Putinisti siellä, putinisti täällä, kaikkialla put put

Itävallassa rahaan ja Venäjään liittyvä skandaali kaatoi äsken hallituksen, mutta maassa maan tavalla, ja Suomessa -jos missään- ymmärretään Maan Tapa, Pitäisikö sanoa jopa syväymmärretään ja sen päälle kaksoisnormitetaan. Tarkastelemme asiaa.

Itävallassa siis poliitikolle, myöhemmälle ministerille, tarjottiin kontaktia tahoon, joka kerrotun tarinan mukaan hieroi kauppoja suuresta Wienissä ilmestyvästä sanomalehdestä. Tuleva ministeri erehtyi keskustelemaan ostajan, venäläisen yksityishenkilön, sukulaisen kanssa. Tämä sukulainen oleskeli sillä hetkellä Euroopassa, ja oli siis ostajan perheenjäsen.

Käydyssä keskustelussa visioitiin asioita, ja poliitikko esitti ilmeisesti omia toiveitaan siitä, miten lehti uuden omistajansa aikana suhtautuisi hänen puolueeseensa. Asia ei edennyt, koska kauppaa ei syntynyt. On jopa esitetty nyt jälkikäteen epäily, ettei mitään kauppaa ollut edes tekeillä, vaan väitetyn ostajan sukulainen, tai sellaisena esiintyvä henkilö, oli osa jotain lavastetta, ja kyseessä oli ansa. Tapaaminen videoitiin ja yllättäen video löytyi äskettäin.

Otetaan verrokkitapaus Suomesta, jossa on liikkunut oikeaa rahaa, ja josta on kertonut tunnettu media:

Sdp:n tuore puoluesihteeri Antton Rönnholm teki hyvää tiliä toimiessaan mukana vuosina 2011–2013 Venäjän valtionyhtiö Gazpromin South Stream -kaasuputkihankkeessa. Rönnholm hoiti hankkeessa suhteita mediaan ja päätöksentekijöihin Brysselissä ja kohdemaissa. Rönnholm perusti hanketta varten Belgiaan oman yrityksen Philotimo Consultingin, jonka hän omisti yksin ja jossa ei ollut muita työntekijöitä.

Philotimo Consultingin liikevaihto oli yhtiön tilinpäätöksen mukaan vuoden 2011 heinäkuusta vuoden 2012 loppuun saakka ulottuvalla tilikaudella 142 000 euroa, josta jäi voittoa veron jälkeen 100 000 euroa. Yhtiön liikevaihto oli vuonna 2013 reilut 37 000 euroa, josta jäi voittoa veron jälkeen 25 000 euroa.

Asian kertoi Iltasanomat 23.02.2017: Sdp:n puoluesihteeri kääri jättitilin kaasuputkihankkeella – laskutti Gazpromilta lähes 200 000 euroa.

Kyseessä on siis liikesuhde, jossa politiikan toimija myy palveluna yritykselle politiikassa saamiensa kontaktien avulla toteutettuja asioita. Siis:

 • Rahaa on liikkunut.
 • Ostajayrityksen saama ”tuote” on ollut siis tilaisuus käyttää myyjän poliittisen verkostoitumisen tuomia etuja.
 • Kauppakumppani ei ollut venäläinen yksityishenkilö, vaan Venäjän valtion omistama suuryritys, jonka toiminta on toisaalla aiheuttanut poliittista kulmakarvojen kohottelua.

Keille kaikille rahaa meni, on se kysymys, jota emme kuitenkaan esitä. Tapauksissa on kiinnostavinta, että toisenlaisessa poliittisessa kulttuurissa pelkkä aiesopimuksen valmistelu venäläisellä passilla liikkuvan henkilön kanssa, joka ei edes ollut millään post-krim-sulkulistalla, on hallituksia kaatava poliittinen skandaali, kun toisaalla pistetään fyrkkaa taskuun (taskuihin) ja hymyillään leveästi.

Eihän meillä voi hallitus kaatua, kun ei edes tiedetä saadaanko sitä pystyynkään. Menkhää kottiin, tiellä ei oo mithään nähtävää. Hys hys.

Hei, me saatiin jostain hyvä loppukevennys:

Itävallan poliittinen skandaali osoittaa, että oikeistopopulistien suhde Venäjään on hyvin erilainen kuin muiden puolueiden.

4 Comments

 1. Huono kopio
  20.5.2019 09:06

  Tämä näyttää hunolta kopiolta Stubista. Toisaalta, siitä ei hyvää kopiota sakkaan.

  Vastaa
 2. Pekka ja Pätkä
  28.5.2019 23:10

  > sukulainen … oli siis ostajan perheenjäsen

  Ehkä ei perheen jäsen.
  https://www.sott.net/article/413926-Austrian-corruption-scandal-involving-niece-of-Russian-oligarch-outed-as-Bosnian-student-paid-to-set-up-honey-trap

  Krone-lehden raportti kertoo, että videolla esiintynyt nainen on Bosnialainen maataloustieteen opiskelija, joka sai esiintymisestään palkkiota jopa 7’000 euroa.

  — Citing investigator Gert Schmidt, the tabloid revealed that the woman spoke four languages, including perfect Russian, and was the kind of blond beauty ”who interests Mr. Strache.” The paper states that the Ibizan villa the video was shot in was already bugged and had previously been used for ”other covert operations.”

  Vastaa
  1. Pekka Kemppainen
   29.5.2019 09:37

   Noinhan siinä on käynyt, että yksityisen venäläisen miljardöörin sukulaisena esiintynyt henkilö oli jotain muuta. Jossain on uutisoitu, että naisella oli Latvian passi, ei siis Venäjän. Nyt kerroit ettei ollut latvialainenkaan.

   Tapaus osoittaa tosiasioita seuraten, että huijatulla itävaltalaisella EI OLE mitään kontakteja Venäjälle, -ei yksityisiin eikä valtiollisiin piireihin:
   – Jos olisi, hän olisi helposti tarkistanut huijarin henkilöllisyyden, siis ettei tätä Venäjällö tunneta.

   Ja jos hän on joskus saanut Venäjältä rahaa, hän ei ota kontaktia ”oligarkin perheenjäseneen”, josta hän ei tiedä.

   Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top