Ranskassa meneillään ennennäkemätön kirkkojen-tuhoamis kampanja: 875 kirkkoa vandalisoitu v.2018

Ranska kokee nyt poikkeuksellista hyökkäystä kulttuuriaan ja kulttuuriperintöään kohtaan. Pelkästään viime vuonna tuhopolttajat tai vandaalit vahingoittivat 875 kirkkoa. Edes toisen maailmansodan aikana ei koettu saman mittakaavan tuhoa yhtä lyhyessä ajassa.

Ranskan katolinen kulttuuriperintö on myös osa meidän suomalaista historiaamme. Turun piispoista oppinein, Olavi Maununpoika, vietti paljon aikaa Ranskassa 1400-luvulla, ollen vuorollaan myös Sorbonnen yliopiston rehtorina. Sieltä siis haki oppia kirkolliset vastuutehtävänsä Kirkkonummen kirkkoherranana aloittanut prelaatti. Yhä paikallaan seisova Kirkkonummen kivikirkko saikin alkunsa juuri hänen virkakaudellaan. Äskettäin tuhopolton kohteeksi joutunut Saint-Sulpice on nimetty erään hurskaan ranskalais-piispan mukaan, ja paikalla on ollut kirkko jo 1200-luvulla. Nyt, vielä toistaiseksi, olemassaolevaan katederaaliin johtanut rakennusvaihe alkoi vuonna 1646, suomalaisten opiskelijoiden jo jäätyä pois ranskalaisista yliopistoista.

Saint Sulpice on niitä vanhoja kirkkorakennuksia, joihin liittyy kiinnostavia ja mielikuvitusta herättäviä arvoituksia. Jos Chartres’n katedraalin lattialabyrintti on ladattu tuhansia vuosia kristinuskoa vanhemmilla elementeillä, niin Saint Sulpicen lattiaan messinkinauhana upotettu ”Ruusulinja” ei ole yhtään vähemmän älylliseen pohdintaan ja totuttujen ajatusten haastamiseen kutsuva asia. Se on siellä, jokainen voi itse käydä katsomassa, mutta mikä se on?


Linja on merkitty messinkiupoksena myös obeliskiin.

Monissa vanhoissa kirkoissa on havaittavissa rakenteiden kompassisuuntiin, -tai oikeammin suuntaukseen taivaankappaleiden nousujen ja laskujen mukaan, kätkettyjä viestejä. Saint Selcupessa ne on merkitty obeliskilla, lattian metallilaatalla ja ikkunan valopisteen projektiolla. Kertooko asetelma muutakin, kuin kirkolle(kin) tärkeät päivämäärät, sen tarkasteluun ei nyt aika riitä.

Asiamme oli oikeastaan meneillään-oleva hyökkäys kulttuuriperintöämme kohtaan. Vandalisoivat viholliset ovat ottaneet kohteekseen kristilliset kirkot, näkemättä toista Eurooppaa, joka on ollut täällä jo ennen kirkkorakennuksia, vaikka ilmaisee itseään niihin kätketyin viestein, aivan kuten yli kuuden vuosituhannen vanhoin menhirein ja kivikehin. Joku, joka ei pidä eurooppalaisuudesta, ei edes tiedä mitä kaikkea se tarkoittaa.

Viime viikkoina monet Ranskan mielenkiintoisimmista kirkoista ovat joutuneet vandalisoinnin ja jopa tuhopolttojen kohteeksi:

 • Saint-Sulpice, Pariisi,
 • Notre-Dame-des-Enfacts, Nimes,
 • Saint-Denis:n basilica, lähellä Pariisia.

Onko ilkitöiden takana ”militantti sekularismi”, kuten uutisoinneissa on määritelty, vai jokin muu ilmiö, jota ei haluta nimetä? Edellinen kirkkojen-hävittämisen aalto tapahtui Ranskassa ns. suuren vallankumouksen villiinnytettyä radikaalit vasemmistolaiset 1700-luvulla. Silloinen ja nykyinen tuhoaminen ovat toki rinnastettavissa, mutta niiden samaistaminen olisi ehkä hätäistä, sillä 2000-luvun äärivasemmistolaista vain hyvin harva on totaalisen kulttuurivihamielinen. No ehkä ns. autonomit ja ”Black Block”.

