Raportti v.2018: Albanialaiset ja nigerialaiset edenneet Italian järjestäytyneessä rikollisuudessa väkivaltaisuudellaan

Italialla ja italialaisilla on kova maine organisoidussa rikollisuudessa, sekä todellisuudessa että mielikuvissa. Italian paljonpuhutut mafiosot ovat nyt saaneet kilpailijoita, joiden väkivaltaisuus ja röyhkeys ylittävät heidänkin kykynsä. Italialainen Il Giornale uutisoi eilen Dia:n raporttia viime vuodelta.

Rikollisjärjestöjen uudelleen muotuvan konglomeraatin verkostot ulottuvat perinteiseen tapaan italiasta USA:han, ja siksi myös FBI on mukana tarkkailemassa kehitystä. Viime vuonna Atlantin ylittävään huumerikollisuuteen havaittiin tulleen myös nigerialainen toimija. Tammikuussa FBI: n tutkijat selvittivät Castelvolturnossa Casertan maakunnassa rahaliikennettä, joka yhdisti Nigerian ja USA:n huumekauppaverkostot. Huumeista saatua rahaa kierrätettiin ihmiskauppaan, salakuljetukseen ja viranomaisten lahjontaan.

Dia:n tutkijoiden mukaan Albanian mafialla on vakiintunut yhteys Calabrian järjestäytyneeseen rikollisuuteen, Ndrangheta:an, mutta he toimivat myös Pugliassa. Tällä alueella nigerialaiset ovat suurin toimija heroiinin ja cannabiksen maahantuonnissa, ja hallitsevat 12% prostituutiosta. Nigerialaiset tuovat ”seksityöläisensä” useimmiten kotimaastaan, ja tämä toiminta ulottuu myös Helsinkiin. Italiassa markkiana-arvonsa menettäneet prostituoidut dumpataan usein Suomeen turvapaikanhakijoiksi, ja myös Helsingin Mannerheimintiellä nigerialainen nainen myymässä itseään on jo vuosia ollut tavanomainen näky.

Niinkin vahvan paikallisen rikolliskulttuurin omaavassa maassa, kuin Italiassa, ulkoeurooppalaisten tulo on merkinnyt myös uusien tapojen ja käytäntöjen rantautumista. EU-maiden ulkopuolelta tuleva rikollisuus tuo mukanaan, paitsi väkivallankäytön kymmyksen madaltumisen, -ja raakuuden kärjistymisen, myös entistä törkeämpiä rikoslajeja, joita paikallislähtöinen rikollisuus on saattanut karttaa liian häpeällisinä. Sisilian mafia, Cosa Nostra, sulki vuoteen 1944 asti keskuudestaan prostituutioon ja huumekauppaan sekaantuneet. Vasta Lucky Lucianon kotiutuminen USA:sta päivitti Sisilian rikollisuuden 1900-luvulle. Nyt meneillään olevalla ulkomaisten vaikutteiden nousulla dominoimaan on siis ennakkotapaus.

Albanian kansalaisilla on vapaa Schengen-liikkuvuus Italiaan, mikä hyödyttää mafioita. He tuovat prostituutioon tarkoitetut tytöt Italiaan turisteina. Prostituution ja muun ihmiskaupan haltuunottoa helpottaa albaaneille ja myös nigerialaisille ”kauppatavaran” helppo hankinta kotimaista, joiden yhteiskunnalliset ja taloudelliset olot eivät ole vakaat. Huumekaupan valtaamisessa on taas hyötyä väkivaltaisuudesta, ja myös toimijoiden etnisestä koheesiosta, mistä muuten hyötyivät italialaisetkin jo 1920-luvun USA:ssa.

Albaanimafiat ovat merkittäviä toimijoita myös Englannissa ja Saksassa. Briteissä albaanit hallitsevat sanomalehti Guardianin mukaan kokaiini-kauppaa. Kokaiini onkin verkostoittanut vanhan ja uuden mantereen rikollisuutta voimakkaammin, kuin yleensä ymmärretään. Huumeilla kerätyt pääomat antavat sitten valtaa muussa rikollisuudessa ja jopa politiikassa.

