllyjään!

  Vastaa
  1. Pekka Kemppainen
   30.10.2021 01:07

   Parasta, että venäläiset varottavat meitä uusbolshevismista, so. woketuksesta etc: -Ei ole varaa kettuilla neukku-kommunismista, kun lännessä rakennetaan ihka omaa täyttä päätä.

   Vastaa
   1. Obelix
    30.10.2021 15:45

    Toisin sanoen: Venäläiset varoittavat suomalaisia suomalaisten toimittajien levittämistä ”valheellisista myyteistä ja venäläisvastaisista asenteista”, totesi mm. Venäjän presidentin tiedottaja Maria Zaharova lehdelle.

    Johtopäätös: Neuvostoliiton aikaisten neuvosto-proxyjen suomalainen _jälkipolvi-proxy-pesue_ on löytänyt Brysselistä uuden fiinimmän kulttuurimarxilaisen isännän venäläisten tilalle – stallaritkin ovat vihreän siirtymän siivittäminä vihertyessään vaivihkaa vaihtaneet puolta, muutamaa vanhaa tympeää, tehtävässään epäonnistunutta, stalinistista pyhäinjäännös, lue; reliikkipierua lukuunottamatta. Ai että miten niin tehtävässään epäonnistunutta stalinistista reliikkipierua? No siten niin: Otetaanpa käyttöön armeijatermi: Eihän mikään _tosissaan_ tehtäväänsä sitoutunut taistelijajoukko asetu – lippuaan heiluttaen – vapaaehtoisesti vastustajansa tykistön koordinaatteihin, koska silloin sovitusta tehtävästä tulee todennäköisesti klassinen epäonnistuminen, eli lässähtänyt pannukakku.

    Vastaa
 4. Repe
  30.10.2021 14:46

  Noin yleensä ja Putininkin tulisi muistaa ikivanha kiinalainen viisaus: ”yksi aurinko, yksi hallitsija”. Tuskin on kovin paljon arvaamista sen suhteen eikö tuo hallitsija olisi kiinalainen.

  Vastaa
  1. Pekka Kemppainen
   30.10.2021 15:03

   Kiinalaisia on syytä varoa: Maailman kinkkisin porukka, -viruksiakin tehtailevat.

   Vastaa
 5. Orang Utang
  30.10.2021 15:21

  Putinilla on todella paljon milenkiintoista sanottavaa. Hän on todellinen valtiomies isolla V:llä.

  https://n0llat0leranssi.wordpress.com/2021/10/25/venajan-presidentti-vladimir-putin-valdai-klubilla-2021/

  Lännen johtajat ovat vain ”lampaita suden vaatteissa”. Seuraajia.

  Vastaa
 6. Puolueeton
  30.10.2021 19:31

  Luin Putinin puheen ja kannattaa muidenkin lukea. Siinä on paljon asiaa.
  Ymmärsin puheesta, että Putin varoittelee länsimaita tulevasta globalistisesta vallankumouksesta. Lopputulos on pahempi kuin Venäjän vallankumouksessa 1917. Putin kuitenkin sanoi, että on länsimaitten oma asia ratkaista kyseinen onegelma, Venäjä siihen ei puutu, mutta Venäjällä on kokemuksia huonosta politiikasta ja siitä seuraavista ongelmista ihmisten elämälle, eikä toivo länsimaitten sortuvan nykyisin vallalla oleviin milettömyyksiin.
  ”Taistelu tasa-arvon ja syrjinnän puolesta on muuttunut aggressiiviseksi järjettömyyteen rajautuvaksi dogmatismiksi, kun menneisyyden suurten kirjailijoiden – kuten Shakespearen – teoksia ei enää opeteta kouluissa tai yliopistoissa, koska heidän ideoidensa uskotaan olevan takapajuisia.”
  ”Toistan, tämä ei ole mitään uutta; 1920-luvulla ns. Neuvostoliiton kulttuurimatkailijat keksivät myös jonkinlaisen uutispuheen uskoen luovansa uutta tietoisuutta ja muuttavansa arvoja sillä tavalla. Ja kuten olen jo sanonut, he tekivät sellaisen sotkun, että se saa vieläkin välillä vapisemaan.”
  ”Puhumattakaan todella hirviömäisistä asioista, kun lapsille opetetaan pienestä pitäen, että pojasta voi helposti tulla tyttö ja päinvastoin. Toisin sanoen opettajat pakottavat heille valinnan.”
  En ollenkaan moiti Putinin toimia panna mielettömät kansalaiset kuriin. Meillä ne taas ovat suuria persoonia ja saavat hyviä virkoja.

