Raju väite Sloveniasta: ”Paperittomilla” on Mastercardit, joissa likviditeetin takaa UNHCR ja EU

Slovenialaisen uutisjulkaisun mukaan paperittomat turvapaikanhakijat vaeltavat Euroopan läpi kohti Saksaa ja Pohjoismaita maksaen kulunsa Mastercardeilla, joiden katteen kustantaa kortin leimoista päätellen YK:n pakolaisjärjestö UNHCR ja EU.

Slovenialaiset ja Bosnia-Herzegovinan asukkaat ovat nähneet jopa miljoonan ihmisen vaeltavan pitkin maanteitä ja taajamien läpi, mutta eivät suinkaan nälkäisinä ja kurjina. Vaatteet ovat uusia, ja taskusta vilahtaa esiin viimeistä mallia oleva älypuhelin. Liikkujat ovat olleet aivan toista maata, kuin eurooppalaiset nuoret reppuselkäturistit ja intereilaajat, joita on totuttu näkemään. Läpikulkijoiden hyviä käteisvaroja on ihmetelty.

Tutkivat journalistit haastattelivat väkeä kylissä, joiden läpi kulkureitit kulkevat, ja kauppiaita joilta kulkijat ovat ostaneet tarpeellisia asioita. Vastaukset ovat yllättäneet: Hädänalaiset turvapaikkojen tavoittelijat ovat maksaneet Mastercardeilla, joissa ei ole sen henkilön nimeä, jolle kortti on myönnetty, mutta EU:n ja YK:n alajärjestön UNHCR:n logot. Kortit kuitenkin kelpaavat, nimettöminäkin, ja pankkikorttilaite ilmoittaa kortin tunnistetun ja maksun hyväksytyn.

Bosnia, Kroatia, Slovenia ja Serbia eivät ole köyhyydestä vapaita alueita. Moni siellä asuva joutuu tekemään raskasta työtä, eikä silti saa luottotietojaan pidettyä kunnossa. Mastercard on hänelle haave, johon hän ei vielä vuosiin yllä. Sitten kylän läpi marssii röyhkeästi ylpeätä mutta toimetonta väkeä, kortteja vinguttaen.

UNHCR:llä on todellakin ohjelma, jonka teknisen ja hallinnollisen puolen hoitaa Mastercard: Turkin ja Libanonin pakolaisleireissä olevat syyrialaiset saavat YK-avustuksensa tälläisten korttien kautta. Ohjelmasta tiedetään, että vuonna 2013 pakolaisleirillä oleva perhe sai ruoka-avustusta kortille rahana maksettuna 27USD per perheenjäsen kuukaudessa. Tuona vuonna tähän ohjelmaan oli varatty 192 miljoonaa USD käytettäväksi Libanonissa, Jordaniassa, Egyptissä ja Irakissa. Myös Suomi antaa UNHCR:lle kohdistamatonta rahaa em. kaltaisiin ja yllättäviin menoihin. Vuoden 2014 loppuun mennessä 300 000 ihmistä käytti em. tavalla UNHCR:n Mastercardia.

Pakolaiselle myönnettyn YK:n ja EU:n maksaman kortin tarkoitus on olla pakolaisen toimeentulotukena pakolaisleirillä tms., -ei mahdollistamaan aikuisten interrailia ympäri maailmaa. Kortteja hallinnoivan Mastercardin olisi myös helppoa rajoittaa kortin kelpoisuus jopa sille paikkakunnalle, jolle pakolainen on rekisteröity. Näin ei slovenialaisten hankkimien tietojen mukaan ole tehty, vaan kortit kelpaavat myös Sloveniassa, ja ”Balkanin reitin” maissa.

Paikalliset asukkaat ovat jo pitkään kertoneet MasterCard-korttien käytöstä Bosniassa ja Hertsegovinassa:

”Maahanmuuttajat, jotka kulkevat tätä kautta, mutta palaavat takaisin rajalta, yrittävät jo muutaman päivän tai viikon kukuessa uudelleen murtautua (Bosniasta) Kroatiaan. Osalla heistä menee todella huonosti, mutta monella on hämmästyttävän hyvät varusteet, ja huomatkaa: Uusia kenkiä, uusia vaatteita, hienot älypuhelimet, jopa teräaseita. Osa heistä maksaa ostoksensa myös Mastercard-luottokorteilla, joissa ei ole nimeä. Niissä on vain joku numero. He nostavat rahaa automaateista, emmekä tiedä kuka maksaa heille: ” Kertoi syyskuun alussa paikallinen poliisi. Maahanmuuttajat ostavat suuria miekkoja ja veitsiä kaupoista. Milloin veronmaksajat kyllästyvät tähän hulluuteen?!

Näiin siis käydään maahanmuuttopoliittista keskustelua Sloveniassa, jonka kautta on tultu Tornionjoelle asti. Ymmärrettävää, ettei suomalainen koulukeittiön ape kelpaa, kun matkalla on syöty kolmen tähden ravintoloissa.

Asiasta kertoi NOva24TV 30.10.2018.

UNHCR:n avustusohjelmien valvonta näyttää pettäneen? Jo korttien vingutus Balkanilla kertoo, etteivät avustukset mene niille joille ne on tarkoitettu.

6 Comments

 1. Joonas duunari
  4.11.2018 10:41

  Voi vittu saatana perkele.

  Vastaa
  1. Spetelonko
   5.11.2018 20:52

   Ja sinä peruspertti uskot kaiken propagandan mitä näistä pakolaisvastaisista entisistä itäblokin maista tuutataan! Voi hyvää päivää.

   Vastaa
 2. KelaGold
  4.11.2018 13:55

  Kela Goldille kilpailija.

  Vastaa
 3. Kyselijä
  4.11.2018 16:39

  27 dollaria kuukaudessa, sillä ei ravintoloissa käydä.

  ”Ymmärrettävää, ettei suomalainen koulukeittiön ape kelpaa, kun matkalla on syöty kolmen tähden ravintoloissa.”

  Vastaa
  1. Pekka Kemppainen
   5.11.2018 16:42

   Ei varmaan jää tienestit siihen 27 egeen jota maksetaan pakolaisleirillä oleville?

   Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top