Raakaöljyn hinta romahti 50%, hallitus suunnittelee”vahvaa säätelyä” ja ”päästökaupan laajentamista tieliikenteeseen”

Tämän päivän uutinen kertoo ennennäkemättömästä raakaöljyn Brent-hinnan laskusta, ja tavallinen autolija Pihtiputaallakin menee bensapumpulle toiveikkain mielin. Vaan miten hänen käy?

Kysyimme polttoainealan merkittävältä toimijalta, milloin saudien alennusmyynti näkyy suomalaiselle autoilijalle.

Toimitusjohtaja Mika Wiljanen ST1:ltä totesi kysymykseemme (09.03.):

”Odotamme öljyn hinnan balanssoitumista, ja seuraamme mille tasolle se vakiintuu. On hyvä muistaa, että polttoaineiden kuluttajahinnat muodostuvat monen tekijän vaikutuksesta: Raakaöljyn hinta, eurodollarin kurssi, ja arvonlisäveron ja polttoaineveron vaikutus. Raakaöljyn hinta on vain yksi tekijä.”

Liikenne ja viestintäministeriön tiedotteesta tänään (09.03.) luimme seuraavaa:

Liikennesektorilla tarvitaan EU:ssa vahvaa sääntelyä, joka ohjaa pitkäjänteisesti päästöjen vähentämiseen. Suomi katsoo, että päästökaupan laajentaminen meri- ja tieliikenteeseen vaatii huolellisen vaikutusarvion. Suomi asettaa etusijalle tehokkaat ratkaisut, jotka samalla jättävät varustamoille ja operaattoreille mahdollisuuden valita niille parhaiten sopivat päästövähennyskeinot.

Tiedämme kokemuksesta suomalaisten varustamojen valinneen ikävän usein, keinoksi reagoida Suomen megalomaanisen hallinnon aiheuttamiin rasitteisiin ja vaatimuksiin, ulosliputtamisen,  so. aluksen siirtämisen Suomen lainkäyttövallan ulkopuolelle. Teollisuus on monasti siirtänyt toimintansa Kauko-Itään, jossa tapahtuva hiilidioksidin päästäminen nauttii Gretankin hyväksyntää syystä jota emme ymmärrä.

Polttoaineen jakelijan toimintaympäristö koostuu monen tekijän yhteisvaikutuksesta, ja maailmanmarkkinat ovat yksi, Suomen poliittinen järjestelmä toinen.  Jakeluyhtiö on vastuussa viimekädessä osakkailleen, mutta kenelle vastaa ministeriö? Me suomalaiset teilläliikkujat emme voi ulkoistaa työ- ja kauppamatkojamme vaan ajelemme täällä moninkertaisen byrokratian valtakunnassa ja väistelemme kuoppia joiden täyttämiseen ei tieliikenteeltä kerätyt maksut näytä riittäneen.

2 Comments

 1. Puolueeton
  9.3.2020 18:46

  Valtio tekee mielialansa ja ministerien tunteitten määräämällä tavalla. Lainaan tähän yhden jutun, joka ei liikennettä koske.
  ”Liikevaihto nousi huimat 395,8 % ja tilikauden voitto oli 423 937 euroa sekä liikevoittoprosentti oli 3,1 %.” Kysymyksessä on erään VOK bisneksen tilinpäätöksestä. Kysymys on veronmaksajien rahoista, joita jaetaan siirtolaisbisnekseen. Ei ihme, että jotkut orvot yksilöt sitä kannattavat, 400 miljoonaa voittoa. Bisneksen liikevaihto oli 14 miljoonan paikkeilla ja oli merkittävä summa veronmaksajien piikkiin.

  Vastaa
 2. No nyt on
  9.3.2020 23:20

  No, joka muistelee historiaa niin aikoinaan BRENT tynnyri maksoi 110 dollaria, ja silloin 99 bensa 0,98mk/l (~16c/litra). Nyt kun se makoi sen 52 dollaria tynnyri, niin bensa maksoi 1,67e/l. Eli, joku teki tässä välissä 20-kertaisen katteen.

  Ja kun se laskeen entisestään niin voi itku ja hammasten kiristys. Ne jotka vaihtoivat talonsa pois öljylämmityksestä niin niitä varmaan harmittaa. Koska säästynyt kerosiini, se voidaan myydä pumpuilla. Ensimmäistä kertaa kautta historian polttoaineen kulutus pienenee. Ja se on hyvä meille.

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top