Ranskan poliisin mukaan maan 42 258:sta kirkosta 875:een kohdistui hyökkäyksiä pelkästään viime vuonna. 59:llä hautausmaalla tapahtui myös tuhotöitä. Vandalismi-tapauksia oli yhtensä 1 045 ja merkittäviä varkauksia 109 tapausta. Tämän päivän Ranskassa kirkot ja kristilliset hautausmaat eivät saa olla rauhassa. Lehti siteeraa kansanedustaja Valerie Boyer:a:

Jokaisena päivänä vähintään kahta kirkkoa häpäistään.

Ranskan viranomaiset ovat todenneet Saint-Sulpicen tulipalon tahallisesti sytytetetyksi. Onko meillä tässä taas yksi esimerkki Euroopan ”uudesta normaalista”?.

Asiasta kertoi The Sun 06.04.2019.

Mahdollisesti vaaranalaisia kulttuurimuistomerkkejä:

 • Cristo Rei -patsas, Lissabon,
 • Notre Dame, Pariisi,
 • Eifel-torni, Pariisi,
 • Pietarinkirkko, Rooma,

Notre Damen menetys ei yhdistä kaikkia ranskalaisia

7 Comments

 1. Kai
  7.4.2019 18:29

  Ranska annetaan muslimeille. Surullinen case.

  Vastaa
 2. Nimetön
  8.4.2019 08:44

  Muslimit rulettavatRanskassa jo.

  Vastaa
 3. Jepulisjepsis
  8.4.2019 23:21

  Ranskan vallankumous 1700 – luvulla oli sen aikaisten Sorosten aikaansaannos. Ne samat suvut ja voimat ovat vallassa tänäkin päivänä. En ihmettelisi vaikka keltaliivit olisivat heidän alkuun panema juttu. Yhteiskuntia ei hallitse mitkään valtiot – vaan ne joiden hallussa on rahanväärennöskoneistot, esim. BIS – pankkikartelli.

  https://idiotiantyranniasta.wordpress.com/2017/12/02/ranskan-vallankumous/
  https://idiotiantyranniasta.wordpress.com/2017/12/02/marie-antoinette/

  Vastaa
  1. Pekka Kemppainen
   9.4.2019 08:34

   Kaikki #vallankumoukset ovat ensisijaisesti tulosta hallitsevien kykenemättömyydestä jatkaa vallassaoloa. Venezuelassa on juuri meneillään sellainen tilanne. Valta, joka on ajautunut tyhjän päälle, saa yleensä haastajan, vaikka se saattaa viivästyä jopa sukupolvia. Itä-Euroopan sosialismi ”romahti” jo 1950-luvulla, ja vain sotilaspoliittinen tilanne esti näiden maiden tervehtymisen. Neuvostoliitto romahti ihan omaan mahdottomuuteensa, mutta repressiivisin keinoin se pystyi ääretöntä julmuutta käyttäen estämään haastajan ilmaantumisen. -Eikä uutta valtaa ole ilmaantunut vieläkään, vaan siellä hallitsevat neukkulan jäännökset ja neukku-aikaiset rikolliskoplat eräänlaisessa varjo-neuvostoliitossa.

   Neuvostoliitto ja Venäjän ”vallankumous” olivat saman rahaeliitin toimintaa, kuin maailmansodat, FED ja EU. Tämä on tosiasia.

   Vastaa
 4. Nimetön
  17.4.2019 09:35

  Otsikkoon on lipsahtanut virhe. Vuonna 2018 kirkkoihin Ranskassa kohdistui 1063 vahingontekoa. Otsikossa mainittu 878 on edellisen vuoden lukema. Kirkkoihin kohdistuneet iskut ovat lisääntyneet vuodessa 17 prosentilla. Lähde: https://www.meforum.org/58238/european-churches

  Vastaa
 5. Wolf
  17.4.2019 15:37

  Ranskassa on menossa raju muutos jossa muslimit ovat valtaamassa ranskaa, josta se syöpä leviää muihin maihin.

  Vastaa
 6. Nimetön
  18.4.2019 19:41

  Muslimisaatiota Euroopassa moni pitää yllättävän nopeana.Moni myös seuraa sivusta asioitten nopeaa kehitystä.

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Scroll to top