Ranska 1892: Varainvalvonnan pettäminen kaatoi hallituksen

Vuoden 1892 Panama-skandaali on historiallinen, vaikka se onkin jäänyt myöhempien poliittis-taloudellisten skandaalien ja miljardikuprujen varjoon. Panaman kanavan rakentamista aloitelleen ranskalaisen hankkeen läpiajamisessa, riskien ja virheiden peittelyssä, -ja niistä koituneissa poliittisissa seurauksissa- on jotain ajatonta ja iätöntä,  joten tarkastelemme ja kertaamme.

Panaman kannaksen läpäisy laivojen kuljettavalla kanavalla oli bisnestä parhaimmillaan: Menestys oli varmaa, ja sijoittajat ryntäsivät merkitsemään joukkovelkakirjoja ja osakeanneilla oli hyvä vastaanotto pörssissä. Suurelle hankkeelle pelkkä taloudellinen mielenkiinto ei riittänyt, vaan Ferdinad de Lesseps’n perustama Compagnie Universelle du Canal Interocéanique de Panama kietoutui poliittisiin piireihin, junailleen itselleen mieluisia päätöksiä Ranskan hallitukselta. Myöhemmin tämä vie ministereitä vankilaan ja jätti lähtemättömän tahran itsensä Georges Clemeceaun nimeen, ja aiheutti hänelle murskatappion vuoden 1893 vaaleissa.

510 kansanedustajaa, joiden joukossa kuusi ministeriä, joutui kuprun puhjettua syytteeseen lahjusten ottamisesta kanavayhtiöltä, ja vankilatuomioitakin jaettiin. Kun parlamentaarikkoja yhtiön puolesta pehmittäneiden lobbareiden joukossa oli useita juutalaisia, sotkun selvittely aiheutti Ranskassa ikävän ja pitkällisen antisemitismin aallon, totesi myöhemmin Hannah Ahrendt juutalaisvastaisuuden historiaa tutkiessaan. Parlamentin nationalistinen oppositio otti korruptioskandaalista kaiken irti, ja monarkistit riemuitsivat tasavaltalaispuolueen rappiosta.

Sopimus alueen vuokraamisesta kanavaa varten oli tehty Kolumbian hallituksen kanssa jo 1878, mutta rakennustöitä viivyttivät luonnonolot, ja epärealistinen suunnitelma rakentaa vesiyhteys ilman sulkuja, merenpinnan tasoon. Vuonna 1888 oltiin jo siinä pisteessä, että valtio huudettiin apuun, -ja korruptiovyyhti otti kierroksia. Kuitenkin jo 4. helmikuuta 1889 pariisilainen tuomioistuin, Tribunal Civil de la Seine, nuiji kanavayhtiön konkurssin päätetyksi. Siihen mennessä yhtiöön oli sijoitettu 1,8 miljardia kultafrangia,  noin 800 000:n ranskalaisen rahat, -joukossa tuhansia piensijoittajia.

Mitä oli tapahtunut: Hyvän maineen omaava Suezin kanavan rakentaja de Lesseps oli nimellään houkutellut sekä yksityistä että julkista rahaa hankkeeseen, jonka riskejä salattiin, ja jota tekohengitettiin vastuuttomasti, myös huippupoliitikkoihin tukeutuen. Pitkitetty epäonnistumisen myöntäminen moninkertaisti vahingon, ja yleisö vaati poliitikkojen päitä vadille.

Suosittu bulevardilehti esittikin poliitikot ja rahamiehet raamatullisessa valossa:

Kun kansalaiset alkavat nähdä poliittiset edustajansa tämänkaltaisina, silloin horjuu yhteiskuntajärjestelmä. Poliittinen tilanne saattaa muuttua labiilimmaksi (helpommin horjutettavaksi), ja kaikenlaiset ääriliikkeet saattavat saada elintilaa. Eikä mitään #vihapuhetta enää tarvita: Poliittinen establishment on tehnyt sen itse, teoillaan.

