Rahoitusmarkkinat reagoivat ”tasavaltojen” tunnustamiseen

Venäläislehti kirjoittaa rahoitusmarkkinoiden reagoimisesta viime yönä tehtyihin päätöksiin, että Venäjä tunnustaa Donetskin itsejulistautuneet tasavallat, ja lähettää niihin rauhanturvaajia.

Johtavien venäläisten yritysten dollarimääräinen RTS-indeksi oli pudonnut 10 % pian kello 10 jälkeen, -jo toinen päivä kaksinumeroisia tappioita, alle 12 tuntia sen jälkeen, kun presidentti Vladimir Putin allekirjoitti asiakirjat Donetskin ja Luhanskin kansantasavaltojen virallisesta tunnustamisesta, kirjoittaa The Moscow Times tänään.

Kurssien lasku koski pankkeja, hyödykkeitä tuottavia yrityksiä, ja teknologiayrityksiä. Lehti kirjoittaa kurssinotkahduksen tasoittuneen klo 10.45 mennessä.

”Ainoa kysymys on, ovatko seuraukset ankaria vai katastrofaalisia”

Väliotsikko on talouslehti Kommersantilta, ja viittaa odotettavissa olevien teknisten sanktioiden vaikutukseen:

Viranomaisilla, yrityksillä tai Kommersantin haastattelemilla asiantuntijoilla ei ole epäilystäkään siitä, että Vladimir Putinin Donbassia koskeva päätös johtaa lännen jyrkkiin pakotteisiin Venäjää vastaan. Ainoa kysymys on, ovatko seuraukset ”kovat” vai ”katastrofaaliset”. Jälkimmäinen termi tulee esiin enimmäkseen puhuttaessa teknisistä sanktioista, joiden ympärillä on vähiten selvyyttä.

Lehtien kuulemat asiantuntijat viittaavat myös kansainväliselle rahoitus- ja maksujärjestelmälle koituviin seurauksiin:  ”Globaalin rahoitusjärjestelmän pirstoutuminen voi alkaa. Tämä on valtava isku maailmantaloudelle ja toimitusketjuille”, Sputnik Capital Managementin johtajan Alexander Losev kommentoi Kommersantille myöhään maanantai-iltana.

Mahdollisia pakotelistalle joutuvia voivat olla, Nord Stream 2 AG:n lisäksi, Sberbank (se Esko Ahon pankki), VTB, VEB.RF,  Gazprombank, RDIF, MCB, Alfa-Bank, RSHB, FC Otkritie Bank, Promsvyazbank, Sovcombank, Transcapitalbank. Ukrainan presidentti Volodymyr Zelensky on tänään vaatinut Nordstream 2:n pysäyttämistä.

Pakotteista Venäjää vastaan ei ole vielä päätöstä, mutta se nähtäneen vielä tänään. Markkinat ovat kuitenkin jo puhuneet.

 

Luettavaa:

Uutisoimme aiemmin venäläisten yritysten kurssinoususta kahden viikon alamäen jälkeen:

Venäjän rahoitusmarkkinat elpyvät, vaikka Yhdysvallat torjui Venäjän ehdotukset

 

5 Comments

 1. Euro on euro
  22.2.2022 13:45

  No joo… Pitää muistaa että Venäjällä on kauppakumppaneinaan BRICS-maat joissa jo nyt kauppa käydään omilla valuutoilla. Siksi Venäjän kauppa näkyy ulkomaailmalle niin piennä koska sitä ei käydä dollareissa.

  Ja se kaasuputki-2… Venäjä teki jo vähän aikaa sitten kaupat Intian kanssa. Se toimittaa sen kaasun Intiaan joka oli tarkoitus toimittaa eurooppaan kakkos kaasuputken kautta.

  Hyvä kysymys onkin se että kauanko Velkovenäjän kautta tulee kaasua? Ne siirtoputket ovat jo vanhoja ja ohuiksi kuluneita. Joten, jos ne menevät rikki niin kuka korjaa ne? Voisin veikata että Putinilla ei ole suurta mielenkiintoa.

  Ja saksalaiset sanovat varmaan taas kerran, kuten Obamankin pakotteiden aikana,:”Meidän tuotteita voi ostaa kolmansien maiden kautta, joten me teemme kauppaa Venäjälle niinkuin ennenkin”.

  Ja jos dollarin valta pirstoutuu niin mitä sitten? Meillä on käytössä euro jonka takaavat EU-valtiot.

  Vastaa
  1. Pekka Kemppainen
   22.2.2022 16:09

   Jotain 55% Venäjän ulkomaankaupasta käydään dollareilla, 15% euroilla. Tarkista luvut linkeistä.