  Vastaa
 7. Räpätäti
  31.10.2021 09:33

  Eiköhän se vihakiihotus ole ollut aika vahvaa siellä Putinlandiassa jo kymmeniä vuosia. Tässä esimerkki suomalaisvastaisesta valhepropagandasta:

  https://www.adlibris.com/fi/kirja/ita-karjalan-kansanmurha-9789525412369

  ”Tässä kirjassa esitetään uusien todisteiden valossa tarkempi kuva suomalaisen Itä-Karjalan vuosien 1941-1944 miehityshallinnon rikoksista ihmisyyttä vastaan. Suomi hyökkäsi natsi-Saksan liittolaisena Neuvostoliittoon kesällä 1941 ja miehitti valtaosan Neuvosto-Karjalaa, joka oli tarkoitus liittää etnisesti puhtaaseen Suur-Suomen valtioon. Suomalainen miehityshallinto toteutti miehittämällään alueella rasismiin perustuvaa rotuerottelupolitiikkaa pakottamalla venäläiset keskitysleireihin. Suomalaiset perustivat miehittämäänsä Karjalaan 14 keskitysleiriä, 34 työleiriä, 42 sotavankileiriä ja yhdeksän vankilaa. Sodan aikana Karjalassa noin 50 000 ihmistä koki suomalaisen keskitysleirin tai muun vankeuden kauhut. Merkittävä osa keskitysleirivangeista oli lapsia. Suomalainen miehityshallinto oli osin saksalaistakin julmempi, mikä näkyi leirivankien määrässä suhteessa väestöön ja vuoden 1942 kuolleisuudessa. Miehitys johti eri arvioiden mukaan 7 000 – 14 000 ihmisen kuolemaan. Nälkään kuoli noin kolmannes suomalaisten keskitysleirien vangeista. Keväällä 2020 julkistetut Venäjän arkistojen aiemmin salaiset asiakirjat kertovat yksityiskohtaisesti karua kieltään suomalaisten keskitysleirien olosuhteista: ihmisiä nääntyi joukoittain nälkään ja pakkotyöhön, lääkintähuolto oli olematonta, toisinaan vankeja murhattiin mielivaltaisesti. Vartijoilla oli oikeus ampua lapsia, jotka karkasivat etsimään ruokaa, ja ruoskia julkisesti vankeja, jotka olivat syyllistyneet vähäisiin rikkomuksiin. On myös todisteita tapauksista, joissa naisia raiskattiin ja hyväksikäytettiin. Keväällä 2020 Venäjän Tutkintakomitea nosti syytteet Suomen miehityshallinnon toiminnasta rikosnimikkeellä kansanmurha. Tämä rikos ei vanhene. Käsillä olevassa kirjassa on kaksi osaa: professori Sergei Verigin analysoi Itä-Karjalan suomalaismiehitystä uusien tietojen valossa ja toimittaja Armas Mashin tarkastelee aiheen käsittelyä Neuvostoliiton ja Venäjän mediassa 1980-luvulta näihin päiviin. Sergei Verigin on historiatieteiden tohtori ja Petroskoin valtionyliopiston professori sekä Venäjän sotahistoriallisen seuran jäsen. Armas Mashin on suomenkielisen kulttuurilehti Carelian päätoimittaja Petroskoissa ja Venäjän sanomalehtimiesliiton jäsen. Heiltä on aiemmin ilmestynyt teos ”Sandarmohin arvoitus”.”

  Veijarit kai ovat kai tuon Sadnarmohin valeuutisenkin taustalla? Siis suomalaisilla tuholeiri / tappopaikka alueella, jonne suomalaiset eivät edes lleet edenneet?

  Vastaa
  1. Pekka Kemppainen
   31.10.2021 12:14

   On tunnettu asia, että Sandarmoh on osa Neuvostoliiton sisäistä terroria, joka muuten jatkui senkin ajan kun saksalaiset miehittivät osaa maasta. Neuvostoliiton alueella oli 1917-1953 niin ankeaa, että 1991 jälkeen monet venäläiset kysyivät, että oliko meillä ollut vierasmaalainen miehityshallinto? Minun mielestäni NL olikin #globalisaatio1.0. Projekti todettiin epäonnistuneeksi v.1991, ja lopetettiin. Se oli myös #globalisaatio2.0:n tiellä.

   Vastaa
  2. Puolueeton
   31.10.2021 12:46

   Räpätäti voisi ottaa asioista selvää ennen kuin levittää propagandaa. Suomalaiset valloittivat myös Poventsan ja Sadnarmoh jää Karumäen ja Poventsan väliin. (JR 33 Poventsan lohkolla 1944.)
   Karhumäessä oli keskitysleiri, jonne Karhumäessä ollut isäni (muonittaja) heitti leipälaatikon aidan yli nälkäisille venäläisille. Itäkarjalassa oli sotilashallinto.
   Kun tietää sotatoimien raakuuden, viitatun kirjan teksti lienee suurin piirtein totta. Suomalaisille olisi järkevää tunnustaa myös sotasyyllisyytensä Saksan liittolaisena. Ne ovat mennyttä eikä historiaa voi muuttaa, vaikka siitä voi esittää eri tulkintoja propagandaa tai totuutta lähestyvää.

