Raha ei lopu, kunhan sitä jaetaan vain kavereille: Jakaja ja käyttäjä samaa seurakuntaa

Melko tarkalleen vuosi sitten Sosiaali ja terveysministeriö päätti periä takaisin veikkausvaroja eräältä yleishyödylliseltä yhteisöltä, koska tämä varoja käyttäessään oli rikkonut hankintalakia. Se tarkoittaa että yhdistys osti saamallaan avustuksella palveluja samojen henkilöiden johtamilta yhtiöiltä, jotka istuivat myös yhdistyksen johdossa.

Tänään samaan vyyhteen liittyvä henkilö on ehdolla opetusministeriksi, -siis henkilöksi jolla on vähintään näköala pelihimoisten Veikkaukselle hävinneiden rahojen jako-pajatsoon.

Onneksi Suomi on tutkitusti maailman vähiten korruptoitunut maa, ja miten se meni? Tai sitten täällä ei tarvita mitään korruptiota erikseen, kun on maantapa ja veljet/siskot. Verkkouutiset kirjoitti viime vuoden syyskuussa:

Sosiaali- ja terveysministeriö on päättänyt periä takaisin valtion avustuksia tuettuja lomia järjestävältä Solaris-lomat ry:ltä. Kyse on yhteensä 3,2 miljoonan euron suuruisilla avustuksilla hankituista lomajaksoista. Rahat on maksettu Veikkaus-varoista. Lomalaisten omavastuukorvauksien jälkeen käytettyjä avustuksia oli runsaat 2,5 miljoonaa euroa. STM katsoo kohtuullisuusperiaatteen mukaisesti, että yhdistyksen tulisi maksaa takaisin 10 prosenttia lomajaksoihin käytetyn avustuksen määrästä. Takaisinperittävä avustus korkoineen on siten noin 254 000 euroa.

Markkinaoikeus oli kumonnut Solaris Lomat ry:n hankintapäätöksiä, perusteena hankintalain rikkominen ja yhdistyksen itsensä omistamien kolmen yhtiön suosiminen. Näiden yhtiöiden johdossa oli ollut Solariksen silloinen toiminnanjohtaja Leena Kolsi. Kolsia seurasi toiminnanjohtajana kansanedustaja Paavo Arhinmäen eduskunta-avustajan paikalta Jussi Saramo. Hän on nykyinen Vasemmistoliiton kansanedustaja, ja toiminut myös Veikkauksen hallituksessa. -Nyt alkaa kuumeta: Rahan jaosta päättävissä elimissä on samaa ihmisryhmää ja samoja naamoja, kuin rahan vastaanottajissa, ja bonuksena päälle väärinkäytös, joka on niin törkeä että markkinaoikeutta vaivataan ja rahoja peritään takaisin.

Mennäänkin vielä kymmenen vuotta takapakkia, syksyyn 2009: Alkuasunnot oy oli julkisen rahan suurkuluttajan Nuorisoasuntoliiton liikekumppani, ja jos tuleva raha on löysässä, niin se on sitä myös lähtiessaan, -kunhan täyttää oikeat taskut. Yle kirjoitti:

Alkuasunnoilta rahaa eurovaaleissa saivat ainakin kansanedustaja Antti Kaikkonen (kesk.), Niko Korte (sd.), Heikki Autto (kok.) ja Jussi Saramo (vas.). Alkuasuntojen toimintaperiaatteena on ”nuorisoasumisen kehittäminen sosiaalisesti kestävällä tavalla.” Alkuasuntojen takana on Nuorisoasuntoliitto, jonka taustalla ovat puolestaan kokoomuksen, keskustan, SDP:n ja vasemmistoliiton nuorisojärjestöt. Ainakin kolme Raha-automaattiyhdistyksen tukemaa yleishyödyllistä toimijaa on jakanut vaalirahaa. Helsingin Sanomien mukaan rahaa ovat jakaneet Nuorisosäätiö, Alkuasunnot ja Solaris-lomat.

Näin se menee. Piiri pieni pyörii, eivätkä nimet ja naamat turhaan vaihdu. Yle löysi vuonna 2013 jotain jännää: Oman avustajansa Jussi Saramon Urheilu ja kulttuuriministeri Paavo Arhinmäki istutti Veikkauksen hallitukseen. Avustajan tietämystä alalta epäiltiin. Hän on ammatiltaan tietotekniikka-asentaja.

Reaalitalouden puolella tavoitellaan joskus logistista ja prosessi-etua saman yhtiön haaliessa tuotantoketjun peräkkäisiä vaiheita. Kansalta kerätyn rahan prosessoimisessa ollaan jo pitkään osattu jouhevalla ja sutjakkaalla tavalla yhdistää sekä avustusten myöntäminen että niiden kuluttaminen.  Ministerin salkku on siis johdonmukainen jatke rahankäyttäjä-rahanjakaja -ketjulle. Onnittelemme uutta opetusministeriä, kuka hän lieneekin.

6 Comments

 1. Kona
  8.9.2020 00:07

  Valtakunnansyyttäjä tuskin kokee näin pienestä ketjutuksesta loukkaantuvansa.

  Vastaa
  1. Pekka Kemppainen
   8.9.2020 00:46

   Eipä, mutta kysytäänkö äänestäjiltä esm kuntavaaleissa?

   Vastaa
 2. Tehdäänkehitysmaayhdessä
  8.9.2020 08:50

  On maantapa tehdä kaikin keinoin maasta kehitysmaata.

  Vastaa
 3. Tehdäänkehitysmaayhdessä
  8.9.2020 14:54

  Maantapa , vain gepardihatut puuttuu

  Vastaa
 4. Aino Majava
  9.9.2020 15:22

  Saramo sai Nuorisoasuntoliitolta vaalitukea 500 euroa. Tämä tapahtui 11 vuotta sitten.

  Solaris-lomiin Saramo tuli korjaamaan edeltäjän tekemän kilpailutuksen, joka siis uusittiin.

  Näillä asioilla Saramoa nyt lyödään. Aika hyvin! 🙂

  Vastaa
  1. Pekka Kemppainen
   9.9.2020 17:22

   Kyse on laajemmasta kokonaisuudesta: Samoja henkilöitä tai vähintään kiinteästi toisiinsa linkittynyttä porukkaa löytyy sekä avustusten myöntäjästä, Veikkauksesta, että avustuksen saajasta, ja vielä loppukäyttäjästä jolta saaja ostaa palvelusuorituksen hankintalakia rikkoen. Ratkaisu ei ole ulottaa kivojen tyyppien ketju vielä ylimpään valvojaan opetusministerin salkun haltijaan. Joku on pahasti yliarvioinut suomalaisten sietokyvyn.

   Ilmiö ulottuu ilmeisesti koko poliittiseen kenttään, ja sillä juuret vuosikymmenien taakse. Teillä on Vasemmistossa leegio näitä muka-taiteilijoita ja ns. kolmannen sektorin väkeä, joka ilmeisesti painaa päätöksenteossa? Ei kai vain???

   Muistelisin, että vasemmistopuolueet keksittiin joskus muinoin ajamaan reaalitalouden palkansaajien etuja. Tänään näyttää pahasti siltä, että verokertymän kuppaajat ovat se viiteryhmä, eräänlainen ”proletariaatin” karikatyyri, joka määrää Vasemmiston politiikasta omien suppeiden intressiensä mukaan.

   Kepu ei ole ainoa puolue, jolta tarkoitus on hukassa?

   Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top