   Vastaa
  2. Pekka Kemppainen
   22.2.2022 16:19

   Muistin väärin: 29% Venäjän ulkomaankaupasta käydään euroilla:

   Как отмечает источник “Ъ” на платежном рынке, если будет введен запрет на обработку трансакций российских банков американскими, через банки Европы, Азии, Африки деньги продолжат проходить. Он добавляет, что у России наибольший финансовый оборот именно с Европой, на втором месте — Китай, а расчеты с США «даже не входят в пятерку». В то же время, уточняют в Fitch, в долларах осуществляется 55% российской торговли, в евро — 29%. Более того, утверждает партнер юридической фирмы Borenius Артем Жаворонков, запрет или ограничения на трансакции в долларах затронут все валютные платежи, включая евро. «Европейские банки приняли внутренние санкционные политики, которые говорят, что попадание в американские списки может повлечь прекращение платежей в евро. То же касается швейцарского франка, шведской, датской и норвежской кроны и некоторых других валют»,— говорит он.

   Elokuussa 2019, kun Yhdysvallat kielsi valuuttamääräisen Venäjän velan ostamisen alkusijoitusten yhteydessä. Huhtikuussa 2021 pakotteet kattoivat myös ruplamääräisten velkojen alkusijoitukset. Tämän seurauksena ulkomaisten sijoittajien osuus (Venäjän federaation) liittovaltion lainalainoista laski helmikuun 2020 huipusta 34,9 % vuoden 2021 lopun 19,9 %:iin (yhdysvaltalaisten sijoittajien osuus tästä osuudesta on noin 45 %).

   Yhdessä ruplan todennäköisen heikkenemisen kanssa tämä lisää ulkoisen velkataakan jälleenrahoitukseen liittyviä riskejä. Yksityisen sektorin velka oli vuoden 2021 lopussa 27 % BKT:sta (381 mrd. dollaria, josta pankeille 80 mrd., yrityksille 302 mrd. dollaria), se kasvoi vuoden aikana 8 mrd. dollaria. Tänä vuonna HSE:n Kehityskeskuksen asiantuntijoille yritysten on maksettava takaisin velkoja 69 miljardia dollaria, pankkien – 44 miljardia dollaria. Samalla analyytikot huomauttavat, että vuoteen 2014 verrattuna pankkien ulkoinen taakka on laskenut huomattavasti, talletusten dollarisoitumisen taso ja lainat ovat vähentyneet.

   Venäjän mikroelektroniikka on eniten riippuvainen tuontiteknologioista, jopa komponenttien tuotanto maassa perustuu 95-prosenttisesti vieraisiin materiaaleihin – nämä ovat levyt, fotoresistit, erittäin puhtaat aineet, bulkki-, dispergoituneet materiaalit ja niihin perustuvat ohutkalvot sekä puolijohteet materiaaleja, mukaan lukien epitaksiaaliset kerrokset, niitä ostetaan sekä Kiinasta että Euroopasta, toteaa Basis Consortium -yhdistyksen johtaja Arseniy Brykin.

   Venäjän elektroniikkakehittäjien ja -valmistajien liiton johtaja Ivan Pokrovsky lisää, että pakotteet iskevät autoteollisuuteen ja merkittävään osaan konepajateollisuutta.

   The Russian ruble breached the symbolic 80 against the dollar bar on global markets during Putin’s speech announcing his decision, reaching 80.9 the following morning. The euro was trading at 91.36.

   Vastaa
 2. Tupauuno
  22.2.2022 13:46

  Olisikohan Esko Aho ja Paavo Lipposen aika pakata laukkunsa ja perheensä ja lähteä maanpakoon suuren Vladimir Putinin luo. Toivottavasti palkkiot on maksettu käteisruplina niin kohta niiden arvo lähentelee nollaa, mutta Venäjällähän ne tietenkin käyvät.

  Vastaa
 3. Obelix
  22.2.2022 15:06

  ”Markkinat ovat kuitenkin jo puhuneet.” Saas nähdä miten pian markkinoiden puheet vaikuttavat polttoaineiden, ruuan -ja energian hintoihin Suomessa? Eivät taatusti ainakaan hintoja alentavasti, siitä ovat pitäneet – jo etukäteen – huolen oman energia-omavaraisuutemme (turve/hiili) suomalaiset tuhoajat. Seuraavaksi lienee vuorossa koko huoltovarmuusketjumme ylihinnoittelu, entisten huoltovarmuusvarastojen tuhoamisen lisäksi/takia. (Käteinen).

  Ps. Kuka näitä naruja oikein taustalla vetelee, kun esim. veroton bensiinilitra maksaa n. 0,8€/litra ja ulosmyyntihinta on jo rapiat 2€ litralta. Ja talousasiantuntijat väittävät kuorossa, ettei bensanhinnassa laskuvaraa juurikaan ole – mielestäni aika poliittisesti ohjattuja talousasiantuntijoita.

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Scroll to top