   Vastaa
   1. Pekka Kemppainen
    31.10.2021 13:46

    ”Suomalaisille olisi järkevää tunnustaa myös sotasyyllisyytensä Saksan liittolaisena. ”

    Stalin oli sopimuksella Saksan liittolainen, Suomi ei. Jos luet kenraali Erfurthin päiväkirjat (löytyy suomeksi) niin huomaat kuinka Suomen ja Saksan suhteet olivat koko jatkosodan ajan hyvin herkkä alue, jota saksalaisten täytyi käsitellä aivan toisin, kuin liittolaissuhteita. Ei Suomea voi millään järkevillä perusteilla pitää edes osavastuullisena Saksan-Neuvostoliiton sodasta.

    Petroskoin kuuluisa ”keskitysleiri”, jonka aidan taakse sotakuvaaja Galina Sanko keräsi kaupungin lapsia poseeraamaan joitain päiviä sen jälkeen, kun puna-armeija oli tullut kaupunkiin, oli suljettu vain öisin. Väki kävi päivisin kaupungissa töissä normaalisti. Galinan valokuvaamat lapset olivat myös terveitä ja hyvin puettuja.

    Suomalaisten poistuttua kesti joitain päiviä ennenkuin ”vapauttajat” saapuivat. Tänä aikana kaupungin turvallisuustilanne oli heikko -rikollisten takia- ja ”keskitysleiriläisistä” osa oli palannut aidattuun leiriin, voidakseen puolustautua rikollisia vastaan. Kun puna-armeija palautti järjestyksen, he muuttivat takaisin omiin koteihinsa. Puna-armeija vapautti Petroskoin siis venäläisten huligaanien vallasta.

    Suomen armeijan vetäytyessä ne tarvikkeet, jotka eivät mahtuneet kuormastoon, oli jaettu kaupunkilaisille, -arvion mukaan kahden viikon muonat. Tätä ei Galina kerro.

    Vastaa
    1. Puolueeton
     31.10.2021 17:50

     Niinpä, mikä on historiaa, tapahtuneet vai tapahtumista kirjoitellut tarinat. Yleensä ovat tarinoita, koska kirjoittajan omat näkemykset vaikuttavat. Sodan aikaisen valokuvat ovat totta, silloin ei ollut tekniikkaa kuvien muokkaamiseen tarkoituksen mukaisiksi.
     Suomalaisille tuli kiire lähtö Kannaksen läpimurron jälkeen, joten on selvää, ettei kaikkea sotatarviketta saatu mukaan. Todennäköisesti tarvikkeet jaettiin väestön osalle, johon oli jonkinlaista luottamusta, ja suomalaisten poistuttua, venäläinen väestö vapautui ja otti tarvikkeet haltuunsa. Ellei näin tapahtunut, pitää olla hyvät perusteet muille tarinoille.

     Liittolaisuudesta: Olen nähnyt Jämärän linnoitusalueella kopion Hitlerin allekirjoittamasta hyökkäyskäskystä Neivostoliitttoon. Käskyssä mainitaan, että Suomi ja Bulgaria osallistuvat hyökkäykseen. (Vahinko ettei tähän voi littää valokuvan kopiota.) Asia oli siis sovittu jo ennen sodan alkua.
     Suomi ei suinkaan ole syyllinen Saksan sotarikoksista, mutta omistaan on ja on jopa joutunut korvauksiin kansainvälisen rauhansopimuksen mukaan. Rehellisyys tässäkin parantaisi luottamusta kansalaisten välillä.

     Vastaa
     1. Pekka Kemppainen
      31.10.2021 19:53

      ”Sotakorvaukset” ovat aseella uhaten haltuunotettua, -siis ryöstettyä. Petroskoissa elintarvikkeet jaettiin kaikille. Idea oli, että venäläiset tulevat viimeistään parin viikon kuluessa, ja väestön pitää syödä jotakin siihen asti.

      Kannaksella vetäydyttiin suunnitelman mukaisesti, viivyttäen. Mm. Siiranmäessä oli kunnon taistelut, joilla hankittiin aikaa taemman linjan laittamiseen taistelukuntoon ja miehittämiseen. Stalinilla oli kiire, -Helsinkiin, Ei ole miestä siellä näkynyt, mutta ootellaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top