Rajavartioston valvontakoneilla tunnit täynnä, uusien hankintaa ei voi enää viivyttää

Suomen merirajoja tarkkaillaan kahdella yli 25 vuotta sitten hankitulla valvontalentokoneella, joiden käyttöikä alkaa olla lopuillaan. Koneiden kuluminen on aiheuttanut jo yhden vaaratilanteen ja tehtävän keskeytymisen.

Rajavartioston julkaisu kuvailee tapahtunutta ongelmatilannetta:

Eilen Dornier 228 -valvontalentokoneen miehistö havaitsi kabiinissa savun hajua. Varotoimenpiteenä kone laskeutui ja savun aiheuttajaksi huomattiin valvontajärjestelmän vikaantunut tietokone.
Rajan lentokoneet ovat tulleet elinkaarensa päähän, mistä todistaa myös eilen syntynyt vaaratilanne. Rahoituspäätöstä uusille monitoimilentokoneille ei voi enää viivyttää, jotta ne voivat hoitaa tehtäviään turvallisesti ja ilman keskeytyksiä.

Lentokoneillakin on optimaalinen käyttöikänsä, jonka jälkeen niiden liikenteessä pitäminen ei ole taloudellista, eikä toimintavarmuuskaan tule saavutetuksi. Rajavartiolaitoksen lentokalustouudistusta kutsutaan MVX-hankeeksi.  Tarkoitus on korvata jo vuonna 1995 hankitut Dornier 228 -valvontalentokoneet uusilla monitoimilentokoneilla.

Nykyisten Dornier 228-valvontalentokoneiden elinkaari on päättymässä ja niiden ylläpito on käymässä vaikeaksi. Lentokoneiden huoltotarve lisääntyy, ja huollettavan koneen operatiivinen toiminta keskeytyy suunniteltujen huoltojen ja lisääntyvien ennakoimattomien vikaantumisten ajaksi. Uusien monitoimilentokoneiden hankkiminen suunnitellussa aikataulussa onkin välttämätöntä.

Rajavartiolaitoksen lentokoneilla on roolinsa merirajojen vartioinnissa, rajaloukkaajien tunnistamisessa, kalastuksen valvonnassa, Itämeren alueen merellisen ympäristönsuojelusopimuksen (HELCOM) mukaisessa ympäristönvalvonnassa, -ja ne ovat osallistuneet myös kansainvälisiin tehtäviin Euroopan raja- ja merivartiovirasto Frontexin operaatioissa Välimerellä.

MVX -kirjaimet uudistuhankkeen nimenä tulevat vanhan Merivartiolaitoksen ensimmäisen,  14.8.1930 hankitun VL Sääski II -koneen rekisteritunnuksesta OH-MVA, jota myöhemmät koneet seurasivat aakkosjärjestyksessä, päätyen nyt lentäviin Dorniereihin OH-MVN ja OH-MVO, jotka ilmailukielellä kuullostavat: ”Mike Victor November” ja ”Mike Victor Oscar”.

Dornier 228 -valvontalentokoneiden korvaaminen uusilla monitoimilentokoneilla on linjattu pääministeri Sanna Marinin hallitusohjelmaan, ja Rajavartiolaitos on valmis etenemään asiassa heti määrärahapäätöksen jälkeen. Uusien koneiden mahdollisia toimittajia lähestytty vuoden 2020 aikana tietopyynnöillä.

3 Comments

 1. Ei uusia
  26.8.2021 19:26

  Noihin ei kannata satsata pennin jeniä. Jos katsoo kuinka ne esti/toimi vuoden 2015 matu-vyöryssä niin täysin turhalta vaikuttaa koko laitos. Ei kun alas ajamaan vaan.

  Ja toisaalta, jos Venäjältä tunkee paljonkin uusia EU-kansalaisia, niin ei muuta kuin pyydetään EU:lta uudet koneet ja rahaa. Niinhän tekee mm. Espanjan, joa sai EU:lta 18.8 vaivaiset 69.6 miljardia euroa lisää. Ja vielä siitä 800 miljardin pankkitakuurahastosta korona-viruken aiheuttamiin taloudellisiin tappioihin. Koskas Suomi sais jotain muuta kuin laskuja?

  Mutta takaisin näihin koneisiin, minä äänestän että ”Ei uusia”.

  Vastaa
 2. Pekka Kemppainen
  26.8.2021 20:50

  Kuvassa siis OH-MVA ja OH-MVN, saa ite päätellä kumpi on kumpi.

  Vastaa
 3. Huru-ukko
  26.8.2021 20:55

  Näkkyy olevan Mike Victor November. Ja mie äänestän että ostetaan uusia. Vähennetään ne hankintarahat afgaanien kotiutusrahoista. Pysyy ulkosisäministereiden budjetti kuosissa.

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top