Rakkauden ammattilainen

Viime aikoina Suomen mediassa on törmännyt uuteen erikoiseen ilmiöön. Kuin sieniä sateella ilmaantuu lehtien artikkeleihin suomalaisia naisia kertomaan ammatinvalinnastaan prostituoituna. Mikä on eniten järkyttänyt yleisöä sosiaalisessa mediassa on se, että näissä artikkeleissa annetaan ymmärtää miten työ seksipalveluiden myyjänä on ammatinvalinta muiden joukossa, kuten esimerkiksi Isa Häkkinen mainitsee Ylen artikkelissa. Tosin Ilta-Sanomissa esiintyvä Myy “ei ihan kaikille alaa suosittele”.

Näissä jutuissa yleensä verrataan seksityön helppoutta suhteessa johonkin raskaaseen matalapalkka-alan ammattiin, mainitaan miten seksityö on vähähaittainen tapa hankkia tienestejä opiskeluaikoina tai puhutaan työn psykologisista puolista myönteisellä tavalla miten seksinmyyjä tulee enemmän sinuiksi oman seksuaalisuutensa kanssa. Näitä prostituoitujen kokemia positiivisia kokemuksia alaltaan tykitetään menemään jutuissa sarjatulena, alustana miljoonien lukijoiden mediatalot ja yleisönä kaikki joilla on pääsy internetiin.

Harmitonta fantasiaako?

Se mikä on ongelmallista on, että prostituutiota koskevissa jutuissa ohitetaan työn negatiiviset puolet tai nekin tuodaan esiin jopa positiivisessa valossa. Myyllä esimerkiksi käy asiakkaina itseään paljon vanhempia miehiä jotka pitävät siitä, että 24-vuotias Myy voi pukeutua hyvin nuoren näköiseksi seksipalveluita varten. Efebofilia- ja insesmimyönteiset miehet jotka ovat kiinnostuneita teini-ikäisistä tytöistä ja eivät voi laillisesti harjoittaa intohimojaan voivat ostaa seksiä täysikäiseltä naiselta joka pukeutuu lapseksi. Ilta-Sanomien jutun haastattelema Myy ei näe tässä mitään ristiriitaista eikä Ilta-Sanomat mitään kummallista julkaistessaan tällaisen jutun klikkien toivossa. Siinä menee hiuksenhieno raja onko asioiden esilletuonti mediassa ilmiöiden tarkastelua vai niiden tuomista osaksi vallitsevaa kulttuuria. Kun pohjasävy jutussa on positiivinen niin silloin kyse on mielestäni viimeksi mainitusta. Vai aikooko Myy joskus 20 vuoden kuluttua kertoa työtä hakiessaan että myin nuorena keski-ikäisille miehille lapsiseksikokemusta?

Elämää vedenpaisumuksen jälkeen

Ylipäänsä näistä jutuista puuttuu täysin se näkökulma, että vaikka elämää on tässä ja nyt niin sitä tulee mahdollisesti olemaan myös vuosikymmenien päästä. Millainen tulevaisuus on prostituoituna toimineella naisella? Naisasialiitto Unionin vuoden 2006 tiedotteen mukaan entisten prostituoitujen joukossa esiintyy traumaperäistä stressihäiriötä moninkertaisesti enemmän verrattuna sotaveteraaneihin. Prostituutio altistaa prostituoituja väkivallalle, seksitaudeille ja fyysisille sekä psyykkisille ongelmille. Prostituution stigma säilyy elämän loppuun asti, se voi sulkea työ- tai yksityiselämässä monia ovia, sen esilletulo voi altistaa entisen prostituoidun lapset kiusaamiselle, se altistaa entisen prostituoidun lukemattomille sellaisille ongelmille joita ei näe edes kristallipallosta. Mistä tämän ammatin valinnut ihminen voi tietää mitä henkisiä ongelmia ammatinvalinnasta vielä koituu? Mitä sitten kun kohtaa joku päivä elämänsä rakkauden joka ei mennyttä elämää hyväksykään? Menneisyyden valinta joka on tehty helppoa rahaa ajatellen voi muuttaa koko loppuelämän suunnan.

Kaikki miehet ovat sikoja

Lisäksi suurin ongelma on vääristynyt seksuaalisuus. Kun asiakkaat ovat miehiä jotka ostavat seksiä piirtyy seksinmyyjälle alitajuinen kuva miehistä negatiivisessa valossa. Myös Myy sanoo jutussa, että “Jos haluaa menettää uskonsa miehiin, niin se kyllä tapahtuu hyvin nopeasti tällä alalla!” Näissä jutuissa korostetaan aina sitä miten seksinostajamiehet ovat aivan tavallisia miehiä, joilla on parisuhteet, perheet tai avioliitot, jotka voivat olla toisaalta sinkkuja, nuoria tai vanhoja, rikkaita tai köyhiä. Se, mitä ei kuitenkaan sanota näissä jutuissa on se, että yksittäinen seksinmyyjä tuntee työnsä kautta vain tämän tietyn ryhmän jäseniä eli miehiä jotka ylipäänsä ostavat seksiä. FINSEX-tutkimuksessa vuonna 2015 selvisi, että 12,1 prosenttia miehistä myönsivät joskus ostaneensa seksiä. Naisista sama lukema oli 0,3 prosenttia. Tämä ei taida kattaa kaikkia perheenisiä ja vävypoikia, naapureita tai työkavereita. Silti, vaikka jokainen maailman mies ostaisi seksiä niin miten tämä olisi moraalisesti huonompi asia kuin myydä kaupaksi menevää tuotetta? Eihän sen pitäisi olla kun myyminenkin on niin hieno asia.

Kuka saa ja keneltä

Mikä on kuitenkin sairainta tässä asiassa on se, että näiden artikkelien naiset antavat kasvonsa ilmiölle jonka taustapiruna on lähinnä median tarve tehdä klikkiuutisilla rahaa. Toivon että nuoret naiset ja miksei myös pojat miettisivät kaksi kertaa ennen, kuin uskovat myyjien suulla kerrottuja selityksiä helposta rahasta. Yleensä asiat jotka ovat olevinaan helppoja tai harmittomia eivät sitä kuitenkaan ole. Tiedotusvälineetkin ovat usein voittoa tavoittelevia firmoja joilla on viimeisenä mielessä juttujensa kohteiden tai lukijoidensa intressit. Enemmän heitä siinä pelissä kiinnostaa omat tai taustapirujensa tavoitteet.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top