Ranskan ulkoministeri tänään Bagdadissa: Ranska tuomitsee Turkin iskut Irakin alueella

Yhä islamistisemmin käyttäytyvä Turkki on vaivihkaa ulottanut sotilaallisen läsnäolonsa Irakin alueelle, ja tehnyt ilma-iskuja oman väitteensä mukaan kurdijärjestö PKK:ta vastaan. Kahden Irakin rajajoukkojen upseerin menehtyminen Turkin hyökkäyksessä on kärjistänyt tilannetta, ja Ranska on asettunut Irakin puolelle, NATO-liittolaisensa Turkin tekemiset tuomiten.

Bagdadissa vieraileva Ranskan ulkoministeri Jean-Yves Le Drian otti tänään kantaa tuoreeseen rajavälikohtaukseen, jossa saivat surmansa kaksi korkeaa irakilaista upseeria ja PKK-järjestön vanhempi komentaja. Turkkilainen drone pommitti heidän tapaamistaan, jossa oli tarkoitus selvittää PKK:n ja Irakin rajajoukkojen välistä selkkausta. Ministeri Le Drian on valtiovierailulla Bagdadissa.

”Ranska pahoittelee tätä vakavaa kehitystä”, Ranskan ulkoministeri Jean-Yves Le Drian sanoi torstaina tiedotustilaisuudessa. ”Ranska on erittäin sitoutunut Irakin suvereniteetin täyteen kunnioittamiseen.”  ”Ranska tuomitsee kaikki tämän suvereniteetin loukkaukset.”

Turkkilaisten isku tapahtui tiistaina Irakin Kurdistanissa, Bradostin alueella. Surmansasaanut PKK-upseeri on nimeltään Murat Kalko. PKK on vahvistanut uutisen. Samassa iskussa menehtyivät kaksi Irakin rajajoukkojen komentajaa, jotka olivat tulleet neuvottelemaan Kalkon kanssa maanantaina (11.08.) tapahtuneesta selkkauksesta irakilaisten ja PKK:n välillä. Irak, kuten ei myöskään Pohjois-Irakin kurdi-itsehallinto, ei hyväksy PKK:n toimintaa Irakin alueella.

Turkki käynnisti sotilaalliset maaoperaatiot Irakin alueella kesäkuun 15., väittäen tavoitteekseen PKK:n toiminnan lopettamisen rajaseudulla. Näissä sotatoimissa on menehtynyt seitsemän siviiliä, ja ne ovat ulottuneet jopa 40km Irakin alueelle. PKK:ta pidetään terroristiryhmänä, mm. USA:ssa.

Turkin puolustusministerin vierailu Bagdadiin peruutettiin Turkin drone-iskun takia, ja Irak vaatii Turkin joukkoja poistumaan alueeltaan ja Irakin ilmatilasta. Irakin ulkoministeri Fuad Hussein kertoi tänään ottavansa yhteyttä Arabiliittoon, Egyptiin, Jordaniaan, Saudi-Arabiaan ja Kuwaitiin, hakien arabimaiden tukea ”vaarallisen kehityksen katkaisemiseen”.

Turkin ulkoministeriö vaati Irakia ottamaan vastuun PKK:sta rajojensa sisällä: ”Niin kauan kuin PKK:n läsnäolo Irakissa suvaitaan, Turkki, kuten nyt, on päättänyt ryhtyä tarvittaviin toimiin rajojensa turvaamiseksi missä ja milloin vain ilmenee.”

Ranska ja Turkki ovat eri puolilla myös itäisen Välimeren kysymyksessä: Turkki on ottanut jyrkän asenteen rantavaltioiden, mm. Kreikan, pyrkimykseen suojella etujaan merenpohjan kaasuvarojen suhteen. Ranska on asettunut tukemaan Kreikkaa.

Turkki toimii sotilaallisesti tällä hetkellä omien rajojensa ulkopuolella mm. Syyriassa, Libyassa, Azerbaidzanissa, ja Irakissa, kuten juuri kerroimme.

  • Ranskan ulkoministerin Irakin-vierailusta kertoi tänään Rudaw.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top