Edustuksellisen poliittisen järjestelmän tärkein ominaisuus ja ”kruununjalokivi” on luottamus: Valtion legitimiteetti ei perustu virkakoneiston valtaan, eikä poliisin oikeuksiin urkkia, vaan kansalaisten lojaalisuuteen. Jos joskus joudumme poliittisista vastuunkantajista puhuessamme käyttämään Paavo Ruotsalaisen sanontaa. olemme hukassa: ”Yksi sinulta puuttuu ja sen mukana kaikki.”

Luettavaa aivan toisesta asiasta:

Pauli Vahtera 02.04. 2021: Ei tämä kirjoittaminen ihan turhaa hommaa ole. VTV tulee menemään isoon remonttiin. Kerrankin media tarttui suoraan lapaan annettuun syöttöön. Olisipa huomioinut sadat muut kirjoitukseni. Ehkä Suomi olisi parempi paikka. Iltapäivälehdet pitkäperjantaina.

4 Comments

 1. Yhteiskuntamme on pahasti sairas
  2.4.2021 13:08

  Niin onko valtio olemassa kansalaisiaan varten vai kansalaiset valtiota varten? Nykyisin tuo jälkimmäinen on ilmeisen selvä. On todella härskiä ja jopa rikollista ajaa omia sairaita agendojaan kaikkien haitaksi ja kerätä rahaa ja etuja julkisissa viroissa ja politiikassa.

  Julkisen sektorin pitäisi vain ja ainoastaan olla olemassa kansalaisia varten, eikä sen tule olla mikään pöhöttynyt mammuttiorganisaatio, joka verojen myötä rasittaa koko kansaa.

  Julkisella puolella siis pitäisi vain järjestää ja hoitaa yhteiset asiat parhain päin ja saatavan korvauksen tulisi olla kohtuullinen millä tulee toimeen, eikä mikään 30 000 eur/kk niin kuin jollain YLE:n tj:llä.

  Vastaa
 2. juha II
  2.4.2021 15:01

  En ymmärrä mitä ”ikävää” on juutalaisvastaisuudessa silloin, jos he vain ”niittävät sitä mitä ovat kylväneet”. Yksi perussääntö maailmassa on se, että silloin kun kaikilla muilla menee pirun huonosti, Silloin juutalaisilla menee ”normaaliakin” paremmin, Esim, korona on moninkertaistanut Yhdysvall’oissa jätti-firmojen tuloksia mm. Amazon, Facebook ja mitä näitä kaikkia sitten onkaan, Suuret ylikansalliset lääkefirmat ovat kolminkertaistaneet tulonsa kuten myös yksittäiset monimiljardöörit eli se 2% Yhdysvaltain väestöstä,

  Samaan aikaan tavallise6t ihmiset ja pk-yrittäjät ovat elämänsä kusessa!
  Hämeenlinnalainen ”Sokerileipurin” omistajanainen kyynelehtii vuolaasti, koska hänen ”rakkautensa” ja ”lapsensa” on haettu konkurssiin. Parerisodan hoiti hänen miehensä, koska hän itse on aivan loppu surusta.

  Samaan aikaan perkeleen ämmät keikailevat hallituksessa korruptio rahoillaan tuhoamassa kokonaisen Suomen hellvettiin!!!

  Saatana tässä itkemään joitain juutalaisia kun koko Suomi tuhotaan kivijalkaan. Vieläkö pitäisi jurnuttaa saksalaisten poltetun maan taktiikasta Lapissa, josta tosin vässykkä hienot suomalaiset vastuu poliitikot eivät suostuneet sanomaan yhtään mitään korvausvaatimuksen muodossa kun Saksan liittokansleri vieraili Suomessa joskus ennen EU-jäsenyyttä,

  Vastaa
  1. Merceeri
   2.4.2021 17:06

   ”Saatana tässä itkemään joitain juutalaisia kun koko Suomi tuhotaan kivijalkaan.”