Nigerian rikollisketjut hyötyvät Afrikasta EU:n alueelle suuntautuvasta ihmissalakuljetuksesta, joka antaa niille pääomia, mutta myös tilaisuuden tuoda tyttöjä seksibisnekseensä. Samoja henkilöitä on pidätetty ja tuomittu sekä ihmissalakuljetuksesta että prostituution organisoimisesta Italiassa. Nigerialaisten rikollisten metodi on suurinpiirtein sama, kuin tunnetaan mm. Moldovasta ja muualtakin Itä-Euroopasta: Tytöille luvataan lähtömaan tasoon nähden hyvää palkkaa jostain normaalista työnteosta. mutta matkan aikana tai viimeistään perillä olosuhteet muuttuvat pahaenteiseen suuntaan, ja lopussa on itsensämyyminen kadulla. Nigerian erikoisuus on woodoo-uskonnon käyttö tyttöjen henkiseen alistamiseen.

Britannian seksikauppaa jo 1980-luvulla hallinneet maltalaiset (Britti-passi syntymälahjana, mutta kulttuuri), kuten myös 2000-luvun pakistanilaistaustaiset rikolliset hankkivat bisneksensä kauppatavaran paikanpäältä, englantilaisista nuorista tytöistä, joiden hurmaamiseen ja pian sen jälkeen tapahtuvaan traumauttamiseen erikoistuneita miehiä rikollisisjärjestöllä oli käytettävissään. (Pitänee katsoa syvemmälle Oulu-ilmiöön?)

Dia:n raportti kertoo, että Nigerian mafia on kiinnittynyt, paitsi Sisiliaan, myös Campaniaan Casertan alueelle, Emilia Romagnaan, Liguriaan, Lombardiaan, Piemonteen ja Venetoon. Näillä alueilla toimii useita paikallisia rikollisryhmiä, joilla voi olla hassuja nimiä. Suoraan Nigeriasta tuotettuja tyttöjä valvovat yleensä markkina-arvonsa jo menettäneet vanhemmat prostituoidut, ns. ”mamat”. Voodoo-rituaalilla pelotellut tytöt tekevät mitä käsketään, ja tarvittaessa kohdistetaan uhka näiden Nigeriassa oleviin sukulaisiin.

Nigerialaisilla ja albaaneilla, joista raportti kertoo, on siis merkitseviä etuja uuden kotimaansa kotoperäiseen rikollisuuteen nähden, -jopa Italiassa jonka mafiat ovat olleet järjestäytyneen rikollisuuden eräänlaisia tuotejohtajia sukupolvien ajan. Meillä Suomessa tilanteet poikkeavat eteläisestä EU:sta vain siinä, että suomalaiset rikolliset ovat osoittautuneet untuvikoiksi jo itänaapurin kollegoihinsa nähden.

Suomessa kaivataankin poliisitoimelle omaa rikostiedustelua, joka olisi aina askeleen edellä’ avoimien rajojen yli tulevia uusrikollisia. Näiden oppimisympäristö on Suomea moninkerroin kovempi, ja näiden tavat ova sen mukaiset. Uusiin uhkiin vastaaminen rekrytoimalla ”kulttuuritulkkeja” olisi jotain paljon dramaattisempaa, kuin pään pistämistä pensaaseen, joskin kirjoitusasu sattuu lähelle.

Italian tilannetta valotti tänään il Giordale.

2 Comments

 1. Jussi
  28.3.2019 11:46

  Uskon albanien ja nigerialaisten toimivan edelleen silti Italian järjestäytyneen rikollisuuden suorittavassa portaassa, kun taas operaatioiden suunnittelu, ohjaus ja palkanmaksuketjun alkupää pysyttelee taitavasti piilossa verhon takana, verhojen heilumatta.

  Vastaa
  1. Pekka Kemppainen
   28.3.2019 12:01

   Kysymys on siitäkin, että uudet rikollisjärjestöt ottaa entisen paikan. Ehkä rahoitusporras pysyy samana, mutta mafiosot vaihtuu.

   Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Scroll to top