Marraskuussa 2015 tapahtuneiden terrori-iskujen jälkeen voimassa ollut poikkeustila päättyi 30.10.2017. Sen korvasi 1.11.2017 voimaan tullut sisäistä turvallisuutta ja terrorisminvastaista taistelua koskeva laki. Uusien terrori-iskujen mahdollisuutta ei voida sulkea pois.
Laki laajentaa viranomaisten oikeuksia koskien mm. henkilöllisyystarkastuksia, kotietsintöjä ja kotiarestiin asettamista sekä yleisötapahtumien ja langattomien verkkojen valvontaa. Uusien terrori-iskujen mahdollisuutta ei voida sulkea pois, ja Ranskan viranomaiset pitävät yllä vahvistettua turvallisuusvalmiutta.
Ranskan sisäministeriö tiedottaa mahdollisesta poikkeavasta turvallisuustilanteesta verkkosivuillaan http://www.interieur.gouv.fr ja Twitterissä http://twitter.com/Beauvau_Alerte.
Kriisitilanteessa seuratkaa Ranskan viranomaisten tiedotteita ja paikallisia tiedotusvälineitä, mm. englanninkielinen televisiokanava ja verkkomedia France24 http://www.france24.com/en/ . Ranskan viranomaiset viestivät pääosin ranskaksi.
Edustusto tiedottaa kriisitilanteessa somekanavillaan Facebookissa http://www.facebook.com/AmbassadeFinlandeParis ja Twitterissä http://twitter.com/AmbFinlandePAR .
Yleistä valvontaa on lisätty viime vuosina esimerkiksi julkisessa liikenteessä, yleisötapahtumissa ja turistinähtävyyksissä, julkisten tilojen ja kauppakeskusten ovilla tarkastetaan laukut, poliisi voi pyytää kadulla ihmisiä esittämään henkilöllisyystodistuksen ja rajoilla viranomaiset voivat tarkastaa matkustusasiakirjat.
Pidä voimassaoleva matkustusasiakirja (passi tai henkilöllisyystodistus) mukana Ranskassa liikkuessasi, mutta pidä niistä hyvä huoli, sillä varkaudet ovat lähes jokapäiväisiä Ranskassa. Varaa riittävästi aikaa lentokentälle tai juna-asemalle menoon.
Rikollisuus rehottaa:
Ole valpas erityisesti suurissa väkijoukoissa, turistinähtävyyksien liepeillä, sisällä museoissa sekä metroissa ja junissa. Pariisiin Charles de Gaullen lentokentältä tullessa kannattaa valita juna, joka pysähtyy seuraavan kerran vasta Gare du Nord -asemalla. Monet väliasemista sijaitsevat melko huonomaineisilla alueilla, ja junissa on tapahtunut varkauksia. Lentokenttätaksit ovat nykyään kiinteähintaisia (CDG 50-55€, Orly 30-35€).
Passi, rahat, luottokortit kannattaa pitää erillään toisistaan. Jätä osa rahoista ja passin kopio esimerkiksi hotellin tallelokeroon.
Kun liikut autolla, pidä ovet lukittuina ja käsimatkatavarat auton lattiatilassa. Liikennevaloissa varkaat saattavat pysähtyä auton rinnalle ja varastaa näkyvissä olevat tavarat – jopa rikkomalla ikkunalasin. Pysäköityyn autoon ei kannata jättää mitään arvotavaroita, ei edes tavaratilaan, automurtoja on tehty erityisesti Etelä-Ranskassa. Asuntoautolla tai asuntovaunun kanssa matkustavia kehotetaan välttämään yöpymistä vartioimattomilla tienvarsi- tai levähdyspaikoilla.
Jos matkustusasiakirjasi katoaa tai varastetaan, kotimatkaa varten Ranskassa asiakirjaksi riittää yleensä poliisipöytäkirja. Myös matkustusasiakirjan kopio helpottaa matkustamista. Lentomatkailijan tulee varmistaa asia omalta lentoyhtiöltään. Tapahtuneesta on myös hyvä ilmoittaa suurlähetystöön.
Jos passisi katoaa tai varastetaan, tee siitä ilmoitus paikalliselle poliisiasemalle. Mikäli kohdemaassa ei ole Suomen edustustoa, hae hätämatkustusasiakirjaa (ETD = Emergency Travel Document) toisen EU-maan edustustosta.
Ota kopiot tärkeimmistä asiapapereista kuten passista ja lentolipuista. Säilytä ne erillään alkuperäisistä.
27.6.2019 18:47
Joskus 1970-luvulla varoiteltiin Afrikkaan matkustavia samalla tavalla.
Nyt on Afrikka tullut Ranskaan.
27.6.2019 23:44
Haluaisin listan maista joissa terrori-iskun mahdollisuuden voi toistaiseksi poissulkea. Itse sain yhteensä 3 pientä (km2) maata.