   Tämän takia en hyväksy antisemitismiä:

   Tiedät varmaan, että jo 1700-luvulla ns.”rahajuutalaiset” peittivät ovelasti syntyperänsä, mutta osoittivat syyttävästi sormella tavallisia juutalaisia omista OHIVEDOISTAAN. Juutalaisten koko tragedia, mukaan lukien antisemitismi, on siinä, että tavalliset juutalaiset ovat vielä tänäkin päivänä, sinisilmäisen lojaaleja juutalaisen syntyperänsä takia näille heidät, sekä myös kristityt pettäneille ”rahajuutalaisille”. (Tämän päivän tilanne) Itseasiassa tämä lojaalius on meidän kaikkien yhteinen tragedia!
   Jos kristityistä kirkkokunnista tai yms. sekulaareista löytyisi yhtä paljon munaa, kuin löytyy messiaanisjuutalaisesta Amir Tsarfatista, niin ongelmat, joiden kanssa nyt painitaan, olisivat paljon helpommin ratkaistavissa.

   Vastaa
   1. juha II
    3.4.2021 12:59

    En minä ole vastuussa sen enempää juutalaisten omista pesänlikaajista kuin muslimien itsensä aiheuttamasta ”rasismista” niiden harvojen, todella harvojen kunnon muslimien kärsimästä rankoista epäluuloista, koska – ikävä kyllä – näiden siskot ja veljet ovat pääsääntöisesti potentiaalisia islamistiterroristeja. Juutalaiset ja muslimit vihaavat valkoiusia kristittyjä patologisesti. Juutalaiset osaavat sen vain peittää paremmin ja käyttävät surutta antiseminismikorttia, aina ja kaikkialla hiljentääkseen asiallisenkin kritiikin. Esim. Espanjassa on tai juutalaiset ovat ajamassa lakia, jossa mikään asia ei ole heidän syytään. Jos asia todellisuudessa näin on, silloin kysymyksessä on itsensä korottaminen epäjumalaksi aivan kuten Rooman keisareilla ja nyt jopa Rooman Paavikin on tehnyt.

    Yleispätevästi sanottuna juutalaiset ovat kohdanneet useita Jumalan rangaistuksia omasta kovakorvaisuudesta ja kerenttiläisestä Mooseksen uskon tulkinnasta, jossa heidän oma ylpeytensä ja ahneutensa on noussut kaiken muun yli-. Koko Uusi Testamenttihan on täynnä sitä sen ohella, että Jeesus kertoi Jumalasta, joka oli lempeä ja armollinen Jeesuksen oman sovitustyön ohella. Pahiten juutalaisilla ”kuppi meni nurin” kun Jeesus julisti olevansa Jumalan Poika!

    Yhdysvalloista lähtenyt kristinuskon korruptio syystä voimakkaasta vaikutusvallasta amerikkalaisessa yhteiskunnassa. Juutalaiset ovat luoneet ”kristinuskon”, joka on itse asiassa ”juutalaisten palvontauskonto” kaikessa ja kaikkialla. Juutalaiset pitävät kristinuskoa epäpyhänä, koska se ei ole yksi jumalinen uskonto kuten islam on. Siksi juutalaiset kunnioittavat sitä paljon enemmän. Eräs juutalainen akateemisesti ja juutalaista uskoa tunnustavana kertoikin eräällä luentoesityksessä juutalaisilla menneen paljon paremmin silloin kuin muslimit ovat olleet vallassa kuin vastaavasti kristittyjen aikana. Tästä oli hyvänä esimerkkinä hänen mielestään muslimien valloittama Espanja, jonka erään kaupungin portit avasivat juutalaiset tehtyään siitä kaupat maurien kanssa. Kukin voi kuvitella millainen teurastus oli tästä seurauksena kristityille.

    Paljon olisi muutakin, mutta tyydyn lopuksi lainaamaan Israelin pääministeri Benjamin Netanyahun luonnehdintaa meistä kristityistä: ”Kristityt ovat pohjasakkaa, mutta sitä ei pidä sanoa heille, vaan heitä on käytettävä hyväksi niin paljon kuin mahdollista!”
    Ja pojasta on polvi parantunut, sillä hän twiittasi twiitin parisen vuotta sitten, jossa hän yllytti muslimeita valtaamaan jonkin pikku saaren Espanjalta vallan alle.

    Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Scroll to top